Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι

Στον αέρα οι ιδιοκτήτες

Οι εκμισθωτές ακινήτων βρίσκονται μπροστά σε μια εντελώς αδιευκρίνιστη κατάσταση σε σχέση με τι ισχύει ως προς τις καταβολές των μισθωμάτων Ιανουαρίου αλλά και τη διαδικασία επιστροφής των νομίμων αποζημιώσεων, με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε άμεσες αλλαγές στις ρυθμίσεις για τη μείωση ενοικίων, επισημαίνοντας τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκμισθωτές ακινήτων και προτείνοντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την επίλυσή τους. Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

Προς τον Υπουργό των Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη

Πρός τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή Ενταύθα Αθήνα, 22.1.2021

 

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί και κε Διοικητά Εν όψει το ότι φθάσαμε στην 21η Ιανουαρίου και οι εκμισθωτές ακινήτων βρίσκονται μπροστά σε μια εντελώς αδιευκρίνιστη κατάσταση σε σχέση με τι ισχύει ως προς τις καταβολές των μισθωμάτων Ιανουαρίου αλλά και τη διαδικασία επιστροφής των νομίμων αποζημιώσεων, σας ζητούμε τα εξής:

Να ενταχθούν όλοι οι ιδιοκτήτες με μειωμένα μισθώματα σε όλες τις διατάξεις που προβλέπουν επιμήκυνση χωρίς συνέπειες, των φορολογικών και λοιπών

υποχρεώσεών τους.

 

Να ενταχθούν και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με δανειακές υποχρεώσεις, και ιδιαίτερα όσοι ήταν συνεπείς ως σήμερα, στο επερχόμενο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών «ΓΕΦΥΡΑ».

 

Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική απόφαση που να περιλαμβάνει όλους τους ΚΑΔ Ιανουαρίου, ακόμη και εκείνους που θα περιληφθούν στη νομοθετική ρύθμιση του 0% για τους μήνες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (για τη μείωση του 40% έχετε νομοθετική εξουσιοδότηση), ή λεπτομερής  ανακοίνωση του Υπουργείου σας που να καθορίζει ποιος απαλλάσσεται και για ποιο ποσοστό, ώστε να τερματιστεί η άρνηση καταβολής ενοικίου από ένα μικρό ποσοστό κακόπιστων ενοικιαστών που ενώ κάλλιστα γνωρίζουν ότι οφείλουν να καταβάλουν το 60% του ενοικίου, αρνούνται, προσποιούμενοι ότι δήθεν αναμένουν τη δημοσίευση του νέου  νόμου.

Να δοθεί πλήρης ενημέρωση για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεων της περιόδου Μαρτίου - Οκτωβρίου και νέα προθεσμία για τη διόρθωση όλων των τυπικών «λαθών», αλλά και για υποβολή νέων δηλώσεων ώστε να καλυφθούν οι εκμισθωτές και από την αληθή μεν, αλλά καθυστερημένη ανακοίνωση της ύπαρξης λόγου μείωσης ενοικίου από τον ενοικιαστή τους, η οποία έχει ήδη συνοδευτεί από μονομερή μείωση του ενοικίου επομένων μηνών, χωρίς καμιά δυνατότητα του εκμισθωτή να αντιδράσει και να αξιώσει τα παρακρατηθέντα ποσά μισθωμάτων, ώστε να μην χαθούν για ασήμαντους λόγους, νόμιμες αποζημιώσεις.

Οι νέες δηλώσεις COVID Ιανουαρίου να περιλαμβάνουν πεδία αυτόματης διάγνωσης του αν ο μισθωτής είναι πράγματι δικαιούχος της μείωσης και σε ποιο ποσοστό έκαστος, ώστε με τον τρόπο αυτό ο εκμισθωτής να γνωρίζει αυτόματα αν ο ίδιος έχει δικαίωμα σε αποζημίωσή του από το Κράτος. Ετσι θα μπορεί να γίνει άμεση εκκαθάριση & καταβολή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών.

 

Να παραταθεί η προθεσμία δήλωσης σύναψης και λύσης παλαιών μισθώσεων που λήγει την 29.1.2021, μέχρι την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.

Νέα ρύθμιση για τα μισθώματα

Στη Βουλή κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα η διάταξη που θα ορίζει την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο των 200.000 επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

 

Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η καθυστέρηση στην κατάθεση της διάταξης στη Βουλή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο προς συζήτηση προκειμένου να προστεθεί και η σχετική διάταξη. Αμέσως μετά την ψήφισή της θα εκδοθεί η απόφαση η οποία θα αφορά τόσο τις κλειστές επιχειρήσεις όσο και τις ανοιχτές που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Για τις πρώτες θα αναφέρεται η απαλλαγή από την καταβολή του, ενώ για τις ανοιχτές αλλά πληττόμενες μείωση ενοικίου κατά 40%. Ειδικότερα:

 

• Κλειστές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό και μεταφορές και τα γυμναστήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βιβλιοπωλεία που ήταν κλειστά με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου το πρώτο δίμηνο του έτους. Για παράδειγμα, επιχείρηση με μηνιαίο μίσθωμα 3.000 ευρώ, θα γλιτώσει στο πρώτο δίμηνο του έτους 6.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Δηλαδή στο ανωτέρω παράδειγμα ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα λάβει από το κράτος το ποσό των 4.800 ευρώ.

 

Επίσης, τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

 

• Ανοιχτές πληττόμενες. Η έκπτωση 40% αφορά τα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και συνεπώς οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%. Για τους ιδιοκτήτες των οποίων τα εισοδήματα από ενοίκια θα μειωθούν κατά 40% θα προβλεφθεί αποζημίωση 50% επί των απωλειών.

Διευκρινήσεις για τα μειωμένα μισθώματα

Από όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κορονοιού, αυτή που προβλημάτισε περισσότερο τα εμπλεκόμενα μέρη και τη Διοίκηση, τόσο στην ουσία όσο και στο διαδικαστικό χειρισμό της, είναι η αναγκαστική μείωση των μισθωμάτων ορισμένων κατηγοριών μισθώσεων ακινήτων και εν συνεχεία, κατόπιν των συνεχών διαβημάτων της ΠΟΜΙΔΑ προς το κυβερνητικό επιτελείο, η θέσπιση μερικής και αφορολόγητης αποζημίωσης των εκμισθωτών.

 

Επί των ερωτημάτων που τίθενται ακατάπαυστα η ΠΟΜΙΔΑ ανακοινώνει και διευκρινίζει τα εξής.

 

Α. ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

 

Οι συνεχείς αναφορές στον Τύπο και ΜΜΕ περί μη καταβολής μισθωμάτων το μήνα Ιανουάριο μας επιβάλλουν να τονίσουμε, όπως έχει ανακοινωθεί, και σύντομα θα επικυρωθεί νομοθετικά, ότι τα μισθώματα του Ιανουαρίου 2021 διακρίνονται ως προς τη μείωσή τους σε τρείς κατηγορίες:

ΜΕΙΩΣΗ 100%: Μόνον στα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών. Η μείωση στην κατηγορία αυτή κατά το Φεβρουάριο έχει ανακοινωθεί ότι θα διαμορφωθεί σε ποσοστό 80% και συνεπώς οι μισθωτές που υπάγονται στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να καταβάλουν προς τους ιδιοκτήτες το 20% του μισθώματος.

ΜΕΙΩΣΗ 40%: Στα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και συνεπώς οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ: Στα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργεία τους όπως σουπερμάρκετ, φαρμακεία κλπ. Στα μισθώματα κατοικιών για τους  υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας. Στα μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

 

Β. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΚΜΙΣΘΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ. Το αρχικό ποσοστό του ποσού 30% επί της μείωσης, συμψηφιζόμενου με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, αυξήθηκε σε καταβολή του 50%, το οποίο είχε εξ αρχής διεκδικήσει η ΠΟΜΙΔΑ και θα φθάσει ακόμη και σε ποσοστό έως και 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Για όσους φορολογούμενους δικαιούνται συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις πλην όμως έχουν ήδη εξοφλήσει πλήρως Φόρο Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ο συμψηφισμός θα γίνει με τις υποχρεώσεις του επομένου οικονομικού έτους.

Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% και το Φεβρουάριο 2021 με το 40% του μηνιαίου μισθώματος.

Στον παρατιθέμενο πίνακα φαίνονται τα ποσοστά της αποζημίωσης και τα στάδια της διαδικασίας.

Χρονική περίοδος        Ποσοστό μείωσης επί του συνολικού μισθώματος    Ποσοστό επιστροφής επί της μείωσης μισθώματος   Στάδιο διαδικασίας: Προθεσμία υποβολής, χρόνος καταβολής

Μάρτιος Κλειστοί: -40%  Συμψ.30%*       Εως 31.1.2021 διορθώσεις για όσους έλαβαν μηνύματα από την ΑΑΔΕ

Απρίλιος-Μάιος  Κλειστοί: -40%

Πληττόμενοι: -40%       Συμψ.30%*

Ιούνιος Κλειστοί: -40%  Συμψ.30%*

Ιούλιος - Αύγουστος     Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές: -40%      Συμψ.30%*

Σεπτέμβριος.- Οκτώβριος Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές: -40%

Λοιποί: Προαιρετική . (30% κατ’ ελάχιστο)       Συμψ.30%*       Εληξε. Η εκκαθάριση συνεχίζεται

Νοέμβριος       Κλειστοί: -40%

Πληττόμενοι: 40%        Καταβολή 20%    Εληξε στις 31.12.2020. Καταβολή εντός Ιανουαρίου

Δεκέμβριος      Κλειστοί: -40%

Πληττόμενοι: -40%       Καταβολή.20%    Εως 31.1.2021. Καταβολή εντός Φεβρουαρίου

Ιανουάριος      Κλειστοί -100%

Πληττόμενοι-40% Καταβολή 80%

Καταβολή  20%   Αναμένεται η ψήφιση νόμου, η έκδοση Υπ. Απόφασης με τους ΚΑΔ κάθε κατηγορίας και το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για δήλωση

Φεβρουάριος     Κλειστοί -80%

Πληττόμενοι-40% Καταβολή 60%

Καταβολή 20%

 

Γ. ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Κύριο πρόβλημα για τους εκμισθωτές παραμένει ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσής τους, ο οποίος παραμένει μακρός παρά τις συνεχείς προσπάθειες του επιτελείου της ΑΑΔΕ. Η απέραντη περιπτωσιολογία και η ανάγκη πλήρους ελέγχου της διαδικασίας εκκαθάρισης των δηλώσεων και καταβολής προς τους δικαιούχους εκμισθωτές ακινήτων του ποσού που δικαιούται έκαστος από τις μειώσεις μισθωμάτων οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, καθιστά απόλυτα επείγουσες και αναγκαίες τις εξής κατωτέρω παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργείας της πλατφόρμας δήλωσης μισθωμάτων και COVID της ΑΑΔΕ, ώστε να σμικρυνθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ της υποβολής της δήλωσης COVID και της καταβολής της αποζημίωσης που δικαιούνται οι εκμισθωτές:

•       Ανάρτηση από ΑΑΔΕ των αναλυτικών λογαριασμών μείωσης και των συμψηφισμών που αναγνώρισε σε κάθε φορολογούμενο.

•       Νέα προθεσμία δήλωσης όλων των αδήλωτων μειώσεων λόγω καθυστερημένης δήλωσης του μισθωτή προς τον εκμισθωτή.

•       Νέα προθεσμία διόρθωσης δηλώσεων που έχουν απορριφθεί για οποιοδήποτε λόγο.

•       Νέα προθεσμία διόρθωσης λαθών δηλώσεων βάσει μηνυμάτων της ΑΑΔΕ.

•       Νέα διαδικασία και προθεσμία διόρθωσης μισθωτηρίων & τροποποιήσεων.

•       Αυτόματη ταξινόμηση δηλώσεων μισθωτηρίων και COVID στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ βάσει αριθμού παροχής ρεύματος ή επώνυμο μισθωτή.

•       ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ: Άμεση αλλαγή στη φόρμα υποβολής των δηλώσεων COVID με αυτόματη Online αναγνώριση και επιβεβαίωση, κατά τη διαδικασία πληκτρολόγησης, του μισθωτή ως δικαιούχου της μείωσης (και συνεπώς του εκμισθωτή ως δικαιούχου της αποζημίωσης), και αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης COVID χωρίς να απαιτείται αποδοχή από τον μισθωτή. Με την αλλαγή αυτή ο εκμισθωτής θα γνωρίζει αυτόματα αν η δήλωσή του ενοικιαστή του περί δικαιώματος μείωσης του ενοικίου είναι αληθής, και συνεπώς αν ο ίδιος έχει δικαίωμα σε αποζημίωσή του από το Κράτος. Η εν λόγω αναγκαία ρύθμιση και προσαρμογή της φόρμας θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια και αξιοπιστία του συστήματος, θα εξοβελίσει αυτόματα τις ψευδείς δηλώσεις μισθωτών περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση του μισθώματος, θα καταστήσει δυνατή την άμεση και χωρίς προβλήματα και διενέξεις εκκαθάριση των δηλώσεων COVID, την άμεση ενημέρωση του εκμισθωτή για το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται, και τη δυνατότητα άμεσης ή έστω σύντομης καταβολής του.

Αλαλούμ με τις δηλώσεις μειωμένων μισθωμάτων

Το γεγονός της αργοπορίας της διαδικασίας εκκαθάρισης δηλώσεων και καταβολής προς τους δικαιούχους εκμισθωτές ακινήτων του ποσού που δικαιούται έκαστος από τις μειώσεις μισθωμάτων, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, και η ανάγκη τερματισμού των ψευδών δηλώσεων μεγάλου αριθμού μισθωτών προς τους εκμισθωτές τους περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση μισθώματος, καθιστά απόλυτα επείγουσες και αναγκαίες τις εξής κατωτέρω παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργείας της πλατφόρμας δήλωσης μισθωμάτων και COVID της ΑΑΔΕ.

 

Αυτό επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή της προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ.

Γιώργο Πιτσιλή, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της κ. Στράτο Παραδιά, τον Γενικό της Γραμματέα κ. Τάσο Βάππα και τον Φοροτεχνικό - Συγγραφέα κ. Γιώργο Χριστόπουλο.

 

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

Προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή Ενταύθα Αθήνα, 27.12.2020

 

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & COVID

 

Αξιότιμε κε Διοικητά

 

Το γεγονός της αργοπορίας της διαδικασίας εκκαθάρισης δηλώσεων και καταβολής προς τους δικαιούχους εκμισθωτές ακινήτων του ποσού που δικαιούται έκαστος από τις μειώσεις μισθωμάτων, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, και η ανάγκη τερματισμού των ψευδών δηλώσεων μεγάλου αριθμού μισθωτών προς τους εκμισθωτές τους περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση μισθώματος, καθιστά απόλυτα επείγουσες και αναγκαίες τις εξής κατωτέρω παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργείας της πλατφόρμας δήλωσης μισθωμάτων και COVID της ΑΑΔΕ:

 

Α. Για τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις COVID: ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΩΣ

31.1.2021:

 

1. ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ώστε να καλυφθούν οι εκμισθωτές από την αληθή μεν, αλλά καθυστερημένη ανακοίνωση της ύπαρξης λόγου μείωσης ενοικίου από τον ενοικιαστή τους, η οποία έχει ήδη συνοδευτεί από μονομερή μείωση του ενοικίου επομένων μηνών, χωρίς πρακτική δυνατότητα του εκμισθωτή να αντιδράσει και να αξιώσει τα παρακρατηθέντα ποσά μισθωμάτων.

 

2. ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ COVID ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ

 

1.      Μη πληττόμενος μισθωτής για χρήση επαγγελματικής στέγης (45.788

απορριφθείσες δηλώσεις):  Να θεωρηθεί έγκυρη η υποβληθείσα δήλωση COVID αν κατά το χρόνο υποβολής της στη χρήση του μισθίου έχει υπεισέλθει και ασκεί το επάγγελμα αντί του αρχικού μισθωτή, τρίτο πρόσωπο εν αγνοία του εκμισθωτή.

2.      Διόρθωση του ποσού μειωμένου ενοικίου (Περίπτωση: Τα ποσοστά μείωσης

ενοικίου είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στο νόμο, αφορά 21.074 απορριφθείσες δηλώσεις)

3.      Συμπλήρωση του ΑΦΜ του μισθωτή (αφορά 553 απορριφθείσες δηλώσεις).

4.      Διόρθωση της λανθασμένα δηλωθείσας χρήσης του μίσθιου ακινήτου

(άγνωστος αρ. απορριφθεισών δηλώσεων).

5.      Αποδοχή δηλώσεων για λυμένες μισθώσεις, αν αφορούν διάστημα προ της

λύσης.

 

Β. Για τις δηλώσεις που θα υποβάλλονται στο εξής:

 

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ONLINE ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΗ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ COVID ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ - ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ COVID Αυτόματη εμφάνιση της κρίσιμης αυτής πληροφορίας κατά την πληκτρολόγηση και υποβολή της «Δήλωσης Covid». Για την πληροφορία αυτή, πρέπει κατά την καταχώρηση των στοιχείων του Μισθωτή (βλ.

σχ. στο έντυπο - α/α, ΑΦΜ. ονοματεπώνυμο / επωνυμία), να αναγνωρίζει η εφαρμογή σας (εσωτερικά και διαλειτουργικά)  τις προβλεπόμενες από τις σχετικές διατάξεις προϋποθέσεις, του δικαιώματος του μεν μισθωτή να καταβάλει μειωμένο το μίσθωμα, του δε εκμισθωτή να αποδεχθεί υποχρεωτικά τη μείωση. Για παράδειγμα να αναδύεται η να αυτοσυμπληρώνεται σχετικό πεδίο με την ένδειξη «είναι πληττόμενη δραστηριότητα με  ΚΑΔ...», ή «κλεισμένη με εντολή δημόσια ς αρχής, με ΚΑΔ....».

Με τον τρόπο αυτό ο εκμισθωτής θα γνωρίζει αυτόματα αν η δήλωσή του ενοικιαστή του περί δικαιώματος μείωσης του ενοικίου είναι αληθής, και αν ο ίδιος έχει δικαίωμα σε αποζημίωσή του από το Κράτος. Η εν λόγω αναγκαία ρύθμιση και προσαρμογή της φόρμας θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια και αξιοπιστία του συστήματος, θα εξοβελίσει αυτόματα τις ψευδείς δηλώσεις μισθωτών περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση του μισθώματος, θα καταστήσει δυνατή την άμεση και χωρίς προβλήματα και διενέξεις εκκαθάριση των δηλώσεων COVID, την άμεση ενημέρωση του εκμισθωτή για το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται, και τη δυνατότητα άμεσης ή έστω σύντομης καταβολής του.

 

Γ. Αλλαγές στον τρόπο καταχωρήσεων στην πλατφόρμα μισθώσεων

 

1. ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΗΛΩΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ (μισθώσεις των οποίων η διάρκεια ξεκινάει πριν την 12/06/2020, ή και

μετά.) Ευχέρεια υποβολής ως τροποποιητικής δήλωσης χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί νέα δήλωση (εξαρχής) που θα περιέχει  αλλαγή (εκτός από τη διάρκεια της μίσθωσης το μίσθωμα, την ημερομηνία σύνταξης του συμφωνητικού, τα  στοιχεία του  "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ") και ως προς ΕΝΑ από τα εξής στοιχεία της αρχικής μίσθωσης:

1.      -Αλλαγή στο πρόσωπο του εκμισθωτή (όταν υπάρχει κληρονόμος,

αγοραστής, δωρεοδόχος, τέκνο από γονική παροχή και κάθε είδος νέου κυρίου του ακινήτου).

2.      -Αλλαγή στο πρόσωπο του μισθωτή (όταν υπάρχει κληρονόμος του μισθωτή

ή υπεισερχόμενο τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο βάσει συμβατικής ρήτρας της αρχικής μίσθωσης).

3.      -Αλλαγή στην περιγραφή του μισθίου (αλλαγή στο εμβαδόν, στους

βοηθητικούς χώρους, στον αριθμό παροχής ρεύματος)

4.      -Αλλαγή στη χρήση του μισθίου ακινήτων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν

και για τις δύο χρήσεις (κατοικία σε γραφείο και τανάπαλιν).

 

2. ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΩΝ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ. Στη αρχική ή τροποποιητική δήλωση μίσθωσης να υπάρχουν πεδία καταχώρησης των επομένων ποσών συμβατικών αναπροσαρμογών του μισθώματος και των αντίστοιχων χρονικών διαστημάτων τους, ώστε να αποφεύγεται η συνεχής άσκοπη τροποποίηση των μισθωτηρίων, η δήλωση λύσης των προηγουμένων & η απόρριψη COVID.

 

3. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Στην προβολή των κατατεθειμένων δηλώσεων μίσθωσης ως εκμισθωτών και ως μισθωτών, εκτός από τον αριθμό καταχώρησης, ημερομηνία υποβολής, στάδιο, είδος, να υπάρχει ταξινόμηση με τον ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ως ενεργό πεδίο, ώστε πατώντας να επιβεβαιώνουμε την διεύθυνση/ταυτοποίηση του ακινήτου (όπως γίνεται και κατά την υποβολή της δήλωσης). Αν αυτό τεχνικά είναι αδύνατο, να υπάρχει δυνατότητα ταξινόμησης με κριτήριο το ΕΠΩΝΥΜΟ του Μισθωτή. Μόνον έτσι θα έχουμε την συνολική εικόνα όλων των διαδοχικών δηλώσεων που αφορούν το ίδιο ακίνητο, ή τον ίδιο μισθωτή, και θα καθίσταται ευχερέστατη η παρακολούθησή τους."

Ρυθμίσεις για Ε9 και ξεχασμένα τετραγωνικά

Πέντε διατάξεις που αφορούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων περιέχει το νομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργείου Υγείας με το οποίο ρυθμίζονται επείγοντα θέματα διαφόρων κατηγοριών. Συγκεκριμένα:

 

Με το άρθρο 54 επεκτείνεται η ρύθμιση περί μη επιβολής προστίμων σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9)

 

Ειδικότερα για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από τις 31.12.2014 μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπως αυτή προκύπτει από σχετική διαπιστωτική πράξη του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η οποία κοινοποιείται προς τον Υπουργό Οικονομικών, δεν επιβάλλονται το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (Α  170) ή το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 (Α  179). Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί δεν διαγράφονται. Πρόστιμα που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

 

Με το άρθρο 59 παρατείνεται το “πάγωμα’ των μισθωμάτων που καταβάλει το Δημόσιο μέχρι 31.12.2021.

Με το άρθρο 91 δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα της έγκυρης διεξαγωγής κάθε είδους Γενικών Συνελεύσεων με ηλεκτρονικά μέσα, και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών. Αυτό αφορά πλέον όχι μόνον τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά επεκτείνεται και σε όλες τις νομικές οντότητες που διέπονται από τον Αστικό Κώδικα, όπως είναι τόσο τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και όλες οι Γενικές Συνελεύσεις των πολυκατοικιών της χώρας, που συνέρχονται συνήθως στο τέλος ή στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους. Η δυνατότητα αυτή θα ισχύσει μέχρι την 31.3.2021.

 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νέα διάταξη οι Γενικές Συνελεύσεις των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών μπορούν να συγκληθούν και να διεξαχθούν διαδικτυακά με απόφαση των διαχειριστών των πολυκατοικιών, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων και πρόσφορων ψηφιακών μέσων για την απομεμακρυσμένη συμμετοχή των μελών τους.  Με τη χρήση των ίδιων ψηφιακών μέσων λαμβάνονται και οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού κάθε πολυκατοικίας περί απαρτίας και λήψης αποφάσεων. Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών υποχρεούνται να  λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την εξασφάλιση της διαφάνειας και του αδιάβλητου των διαδικασιών.

 

Με το άρθρο 136 ρυθμίζεται με αίτηση των οφειλετών η εξόφληση οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 20 ευρώ για ιδιώτες και τα 50 ευρώ για επιχειρήσεις.

Με το άρθρο 144 ειδικότερα ορίζεται, όπως είχε ζητήσει εξ αρχής η ΠΟΜΙΔΑ, ότι οι οφειλές δημοτικών τελών αδήλωτων εμβαδών ακινήτων που προέκυψαν μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, για το διάστημα από 1.1.2020 και μετά, θα καταβληθούν σε έως 24 μηνιαίες δόσεις (μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ κλπ.) με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 10 ευρώ για τους ιδιώτες και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα, αυτεπαγγέλτως και χωρίς αίτηση των οφειλετών.

 

Με το ίδιο άρθρο θεωρούνται έγκυρες όλες οι δηλώσεις για αδήλωτα τετραγωνικά που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ μέχρι 30.10.2020.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki