Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κόσμος

Φούσκες...

Οι Γερμανοί γνωρίζουν τι σημαίνει φούσκα ακινήτων κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, βλέποντας τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια στην Ισπανία: αναγκαστικοί πλειστηριασμοί, ανεργία, επιστροφή στο πατρικό σπίτι για πολλούς Ισπανούς και υπερχρέωση των πολιτών. Βεβαίως η κατάσταση στην Ισπανία δεν συγκρίνεται με την αντίστοιχη γερμανική. Οι Γερμανοί είναι λιγότερο χρεωμένοι, αποταμιεύουν περισσότερο και δεν ρισκάρουν τόσο πολύ οικονομικά. Επιπλέον η γερμανική οικονομία πατάει σε πιο γερά θεμέλια. Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες παραλληλίες με την ισπανική κρίση, η οποία κορυφώθηκε το 2012, με την ΕΕ να παρεμβαίνει τελικά χορηγώντας δάνεια προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση των ισπανικών τραπεζών. Ένα κοινό στοιχείο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση παρατηρεί σιωπηρά πως –κυρίως ξένοι- επενδυτές υπερθερμαίνουν τη γερμανική αγορά ακινήτων. Και υπάρχουν ακόμη πολλοί που δεν αναγνωρίζουν την επικίνδυνη εξέλιξη –πρωτίστως η Deutsche Bank, η οποία διαπιστώνει μεν σε μελέτες της ότι οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν στη Γερμανία κατά 50% από το 2009, ωστόσο ισχυρίζεται ότι αυτό δεν συνιστά πρόβλημα. Η ίδια τράπεζα επιχειρούσε να προσελκύσει επενδυτές στην ισπανική αγορά ακινήτων το 2007 και έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της. Έναν χρόνο αργότερα έσκασε η «φούσκα» με καταστροφικές συνέπειες για την Ισπανία. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Υποθηκοφυλακείων, μόνο το 2017 διατέθηκαν σχεδόν 60 δις ευρώ για αγορές γερμανικών ακινήτων.Στην Ισπανία η κρίση στην αγορά ακινήτων κατέστρεψε κυρίως την αγορά δανείων. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με παρόμοιο τρόπο στη Γερμανία επειδή το ποσοστό ιδιωτικού και δημόσιου χρέους είναι αισθητά χαμηλότερο συγκριτικά με την Ισπανία. Ωστόσο, ο γερμανικός τραπεζικός τομέας, που διανύει φάση εξασθένησης εδώ και αρκετά χρόνια, διατρέχει κίνδυνο. Κατά κύριο λόγο καλούνται να θωρακιστούν τα ταμιευτήρια. Στην Ισπανία από τα περίπου 40 ταμιευτήρια που υπήρχαν προ κρίσης, η συντριπτική τους πλειοψηφία μετεξελίχθηκαν σε τράπεζες, συγχωνεύθηκαν ή εκκαθαρίστηκαν.νήτων. Ένα στα δύο ευρώ δαπανήθηκε από αλλοδαπούς. «Πολλοί εξ αυτών είναι Ισπανοί», επισημαίνει ο Γκέοργκ Άμπεγκ, δικηγόρος του δικηγορικού γραφείου Rödl & Partner στη Μαδρίτη. Οι Ισπανοί επενδύουν εδώ και αρκετά χρόνια κατά προτίμηση στο Βερολίνο. «Όταν στην Ισπανία κορυφώθηκε η κρίση, μεταφέρθηκαν στη Γερμανία, όπου το επίπεδο τιμών ήταν συγκριτικά χαμηλό», αναφέρει ο γερμανός δικηγόρος. Την ίδια ώρα και Αμερικανοί αναζητούν πιο ασφαλή επενδυτική λύση στη Γερμανία, προσπαθώντας να ξεπεράσουν το σοκ μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ. Ξένοι επενδυτές συνέβαλαν σημαντικά στη βαθμιαία υπερθέρμανση της ισπανικής αγοράς ακινήτων 20 χρόνια πριν. Ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ δήλωνε τότε ικανοποιημένος –όπως σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ- για το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο γνώρισε άνθηση ο κατασκευαστικός τομέας και έπεφτε η ανεργία.

Κτίζουν 15.000 σπίτια για πλούσιους

Η φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου οδηγεί σε έκρηξη του τομέα πολυτελών κατοικιών σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων EC Harris. Σύμφωνα με την έκθεση, τα παχιά πορτοφόλια από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία κ.ά. τοποθετούνται μαζικά στην αγορά πολυτελούς κατοικίας του Λονδίνου. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη περί τις 125 αναπτύξεις για την κατασκευή 15.000 κατοικιών μέχρι το 2021, έναντι συνολικής επένδυσης 38 δισ. στερλινών. Χάρη στους πλούσιους του ευρωπαϊκού Νότου και των Αράβων, η αγορά πολυτελών κατοικιών της βρετανικής πρωτεύουσας καλπάζει, την ίδια στιγμή που άλλοι τομείς (όπως οι φθηνότερες κατοικίες) εμφανίζουν εικόνα στασιμότητας Το 2016 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί 3.800 κατοικίες, αριθμός επταπλάσιος από τις 500 κατοικίες που κατασκευάστηκαν φέτος. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, τα κατασκευαστικά έργα εκτινάχθηκαν κατά 70%.

Φοιτητικές εστίες και ξενοδοχεία

Ο σουηδικός όμιλος επίπλων IKEA σχεδιάζει να κατασκευάσει αλυσίδα αποτελούμενη από 100 τουλάχιστον οικονομικά ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη Η εταιρεία Inter IKEA αναζητεί σε όλες της Ευρωπαϊκές χώρες οικόπεδα για ανέγερση δημοκρατικών ξενοδοχείων, γράφει η Financial Times παραπέμποντας σε τοπ-μάνατζερ της σουηδικής εταιρείας. Στις ονομασίες των ξενοδοχείων δεν θα χρησιμοποιείται η ονομασία IKEA και για την διοίκηση της αλυσίδας η σουηδική εταιρεία θα καλέσει έναν από τους υπάρχοντες ξενοδοχειακούς φορείς εκμετάλλευσης, πληροφορεί η πηγή της εφημερίδας. Εκτός από τα ξενοδοχεία η IKEA σχεδιάζει να κατασκευάσει φοιτητικές εστίες.

Επενδύσεις με απόδοση 6%

Σε μία από τις κατηγορίες ακινήτων που χαρακτηρίζονται από σταθερές αποδόσεις σε ένα λίαν αρνητικό περιβάλλον, εξελίσσεται ο κλάδος των ξενοδοχείων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της IPD (International Property Database), τα ξενοδοχειακά ακίνητα στην Ευρώπη προσέφεραν αποδόσεις της τάξεως του 6% κατά το 2011, συνεχίζοντας την πορεία μετάβασής τους από μία «εναλλακτική μορφή επένδυσης» σε μία από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές. Ολο και περισσότεροι επενδυτές προσελκύονται στα συγκεκριμένα ακίνητα, καθώς τα ξενοδοχεία προσφέρουν ροή εσόδων μακροπρόθεσμα, χωρίς βέβαια να παραβλέπουν τον παράγοντα της ποιότητας και της τοποθεσίας κάθε ξενοδοχείου. Πάντως, οι αποδόσεις των ξενοδοχείων εξακολουθούν να υπολείπονται των λοιπών κατηγοριών του κλάδου, όπως τα γραφεία και τα εμπορικά κέντρα, που κατά το 2011 προσέφεραν στους επενδυτές μέση απόδοση της τάξεως του 6,6%. Σύμφωνα όμως με την IPD, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ξενοδοχειακών ακινήτων υπερτερούν των υπολοίπων ακινήτων, καθώς διαμορφώνονται (για περίοδο 10 ετών) σε 7,4%, έναντι 6%. Αντίστοιχα, σε επίπεδο πενταετίας, οι αποδόσεις των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 5,1%, έναντι 3,5% των υπολοίπων ακινήτων. Μία από τις βασικές αιτίες για το γεγονός αυτό, είναι η μικρότερη ευαισθησία που εμφανίζει η αγορά των ξενοδοχείων σε έντονες διακυμάνσεις, κάτι που δεν ισχύει με τις αγορές γραφείων και εμπορικών καταστημάτων

. Από τις 11 χώρες που εξέτασε η IPD, η Μεγ. Βρετανία αποτέλεσε την πιο δυναμική αγορά, προσφέροντας ετήσια απόδοση (υπολογισμός με βάση το τοπικό νόμισμα) της τάξεως του 10,4%, με τις αξίες των ξενοδοχείων της χώρας να ενισχύονται κατά 3,7%. Ενας από τους λόγους της πρωτοκαθεδρίας της χώρας είναι και η εξαιρετική αγορά του Λονδίνου. Μετά τη Μεγ. Βρετανία, ακολούθησαν κατά σειρά η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας ετήσιες αποδόσεις ύψους 9,3% και 4,9%, αντίστοιχα. Μάλιστα, η Γαλλία κατατάσσεται στην κορυφή των αποδόσεων σε επίπεδο 10ετίας με ποσοστό της τάξεως του 11%, ενώ η Φινλανδία ξεχωρίζει στην κατηγορία των αποδόσεων 5ετίας με ποσοστό 9,1%. Στον αντίποδα, η Ιταλία εμφάνισε τη χαμηλότερη απόδοση, με απώλειες της τάξεως του -4,9%. Κύριος λόγος ήταν η μείωση των αξιών των ξενοδοχείων, που προσέγγισε το 10,5% κατά το 2011, καθώς η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, άλλαξε κυβέρνηση και εξακολουθεί να μάχεται για την αποφυγή προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης που έχουν συστήσει το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λαός και Κολωνάκι

Πολλοί γνωστοί μεγιστάνες του πλούτου που έχουν αποκτήσει μοναδικά σπίτια στο Λονδίνο. Μεταξύ αυτών ο Σπύρος Λάτσης, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αγόρασε τη δεκαετία του '80 μια έπαυλη στην περιοχή Green Park, η οποία κόστισε τότε 6,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο Γιάννης Λάτσης, επίσης, είχε στην κατοχή του μέχρι το 1988 μια ιστορική έπαυλη στο Οξφορντσάιρ. Το κτίριο έγινε στη συνέχεια οικοτροφείο, ανακαινίστηκε και τελικά πουλήθηκε πέρυσι σε Ρώσο μεγιστάνα αντί 160 εκατ. ευρώ, ποσό που ήταν το υψηλότερο που δόθηκε ποτέ για αγορά ακινήτου στη Βρετανία. Το Park Place διαθέτει ελικοδρόμιο, μεγάλη αίθουσα προβολών, spa και γυμναστήριο, έχει δέκα κρεβατοκάμαρες με δικό τους μπάνιο, σαλόνια και τραπεζαρίες, και περιβάλλεται από έναν τεράστιο χώρο με κήπους και ένα μικρό δάσος που εκτείνεται σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Στον χώρο αυτό υπάρχουν υποστατικά, στάβλοι, κτίρια για το προσωπικό, αλλά και μια τεχνητή σπηλιά με καμάρες σε ελληνικό στυλ, η οποία κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα. Τέλος, υπάρχει γήπεδο τένις με χλοοτάπητα σε διαστάσεις γηπέδου αγώνων. Αλλά και το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου διαθέτει ένα από τα ακριβότερα σπίτια στο Λονδίνο, το οποίο αγόρασε το 1990 στο Τσέλσι και η αξία του ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η ελληνική απόβαση στο Λονδίνο να έχει ενταθεί, ωστόσο, οι Ελληνες που έχουν παρουσία στη βρετανική πρωτεύουσα έχαν μακρά ιστορία. Το 1670 ομάδα Ελλήνων μετακόμισε στο Soho όπου έφτιαξε ελληνική παροικία ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 180 χιλιάδες Ελληνόφωνοι (κυρίως Κύπριοι) είναι μόνιμοι κάτοικοι στο Λονδίνο.

Το... greek money έχει και προτιμήσεις σχετικά με το πού θα επενδύσει στο Λονδίνο. Υπάρχουν οι Ελληνες που αγοράζουν φοιτητικά διαμερίσματα αξίας 200 χιλιάδων λιρών και πάνω, αλλά υπάρχουν και οι... εκατομμυριούχοι που επιλέγουν πιο ακριβά ακίνητα. Οι περιοχές στις οποίες στοχεύουν είναι: Κένσιγκτον, Τσέλσι, , Μέιφερ, Νάιτμπριτζ, Μάρλεμπον, Ρίτζεντς Παρκ, Νότινγκ Χιλ, Σάουθ Κένσινγκτον

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki