Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι

Οι νέες ρυθμίσεις για το Ε9

Ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για όλες τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που υποβάλλονται από την 1.1.2019 και εφεξής, η 31 Μαΐου του επομένου έτους από τη σύσταση, απόκτηση ή μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, ενώ μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη προθεσμία οριζόταν στις 30 ημέρες από τη σύσταση, απόκτηση ή μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που θα υποβάλλονται μέχρι και την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, με στόχο οι πολίτες να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση χωρίς την επιβολή προστίμων.

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο στις δηλώσεις ΕΝΦΙΑ-πράξεις προσδιορισμού φόρου, οι οποίες συντίθενται μηχανογραφικά από τη Φορολογική Διοίκηση.

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και τη δημοσίευση του ψηφισθέντος νομοσχεδίου

Παιγνίδια με τον ΕΝΦΙΑ

Μια «παγίδα», που οδηγεί σε «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ, κρύβει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών με την ευνοϊκή ρύθμιση της απαλλαγής από το πρόστιμο για διορθώσεις στο Ε9. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική τροπολογία τονίζεται ότι «για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) των ετών από το 2010 και μετά που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και την ψήφιση που σχεδίου νόμου δεν επιβάλλονται κατά περίπτωση τα οριζόμενα πρόστιμα». Επιπλέον, διασαφηνίζεται ότι «δεν προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο». ΕΝΦΙΑ με μηνιαίο… τόκο Στην ίδια τροπολογία, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», αναφέρεται ότι σε περίπτωση που κατά τη διόρθωση των στοιχείων ακινήτων στο Ε9 θα προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας) ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει το φόρο αυτό με τόκο 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής. Ο τόκος θα ξεκινήσει να υπολογίζεται από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Περιουσιολόγιο: Προς νέα αναβολή

Ούτε το 2020 πρόκειται να είναι έτοιμο, τελικά το  περιουσιολόγιο. Στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκαλύπτεται πως ούτε το 2020 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει τελικά το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, αφού η έναρξή του μετατίθεται χρονικά για το 2021. Το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει, όταν εφαρμοστεί, εργαλείο καλύτερης στόχευσης των φορολογικών ελέγχων αφού θα εντοπίζονται φορολογούμενοι με σημαντική περιουσία που δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα. Με την λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Το αρχείο των δεδομένων για τους φορολογούμενους θα περιλαμβάνει από κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη μέχρι και μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. Από το αρχείο της ΑΑΔΕ θα αντλούνται πληροφορίες για τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν φορολογήθηκαν ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαύρου χρήματος. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται για όσους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Περιουσιακά στοιχεία για τα οποία θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλωθεί θα κατάσχονται. Με την έναρξη του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των – καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση – περιουσιακών του στοιχείων. Ωστόσο, η δημιουργία του προκαλεί έντονες ανησυχίες για κινδύνους διαρροής περιουσιακών δεδομένων των φορολογούμενων ενώ μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για την επιβολή στο μέλλον ενός φόρο με βάση το σύνολο της περιουσίας των φορολογούμενων.

Σενάριο για τις αντικειμενικές Νο ΙΙ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος δεν θα γίνει προκήρυξη ενδιαφέροντος σε πιστοποιημένους εκτιμητές, όπως πέρσι, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη επεξεργαστεί τις εισηγήσεις της περασμένης χρονιάς και η διαδικασία αναπροσαρμογής είναι έτοιμη, με ορίζοντα ανακοινώσεων το Μάιο. Έτσι, αν αποφασιστεί ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο, τότε αμέσως μετά από τις εκλογικές αναμετρήσεις για την τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, θα πρέπει να αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις νέες Τιμές Ζώνης. Εάν, όμως, οι εθνικές εκλογές έρθουν πιο νωρίς, τότε θεωρείται βέβαιο ότι οι ανακοινώσεις θα «παγώσουν» μέχρι την επομένη των εκλογών.

 

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, δεν είναι σαφές ότι οι νέες αντικειμενικές θα επηρεάσουν το φετινό ΕΝΦΙΑ, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να «παίξει» με τις μειώσεις φόρου που έχουν ήδη ψηφιστεί κι αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με πολύ χαμηλές αξίες. Αυτές οι περιοχές θα είναι οι κερδισμένες και στην επικείμενη αναπροσαρμογή.

 

Κόντρα στη λογική των αριθμών, που δείχνουν ότι η «ψαλίδα» εμπορικών- αντικειμενικών αξιών είναι πιο ανοικτή στις αποκαλούμενες «λαϊκές» συνοικίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να κινηθεί ακριβώς όπως πέρσι, δηλαδή με τεχνητή συγκράτηση των Τιμών Ζώνης ή ακόμα και με μειώσεις αξιών, όπως αναφέρουν πληροφορίες από συμβολαιογραφικά γραφεία! Το βασικό επιχείρημα- κόντρα μάλιστα στις εισηγήσεις των εκτιμητών- είναι ότι η αγοραστική κίνηση σε αυτές τις περιοχές παραμένει «παγωμένη».

 

 

Σενάρια για τις αντικειμενικές

Τον δρόμο για «παγωμένες» φέτος αντικειμενικές αξίες φαίνεται να ανοίγει η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης αναφέρεται η δέσμευση των ελληνικών αρχών να «τρέξουν» μια νέα πανελλαδική άσκηση προσδιορισμού των εμπορικών αξιών ακινήτων έως τα μέσα του 2019, στις σελίδες της έκθεσης αφήνεται να εννοηθεί όμως πως κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα χρειαστεί. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων, η οποία προέκυψε μετά τις περσινές εισηγήσεις των εκτιμητών και αποτελεί πλέον αντικείμενο επεξεργασίας σε συνεργασία με τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα επηρεαστεί από νέες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, ακόμα και εάν γινόταν πράξη το ενδιάμεσο βήμα της προσαρμογής στα επίπεδα των αγοραίων. Το 2020 όμως, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί την καυτή πατάτα της πλήρους εξίσωσης αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον ΕΝΦΙΑ.Το ραβασάκι το οποίο αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούλιο, ώστε οι δόσεις να αρχίσουν να τρέχουν από τον Αύγουστο, θα ενσωματώνει τις πρόσφατες μειώσεις φόρου, οι οποίες ψηφίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους και φέρνουν μεσοσταθμικές ελαφρύνσεις της τάξεως του 10% κυρίως για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία.

Όπως όλα δείχνουν, δεν αναμένεται φέτος να τους ζητηθεί να υποβάλουν νέες εκτιμήσεις αναφορικά με τις τιμές ζώνης σε περισσότερες από 10.000 περιοχές προκειμένου το 2020, όπως ορίζει ο χάρτης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, οι αντικειμενικές αξίες να έχουν υποκατασταθεί από ένα νέο σύστημα εμπορικών αξιών.

 

Το σύστημα αυτό μάλιστα προβλέπεται ότι θα επικαιροποιείται διαρκώς με τα νέα δεδομένα, ώστε να αντικατοπτρίζονται σε πραγματικό χρόνο όλες οι τάσεις και οι μεταβολές επί των εμπορικών τιμών στην αγορά ακινήτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki