Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επενδυτικές Ευκαιρίες

Ο "χάρτης" των μεταβιβάσεων

Τα στοιχεία του Μητρώου Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι η Καλλιθέα περνά με διαφορά σε μεταβιβάσεις την Κηφισιά.Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία προκύπτουν από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, πέρυσι έγιναν περισσότερες από 26.700 αγοραπωλησίες έναντι περίπου 18.800 το 2017, οδηγώντας στο δημόσιο ταμείο φόρους που ξεπέρασαν τα 230 εκατ. ευρώ, όπως δείχνουν στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

Το πλήθος των μεταβιβάσεων σημείωσε αύξηση 42% από χρόνο σε χρόνο, οι δε εισπράξεις φόρων από τις αγοραπωλησίες ακινήτων καταγράφουν άνοδο 41%, με τα έσοδα να φτάνουν τα 232,25 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι 164,62 εκατ. ευρώ το 2017.Η Αττική βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τα συμβόλαια που υπογράφηκαν πέρυσι ανήλθαν σε 14.291, όταν το 2017 ο αριθμός τους είχε διαμορφωθεί στις 8.532, καταγράφοντας αύξηση 67,5%. Επιμέρους, από τις 14.291 μεταβιβάσεις που έγιναν πέρυσι στην Αττική, οι 5.806 εντοπίζονται στον Δήμο Αθηναίων και από αυτές οι 4.700 αφορούν μεταβιβάσεις διαμερισμάτων και μονοκατοικιών.

 

Αμέσως μετά ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, με την αύξηση να αγγίζει το 30% (3.089 το 2018 από 2.212 τον αμέσως προηγούμενο χρόνο) ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα καταλαμβάνουν Κρήτη και Κυκλάδες όπου πρωταγωνιστεί το Airbnb, με συνολικά 1.191 μεταβιβάσεις πέρυσι έναντι 746 το 2017.

 

Τα πρώτα στοιχεία για το 2019, σε επίπεδο τριμήνου, δείχνουν συνέχιση των ανοδικών τάσεων. Στον δήμο Αθηναίων για παράδειγμα, το πρώτο τρίμηνο του 2019 το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνει 1.341 μεταβιβάσεις έναντι 1.250 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ενώ στον δήμο Θεσσαλονίκης, οι 408 μεταβιβάσεις του πρώτου τριμήνου του 2018 έχουν αυξηθεί σε 425 το αντίστοιχο φετινό διάστημα.

 

Επιστρέφοντας στην Αττική, πάντα με βάση τα στοιχεία του Μητρώου, ο χάρτης για το πρώτο τρίμηνο ανά δήμο δείχνει τις εξής μεταβιβάσεις:

 

Αγίας Βαρβάρας, 1

Αγίας Παρασκευής, 45

Αγίου Δημητρίου, 37

Αγίων Αναργύρων - Καματερού, 10

Αθηναίων, 1.341

Αιγάλεω, 11

Αλίμου, 26

Αμαρουσίου, 59

Βριλησσίων, 28

Βύρωνα, 38

Γαλατσίου, 48

Γλυφάδας, 47

Δάφνης - Υμηττού, 15

Ελληνικού - Αργυρούπολης, 18

Ζωγράφου, 85

Ηλιουπόλεως, 50

Ηρακλείου, 18

Ιλίου, 21

Καισαριανής, 28

Καλλιθέας, 99

Κηφισιάς, 79

Λυκόβρυσης - Πεύκης, 30

Μεταμόρφωσης, 4

Μοσχάτου - Ταύρου, 25

Νέας Ιωνίας, 42

Νέας Σμύρνης, 97

Παλαιού Φαλήρου, 59

Παπάγου - Χολαργού, 22

Πεντέλης - Μελισσίων, 30

Περιστερίου, 30

Πετρουπόλεως, 24

Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, 22

Φιλοθέης - Ψυχικού, 17

Χαϊδαρίου, 20

Χαλανδρίου, 20

Νέες ευκαιρίες λόγω Μετρό

Παραδόθηκαν στους προεπιλεγέντες αναδόχους της επέκτασης του Μετρό κατά το α’ στάδιο του διαγωνισμού τα συμβατικά στοιχεία (τεύχη και σχέδια) για το β’ στάδιο του διαγωνισμού.

 

Η Γραμμή 4 θα ενώνει Άλσος Βεΐκου-Ευαγγελισμό-Φάρο-Μαρούσι, με τις επεκτάσεις της (α) προς Βύρωνα/Άνω Ηλιούπολη και (β) προς Πετρούπολη και Εθνική Οδό. Η Γραμμή 4 αποτελείται από 2 σκέλη ακτινικής μορφής, προς Γαλάτσι και Μαρούσι, και ένα κεντρικό τμήμα διερχόμενο από το κέντρο της Αθήνας, έχει συνολικό μήκος 38,2 χλμ., περιλαμβάνει 35 συνολικά σταθμούς και αποτελείται από πέντε επιμέρους διακριτά τμήματα, Α, Β, Γ, Δ και Ε:

 

Τμήμα Α: Άλσος Βεΐκου-Γουδή (με μήκος 12,8 χλμ. και 15 σταθμούς)

Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (με μήκος 9,6 χλμ. και 8 σταθμούς)

Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (με μήκος 4,1 χλμ. και 3 σταθμούς)

Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (με μήκος 7,3 χλμ. και 6 σταθμούς)

Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (με μήκος 4,4 χλμ. και 3 σταθμούς)

 

Τώρα, η αρχή έγινε με το Τμήμα Α', για το οποίο η α' φάση του διαγωνισμού απέφερε ως υποψήφιους αναδόχους τα σχήματα:

 

1. ΤΕΡΝΑ ΑΕ-VINCI-SIEMENS AG «TVS»

2. J+P ΑΒΑΞ ΑΕ-GHELLA SpA-ALSTOM TRANSPORT S.A.

3. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ-ANSALDO STP S.p.A-HITACHI RAIL ITALY SPA

 

Σήμερα, λοιπόν, τα σχήματα αυτά παρέλαβαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα συμβατικά στοιχεία (τεύχη και σχέδια) για το β’ στάδιο του διαγωνισμού.

 

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι καλούνται να υποβάλουν τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές τους μέχρι τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018.

 

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης ανέρχεται σε 1.510.000.000 ευρώ και η προβλεπόμενη διάρκεια υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε 8 χρόνια.

 

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία υλοποίησης του μεγαλύτερου έργου υποδομής, το οποίο θα συμβάλει καταλυτικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αττικής.

 

Γραμμή 4, Τμήμα Α’:

 

«Άλσος Βεΐκου – Γουδή»

 

Η χάραξή του εκτείνεται από την περιοχή του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι μέχρι το Γουδή και το Φρέαρ TBM Κατεχάκη και υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου.

 

Έχει μήκος περίπου 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει:

 

Δεκαπέντε νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή.

Εννέα ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα.

Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης διατομής διπλής τροχιάς που θα διανοιχτεί με τουλάχιστον δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων ολομέτωπης κοπής (ΤΒΜ) μήκους περί τα 12km.

Σήραγγες υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα διπλής τροχιάς, τριπλής τροχιάς & διακλαδώσεων.

Σήραγγες μονής τροχιάς (STT) υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα μήκους 850,0 μ περίπου.

Δύο επίσταθμους της γραμμής, πριν το σταθμό Άλσος Βεΐκου (κάτω από την Λεωφ. Βεϊκου) και μετά το σταθμό Γουδή (κάτω από τη Λεωφ. Κατεχάκη).

Ένα νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) για την γραμμή 4, με προοπτική ενσωμάτωσης και του ελέγχου λειτουργίας των γραμμών 1, 2, 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων νέων γραμμών, καθώς και του Τραμ. Το νέο (ΚΕΛ) θα χωροθετηθεί εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.

Ένα νέο κτίριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών σε διαθέσιμο χώρο εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.

Το Έργο επίσης περιλαμβάνει το απαιτούμενο τροχαίο υλικό (20 αυτόματα τρένα χωρίς οδηγό), καθώς και όλα τα απαιτούμενα Ηλεκτρομηχανολογικά και Σιδηροδρομικά Συστήματα για τη λειτουργία της Γραμμής.

Νέες αγορές λόγω μετρο

Την ολοκλήρωση και παράδοση σε λειτουργία τριών νέων σταθμών του μετρό σε Κορυδαλλό και Νίκαια, εντός του επόμενου έτους ανακοίνωσαν η Αττικό Μετρό και ο δήμος Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους σταθμούς Αγ. Βαρβάρας, Πλατείας Ελευθερίας στον Κορυδαλλό καθώς και Αγ. Νικολάου στη Νίκαια της γραμμής 3. Οπως ανακοινώθηκε και οι τρεις θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία στις 30 Ιουνίου 2019. Τα παραπάνω οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα, στο Δημαρχείο Κορυδαλλού, μεταξύ του Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη και εκπροσώπων της Αττικό Μετρό Α. Ε και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας. Στη συνάντηση ανακοινώθηκε, επίσης, η ολοκλήρωση του συνόλου των εκσκαφών κατά μήκος όλου του έργου ως τον Πειραιά και η αποσυναρμολόγηση του Μετροπόντικα εντός των επόμενων ημερών.

Καυτό το 2018

Tο 2018 θα συνεχιστεί η ύπαρξη αγοράς δύο ταχυτήτων, καθώς από τη μία πλευρά εξακολουθεί να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για ακίνητα με πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε επιμέρους «θύλακες» της αγοράς, ενώ από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πλειονότητα των υπόλοιπων ακινήτων θα συνεχίσει να βρίσκεται στα «αζήτητα».Ήδη,μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στις αγοραπωλησίες διαμερισμάτων και κατοικιών σε περιοχές που ενδείκνυνται για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω των σχετικών ηλεκτρονικών πλατφορμών. Περιοχές του κέντρου, όπως τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, το Παγκράτι, το Μετς, το Μεταξουργείο, το Γκάζι, η Ακρόπολη και το Μοναστηράκι πρωταγωνιστούν σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, ενώ το ίδιο ισχύει και για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, την Καβάλα και άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπως νησιά των Κυκλάδων, η Ρόδος και η Κρήτη. Αντίστοιχα, σημαντική ζήτηση καταγράφεται από το εξωτερικό (κυρίως Κίνα, Ρωσία, Τουρκία και Μέση Ανατολή) και για ακίνητα (κυρίως πολυτελείς κατοικίες) στα νότια προάστια, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης άδειας παραμονής («Χρυσή Βίζα»), που αφορά επενδύσεις σε ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Στην αγορά της εξοχικής κατοικίας, ζήτηση καταγράφεται τόσο για πολυτελείς κατασκευές υψηλών προδιαγραφών, σε Μύκονο, Κρήτη και Σαντορίνη, όσο και για προσιτά ακίνητα, όπως για παράδειγμα παλιές κατοικίες στη Χαλκιδική και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου υπάρχει ζήτηση από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, σε τιμές της τάξεως των 40.000 ευρώ. Στην αγορά γραφείων, τα σύγχρονα κτίρια έχουν επανέλθει στο επίκεντρο της ζήτησης, τόσο των ενοικιαστών όσο και των επενδυτών, με τις ΑΕΕΑΠ να είναι πάντα δραστήριες στο συγκεκριμένο σκέλος της αγοράς, ιδίως από τη στιγμή που το 2017 οι αξίες σταθεροποιήθηκαν και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις υπήρξαν και ανοδικές τάσεις, ιδιαίτερα στα ενοίκια. Το 2018, η τάση αυτή θα συνεχιστεί, ενώ είναι πιθανή και η ανάπτυξη περισσότερων κτιρίων γραφείων, δεδομένου ότι σήμερα οι νέες κατασκευές είναι ελάχιστες. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τα εμπορικά καταστήματα, αλλά μόνο για όσα βρίσκονται στους εμπορικότερους οδικούς άξονες. Τα ξενοδοχειακά ακίνητα ευνοούνται και αυτά ως αποτέλεσμα της ανόδου του τουρισμού, προσελκύοντας πληθώρα ξένων αλλά και εγχώριων υποψήφιων επενδυτών. Σημειώνεται ζήτηση για ξενοδοχεία σε περιοχές όπου αναμένονται υψηλές πληρότητες, ενώ και στην Αθήνα επαναλειτουργούν ξενοδοχεία που είχαν κλείσει. Παράλληλα, ακίνητα άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία λόγω ζήτησης.

Περισσότερα αλλά λίγα

Αύξηση της εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, κυρίως εξοχικών κατοικιών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 63,4% σε ό,τι αφορά την καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, εξέλιξη που μεταφράζεται σε κεφάλαια της τάξεως των 220 εκατ. ευρώ, επιχειρώντας κανείς μια αναγωγή σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι κατά το σύνολο του 2016, οι σχετικές επενδύσεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 45,3% σε 270 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015, όταν καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 36%. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνεται η άποψη πολλών φορέων της αγοράς ακινήτων ότι το 2017 αναμένεται να αποτελέσει την καλύτερη χρονιά για τον κλάδο των εξοχικών κατοικιών από την αρχή της κρίσης το 2009 και μέχρι σήμερα. Προς το παρόν πάντως, μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών και ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια, τα οποία μπορούν να μισθωθούν μέσω κάποιας από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων ενοικιάσεων. Επίσης, εισροή κεφαλαίων πραγματοποιείται και λόγω του προγράμματος της χορήγησης αδειών παραμονής («χρυσή βίζα») στους ενδιαφερόμενους πολίτες από χώρες εκτός της Ε.Ε., εφόσον οι αγορές τους αφορούν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki