Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αγορά

Από την ΕΕ η χαριστική βολή σε μικροϊδιοκτήτες

Σε αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων «με το πιστόλι στον κρόταφο», πλήρη απαξίωση των περιουσιών των ιδιοκτητών και όξυνση του στεγαστικού προβλήματος οδηγεί η νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων που αναμένεται να δημοσιευθεί επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Βρυξελλών της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI).

 

Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε σήμερα σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κώστα Σκρέκα σημειώνοντας ότι η Οδηγία θεσπίζει εξωπραγματικές και ανέφικτες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια οι οποίες, αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα κάθε είδους κτίρια δεν θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν αλλά και ούτε να πωληθούν παρά μόνο αν ο αγοραστής αναβαθμίσει το κτίριο εντός τριετίας από την πώληση.

 

Πρακτικά, εφόσον ισχύσει η Οδηγία το υπάρχον εκμισθούμενο κτιριακό δυναμικό τίθεται εκτός αγοράς.

 

«Στη χώρα του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποστερεί τους ιδιοκτήτες από κάθε οικονομική δυνατότητα παρέμβασης στα υπάρχοντα κτίρια, είναι εγκληματικό να υιοθετηθούν τέτοιοι εξοντωτικοί και πρακτικά αχρείαστοι κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και αχρήστευσης των κτιρίων», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

 

Όχι στους εξοντωτικούς κανόνες και προθεσμίες αναβάθμισης των κτιρίων!

 

 

Αξιότιμοι κε Πρωθυπουργέ, κε Υπουργέ

 

Από το Γραφείο Βρυξελλών της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) της οποίας είμαι Πρόεδρος, ενημερωθήκαμε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί

επίσημα το σχέδιο της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (EPBD) που θα προβλέπει εξωπραγματικές και απολύτως ανέφικτες ποσοτικά, ποιοτικά και χρονικά, υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια. Υποχρεώσεις ριζικής και κοστοβόρας ενεργειακής αναβάθμισής τους, χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια από το Κράτος, οι οποίες αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα κάθε είδους κτίρια δεν θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν αλλά και ούτε να πωληθούν, παρά μόνον με «το πιστόλι στον κρόταφο»!!!

Το σχέδιο αυτό, που είναι οικονομικά αδύνατον να εφαρμοστεί στη χώρα του ΕΝΦΙΑ,  απειλεί να αφήσει άστεγους και τους ενοικιαστές αφού θα θέσει σταδιακά εκτός αγοράς μισθώσεων το υπάρχον εκμισθούμενο κτιριακό δυναμικό, για το οποίο στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» προβλέπεται μέχρι στιγμής μειωμένη κρατική ενίσχυση, ώστε ουδείς εκμισθωτής μπορεί αντικειμενικά να αναβαθμίσει ενοικιαζόμενο ακίνητο! Η επί θύραις ένταξη και των κτιρίων στο ευρωπαϊκό «σύστημα εμπορίας ρύπων», θα δώσει τη χαριστική βολή στο κόστος στέγασης ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

Το σχετικό κεφάλαιο του σχεδίου της οδηγίας προβλέπει τα εξής:

1.ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ . Σύμφωνα με το άρθρο 7α του σχεδίου της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (EPBD), κάθε κράτος μέλος θα θεσπίσει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων. Τα εθνικά ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης σχεδιάζονται με γνώμονα τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του κράτους μέλους για την ανακαίνιση κτιρίων και τη μετατροπή του εθνικού κτιριακού αποθέματος σε κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050. . Τα πρότυπα θα ισχύουν το αργότερο από το 2027. Έως το 2035, ολόκληρο το εθνικό κτιριακό απόθεμα θα καλύπτεται από ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.

 

2. ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα κτίρια και οι κτιριακές μονάδες που πωλούνται ή ενοικιάζονται σε νέο

μισθωτή, με εξαίρεση τις κτιριακές μονάδες σε πολυκατοικίες,

(α) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [E], για

συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2027·

β) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [D], για

συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2030·

(γ) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον κλάση ενεργειακής απόδοσης [C], για

συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2033.

Κατά παρέκκλιση από τα παραπάνω, ένα κτίριο ή κτιριακή μονάδα που δεν

συμμορφώνεται με το όριο που ορίζεται στην υποπαράγραφο 1 μπορεί να πωληθεί

υπό την προϋπόθεση ότι ο αγοραστής θα αναβαθμίσει το κτίριο με το όριο που

ισχύει τη στιγμή της πώλησης εντός τριών ετών από την ημερομηνία πώλησης.

 

3. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα κτίρια και οι κτιριακές μονάδες σε πολυκατοικίες:

α) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [E] μετά την

1η Ιανουαρίου 2030·

β) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [D] μετά την

1η Ιανουαρίου 2035·

(γ) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης [C] μετά

την 1η Ιανουαρίου 2040, χωρίς την τριετή περίοδο χάριτος που προβλέπεται για

τα μεμονωμένα ακίνητα κατά την πώλησή τους.

 

Επειδή είναι απόλυτα σαφές ότι οι υποχρεώσεις αυτές είναι αδύνατον να τηρηθούν από τους ιδιοκτήτες των υπαρχόντων κτιρίων με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πλήρη απαξίωση των περιουσιών των ιδιοκτητών που κατ΄επέκταση θα καταστρέψει τις ζωές τους, αλλά και σε όξυνση του στεγαστικού προβλήματος

των ενοικιαστών, σας ζητούμε, πριν είναι αργά:

Πρώτον να συνειδητοποιήσετε ότι στη χώρα του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποστερεί τους ιδιοκτήτες από κάθε οικονομική δυνατότητα παρέμβασης στα υπάρχοντα κτίρια,

είναι εγκληματικό να υιοθετηθούν τέτοιοι εξοντωτικοί και πρακτικά αχρείαστοι κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και αχρήστευσης των κτιρίων, μέσω της θέσης τους εκτός συναλλαγής και

Δεύτερον να παρέμβετε και να ζητήσετε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβάλλεται από την ιδρυτική αρχή της ΕΕ, σύμφωνα με την αρχή της «επικουρικότητας» (Subsidiarity), όχι μόνον οι προδιαγραφές, αλλά και οι προϋποθέσεις και κυρίως οι προθεσμίες υλοποίησης  Ελαχίστων Προτύπων Ενεργειακής Απόδοσης, να καθορίζονται από τα Κράτη - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με τις ενεργειακές και κλιματολογικές συνθήκες της κάθε χώρας και τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του λαού της.

Ο κορονοϊός δείχνει τα δόντια του

Πονοκέφαλο προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης με την Ελλάδα να καταγράφει την τέταρτη χειρότερη επίδοση.

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε με σφοδρότητα τους δείκτες ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με την Ελλάδα να καταγράφει την τέταρτη χειρότερη επίδοση.

 

Όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ήταν η πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί από την εποχή που ξεκίνησαν να κρατιούνται αρχεία, το 1995.

 

Μεταξύ των κρατών-μελών, η πιο απότομη τριμηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Ισπανία (-18,5%), στην Κροατία (-14,9%), την Ουγγαρία (-14,5%), την Ελλάδα (-14%), την Πορτογαλία (-13,9%) και τη Γαλλία (-13,8%). Την πιο μικρή πτώση είχαν η Φινλανδία (-4,5%), Λιθουανία (-5,5%), η Εσθονία (-5,6%), η Ιρλανδία (-6,1%), η Λετονία (-6,5%) και η Δανία (-6,9%).

 

 

Πτώση 2,9% καταγράφηκε στον αριθμό των εργαζομένων στην ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.Στη χώρα μας η μείωση της απασχόλησης είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιοι από τους δείκτες του κύκλου εργασιών που φανερώνουν τη μεγάλη καθίζηση της οικονομίας. Ο Covid-19 -όπως αναμενόταν- κατάφερε να επηρεάζει αρνητικά τον τομέα μεταφορών (και) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το β΄ τρίμηνο (2020), η μείωση στους τζίρους μεταφορών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών έχουν ως εξής:

 

Χερσαίες μεταφορές -29%,

Θαλάσσιες, -38,9%

αερομεταφορές -84,4%

logistics - 25,7%

ταξιδιωτικές υπηρεσίες -94%

 

 

Κατάρρευση τζίρων το β' τρίμηνο παρατηρούμε και στον τομέα επικοινωνίας - ψυχαγωγίας (μουσικές, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές παραγωγές).

 

Ο δείκτης κύκλου εργασιών στην «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων» παρουσίασε μείωση 39,9% το β' τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β' τριμήνου 2019.

 

Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις «Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών» παρουσίασε μείωση 10,9% το β' τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β' τριμήνου 2019.

Επιστροφή στην κανονικότητα της ύφεσης

Τα δύσκολα που είναι μπροστά αποτυπώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το 1ο τρίμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία).Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφεται ύφεση 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αλλά 1,6% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας κυρίως από τα μέσα Μαρτίου και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.

 

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,0%.

Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%

Γερμανικά σενάρια

Στις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης για την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt με τίτλο «Ο κορωνοϊός ακυρώνει τα σχέδια της Αθήνας για ιδιωτικοποιήσεις». Όπως επισημαίνεται «για το 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήλπιζε να εισπράξει σχεδόν διόμιση δισεκατομμύρια ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, το μεγαλύτερο ποσό από την έναρξη του σχετικού προγράμματος το 2011. Ωστόσο, έκανε τον λογαριασμό του χωρίς τον κορωνοϊό. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για φέτος θα κυμανθούν γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Για τον υπουργό Οικονομικών η ανατροπή είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς είχε προεγγράψει στον φετινό προϋπολογισμό τα προσδoκώμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 2.44 δισεκατομμυρίων. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν αναμένεται να επιτευχθούν. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα προκαλέσει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 15% και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων». «Στην Ελλάδα δύο στα τρία ξενοδοχεία απειλούνται με λουκέτο» αναφέρει στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα Die Welt. Επικαλούμενη στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το δημοσίευμα αναφέρει ότι «λόγω του κορωνοϊού, ο τουρισμός, ο πιο σημαντικός τομέας της οικονομίας στην Ελλάδα, απειλείται με σημαντικές απώλειες. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο εκτιμά τη μείωση του τζίρου στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου». Παράλληλα σημειώνει ότι «ο τουρισμός και τα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτόν συνεισφέρουν περίπου 30% στο ελληνικό ΑΕΠ. Τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός τουρισμός είχε αποφασιστική συνεισφορά στην υπέρβαση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης».

Για τα μάτια του κόσμου...

Ξεκινά η ενεργοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».Πρόκειται για πρόγραμμα-γέφυρα, εν αναμονή της ενεργοποίησης του νέου Ταμείου Εξοικονομώ κατ’ Οίκον. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τις αποπληρωμές παλαιών δανείων σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν αιτήσεις που είχαν εγκριθεί στο παρελθόν και οι οποίες δεν προχώρησαν λόγω έλλειψης χρημάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στόχος του νέου προγράμματος-γέφυρα είναι η κάλυψη επιπλέον αιτήσεων από αυτές που είχαν υποβληθεί το 2014 στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», αλλά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω της ανεπάρκειας τότε των σχετικών κονδυλίων. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ενδιάμεσο πρόγραμμα, υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, με την εξασφάλιση 75 εκατ. κάλυψε πάνω από 8.500 ωφελουμένους. Ετσι τα δύο ενδιάμεσα προγράμματα ενισχύουν συνολικά περίπου 15.000 νοικοκυριά.

 

Σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Οκτώβριο θα προβλέπει επτά κατηγορίες δικαιούχων, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα:

 

• Οσοι έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 60%.

 

• Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 10.001 έως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό από  20.001  -  25.000 ευρώ  δικαιούνται  επιχορήγηση 50%.

 

• Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 15.001 έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό από 25.001 έως 30.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 40%.

 

• Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 20.001 έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό από 30.001 έως 35.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 35%.

 

• Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 25.001 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό από 35.001 έως 40.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 30%.

 

• Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 30.001 έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 40.001 έως 45.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 25%.

 

• Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 35.001 έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό από 45.001 έως 50.000 ευρώ δεν δικαιούνται επιδότηση, αλλά μπορούν να συνάψουν τραπεζικό άτοκο δάνειο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki