Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Lifestyle

Τα ρετιρε κάνουν καλό στην υγεία

Η διαβίωση στο ρετιρέ μιας πολυκατοικίας μπορεί να είναι ένα από τα μυστικά μιας μακράς και υγιούς ζωής, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, στην Ελβετία. Όπως διαπίστωσαν, όσο πιο ψηλά από την επιφάνεια της γης ζει κάποιος, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να χάσει τη ζωή του από μια σειρά σοβαρών νοσημάτων. Έτσι, όσοι ζουν από τον όγδοο όροφο και πάνω έχουν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από σοβαρή πνευμονοπάθεια σε σύγκριση με όσους ζουν στο ισόγειο, καθώς και κατά 35% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια και κατά 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο. Η μοναδική αιτία θανάτου με την οποία συσχετίζεται εντονότερα η διαβίωση στους ψηλούς ορόφους είναι οι αυτοκτονίες: οι ένοικοι των ισογείων έχουν κατά 60% λιγότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν με πτώση από ψηλά.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (EJE), προέρχονται από ανάλυση στοιχείων από 1,5 εκατομμύριο Ελβετούς που ζουν σε κτήρια με τέσσερις ή περισσότερους ορόφους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ποσοστά θνησιμότητας επειδή οι συνθήκες διαβίωσης αναγνωρίζονται ως παράγοντας που επηρεάζει πολύ την υγεία. Υπολογίζεται ότι ένας στους έξι Ευρωπαίους ζει σε κτήρια με πολλαπλούς ορόφους. Μεταξύ του 2000 και του 2008, καταγράφηκαν 142.390 θάνατοι μεταξύ των ενοίκων των μεγάλων πολυκατοικιών στην Ελβετία. Συνολικά, όσοι ζουν στο ισόγειο είχαν κατά 22% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους ζουν από τον όγδοο όροφο και πάνω. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ρόλο-κλειδί στην συσχέτιση παίζει το ότι όσοι ζουν στο ισόγειο ή στους χαμηλούς ορόφους εκτίθενται σε πολύ περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο οχημάτων απ’ ό,τι όσοι ζουν ψηλά. Είναι επίσης πιθανό να ασκεί προστατευτική δράση η καλύτερη οικονομική κατάσταση που έχουν όσοι ζουν σε διαμερίσματα ανώτερων ορόφων (η αξία και τα ενοίκια των σπιτιών αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με τον όροφο). Πάντως, προγενέστερη, ισπανική μελέτη είχε δείξει πως τα ρετιρέ έχουν ένα μειονέκτημα: είναι ό,τι χειρότερο για τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα εξαιτίας της γύρης, διότι τα επίπεδά της τείνουν να είναι υψηλότερα όσο απομακρυνόμαστε από την επιφάνεια του εδάφους.

Τοσπίτι στα προάστεια κοστίζει


Τον χρόνο που χάνουν οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ακινητοποιημένοι στα ΙΧ τους μέτρησε το βρετανικό Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (Cebr). Και επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, υπολόγισε ότι οι Βρετανοί χάνουν 3,62 δισ. ευρώ, οι Γάλλοι 3,88 δισ. ευρώ και οι Γερμανοί 5,64 δισ. ευρώ ετησίως. Σημειωτέον ότι το Cebr έλαβε υπόψη μόνο τις χαμένες εργατοώρες και την υπερκατανάλωση καυσίμων στα μποτιλιαρίσματα. Διότι στο κόστος πρέπει να συνυπολογιστούν και μεγέθη δύσκολα μετρήσιμα, όπως είναι οι εξαιτίας των αυξημένων μεταφορικών ανατιμήσεις καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και τα νοσήλια και τα φάρμακα όσων η υγεία κλονίζεται λόγω των εκνευρισμών στις απάνθρωπες οδικές συνθήκες. Διότι η οικονομική αιμορραγία των μποτιλιαρισμένων μπορεί εύκολα να εξελιχθεί και σε εγκεφαλική. Εν πάση περιπτώσει, το Cebr διαπίστωσε ότι το δράμα συμβαίνει τις ώρες που πηγαίνει ο κόσμος στη δουλειά του και επιστρέφει από αυτήν. Και επειδή στις σύγχρονες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς εξυπηρετούν απολύτως και η ποδηλασία είναι ασφαλής, το πρόβλημα το έχουν οι κάτοικοι των προαστίων. Εκείνοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο και εκείνοι υφίστανται το μείζον κόστος. Φερ' ειπείν, κάθε οικογένεια που ζει στα προάστια του Παρισιού επιβαρύνεται με 934 ευρώ ετησίως, καθώς κάθε ώρα ακινητοποίησης κοστίζει στους μποτιλιαρισμένους 11,7 ευρώ. Το υψηλό κόστος μετακίνησης (σε χρόνο, σε καύσιμα, αλλά και σε εισιτήρια του προαστιακού) κρατά εξάλλου τις τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια χαμηλά στα προάστια, συγκριτικά με τις τιμές τους στο κέντρο των πόλεων.

Το μικρό...

Καθώς η ύφεση, συνεχίζει να «τρώει» τα εισοδήματα ίσως είναι η ώρα να αναθεωρήσουμε μερικές βασικές παραδοχές για τον τρόπο ζωής. Παλιά λέγαμε ότι το «μεγάλο σπίτι είναι όμορφο» . Σήμερα όμως η άποψη ότι : «το μικρό είναι έξυπνο», επικρατεί. Σας παρουσιάζουμε τα επτά πλεονεκτήματα των μικρών σπιτιών.

1.Εξοπλισμός -έπιπλα:Έχετε σκεφτεί πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανηθούν για να γεμίσει ένα μεγάλο σπίτι; Αντίθετα , τα μικρότερα σπίτια «γεμίζουν» με πολύ λιγότερα χρήματα.

2. Οικονομία : Μην με παρεξηγείτε, αλλά τα μεγάλα δωμάτια μπορεί να είναι όμορφα, αλλά  με πιάνει δέος, αν σκεφτώ πόσα χρήματα απαιτούνται για λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης . Ένα μικρό σπίτι σημαίνει μικρότερους λογαριασμούς.

3. Φόροι :Οι φόροι λόγω ιδιοκτησίας απορροφούν πλέον ένα σημαντικό ποσό εισοδήματος. Μεγάλο σπίτι σημαίνει τις περισσότερες φορές περισσότερους φόρους

4. Τα καλά της οικογενειακής εστίας: Όταν ήμουν παιδί, ο αδελφός μου και εγώ και μοιραστήκαμε ένα υπνοδωμάτιο . Τα χρόνια της «συγκατοίκησης» μας έδεσε και σήμερα στα 40 ακόμα θυμόμαστε τις βραδινές εξομολογήσεις μας .

5. Design: Τα μικρά σπίτια, ενθαρρύνουν την διακόσμηση με γνώμονα τον έξυπνο σχεδιασμό.

6. Κόστος συντήρησης :Τα μεγαλύτερα σπίτια έχουν μεγαλύτερο κόστος συντήρησης σε σύγκριση με ένα μικρότερο. Απλώς σκεφτείτε πόσα χρήματα θα ζητήσουν για ένα βάψιμο σπιτιού 150 τμ και πόσα για 100 τμ. .

7 Μικρότερο κόστος: Τα μικρότερα σπίτια για να τα αποκτήσει ή να τα νοικιάσει κάποιος, πρέπει να πληρώσει λιγότερα.

Επώνυμα πωλητήρια

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι πωλείται η νεοκλασική κατοικία της Ελλης Λαμπέτη στα Εξάρχεια. Βρίσκεται στην οδό Δελφών και προσφέρεται έναντι 4,5 εκατ. ευρώ.

Το σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας από τη διάσημη ασπρόμαυρη ελληνική ταινία, που βρίσκεται στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων 32, είναι ανάμεσα στα δεκαπέντε ακίνητα νεοκλασικά και διατηρητέα που βγήκαν στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά μένει μέχρι στιγμής στα αζήτητα. Το κτίριο είναι γνωστό από την κινηματογραφική του ιστορία, καθώς σε αυτό γυρίστηκε η διάσημη ταινία «Η Δε Γυνή να Φοβήται Τον Ανδρα» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού. Εκεί ακούστηκαν το «παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω» και «σκασμός Αντωνάκη μου». Το 1965 η αυλή μετατράπηκε σε πλατό, αλλά σήμερα έχει γεμίσει μπάζα και σκουπίδια. Η ιστορική κατοικία είναι τριώροφο 266 τ.μ. σε οικόπεδο 411,37 τ.μ.

Πωλητήριο και στη βίλα του Ντέμη Ρούσσου. Στην εντυπωσιακή μεζονέτα των 400 τ.μ. (επί της οδού Ιωαννίνων 16, στην Ανω Βούλα) έχει μπει πωλητήριο από το 2012. Μάλιστα παραχωρείται στους ενδιαφερόμενους αγοραστές επιπλωμένη στην τιμή των 2.000.000 ευρώ.

Eνα ιστορικό ακίνητο, στο οποίο έχουν γραφτεί σημαντικές σελίδες της ζωής της οικογένειας Ωνάση, ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας του Ελληνα Κροίσου, έχει βγει στο σφυρί εναντι 12,5 εκατ. ευρω, εδώ και πολύ καιρό αλλά παραμένει στα... αζήτητα. Ο λόγος για ένα οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στη Γλυφάδα, δίπλα στη θάλασσα και κοντά στο φημισμένο Γκολφ της περιοχής, σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας. Στο ακίνητο αυτό υπήρχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα από τα σπίτια της οικογένειας Ωνάση, το οποίο δυστυχώς γκρεμίστηκε από τον επόμενο ιδιοκτήτη του και μαζί του χάθηκαν μνήμες του πιο διάσημου Ελληνα ανά τον κόσμο, του Αριστοτέλη Ωνάση.

Το οικόπεδο πουλήθηκε από την εγγονή του Αθηνά πριν από μία πενταετία, άλλαξε δύο φορές χέρια για να καταλήξει σήμερα να πωλείται εκ νέου μέσω της εταιρείας ακινήτων Sotheby's International Realty, η οποία δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες πολυτελών και ακριβών ακινήτων.

Στην Αίγινα, μετά τον θάνατο του ζωγράφου Γ. Μόραλη, βγήκε προς πώληση το σπίτι του με ποσό άνω του ενός εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή παραθαλάσσια έπαυλη στην Αίγινα με εμβαδόν 500 τ.μ. που βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 1.550 μ. γεμάτο ελιές, λεμονιές και φιστικιές, ενώ διαθέτει δύο υπνοδωμάτια και έναν χώρο ανοιχτό και ψηλοτάβανο που ο καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε ως στούντιο. Στο ιστορικό αυτό σπίτι, κάποτε κυκλοφορούσε όλη η καλλιτεχνική ελί της εποχής: ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Χρήστος Καπράλος, ο Νίκος Νικολάου και ο αρχιτέκτονας Αρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος και το έκτισε.

Στο σφυρί αρχικά αντί 1.100.000 ευρώ και σήμερα με έκπτωση έως και 50% βγήκε εδώ και χρόνια και τελικά πουλήθηκε σε πολυεθνικό όμιλο η πολυτελής βίλα του θρυλικού τραγουδιστή και κιθαρίστα των Pink Floyd, Ντέιβιντ Γκίλμουρ, στη Ρόδο. Η συνολικής επιφάνειας 575 τ.μ. βίλα, που βρίσκεται στην περιοχή Πεύκοι, κοντά στην ιστορική Λίνδο, αποτελούσε επί σειρά ετών εξοχική κατοικία του παγκοσμίου φήμης μουσικού.

Το τεραστίων διαστάσεων σπίτι αποτελείται από συνολικά έξι ξεχωριστά διαμερίσματα, εμβαδού 50 τ.μ. το καθένα, διαθέτει συνολικά εννέα υπνοδωμάτια, ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από την παραλία μέσα σε ένα κατάφυτο οικόπεδο 9.800 τ.μ. Στο σφυρί και η επιβλητική βίλα «Ντε Βέκι» στη Ρόδο που πήρε το όνομα της από τον διοικητή των Ιταλών επί επί ιταλοκρατίας, γνωστή και ως Βίλα Μουσολίνι. Το ακίνητο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία και απέχει 40 με 45 λεπτά από την πόλη της Ρόδου. Πρόκειται για ένα ιστορικό διώροφο κτίσμα, συνολικής επιφανείας 757 τετραγωνικών μέτρων, μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας.

Πέρυσι, το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα, το οποίο βρίσκεται στη οδό Κορίνθου πουλήθηκε για να δωρηθεί και να μετατραπεί σε Μουσείο. Αγοραστής είναι ένας 75χρονος από την Πάτρα που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόλις πέρυσι έγινε γνωστό ότι η βίλα στο Παλαιό Ψυχικό, που ανήκε στη Σοφία Μινέικο και στην οποία έζησαν τρεις γενιές της οικογένειας Παπανδρέου, τέθηκε προς πώληση από τα εγγόνια της, Σοφία, Αντρίκο, Νίκο και Γιώργο Παπανδρέου. Το «πωλητήριο» είχε νούμερο? 1,8 εκατ. ευρώ, καθώς η ιστορική βίλα 320 τ.μ., στην οδό Γύζη, στο Παλαιό Ψυχικό, όπου έζησαν ο Γεώργιος Παπανδρέου με τη Σοφία Μινέικο έως το 1967, είχε πολύ βαριά ιστορία. Πέρυσι έγινε επίσης γνωστό ότι το σπίτι του Ούλοφ Πάλμε στο Μοχό Χερσονήσου πωλείται! Οι κληρονόμοι του έβαλαν πωλητήριο στο σπίτι που του παραχώρησε τότε η τοπική κοινότητα.

Η βίλα Μαρία Κάλλας, όπου έζησε ως έφηβη η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο, ανήκει στο Δημόσιο και επί χρόνια είχε εγκαταλειφθεί. Είχε γίνει στέκι ναρκομανών, ενώ είχε καταληφθεί ουκ ολίγες φορές. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στην οδό Πατησίων, συμφώνησε για την ανακατασκευή του και τη μετατροπή του σε Ακαδημία «Μαρία Κάλλας».

Το λατρεμένο σπίτι της μεγάλης Ρένας Βλαχοπούλου στην Κέρκυρα βγήκε πέρυσι προς πώληση. Εχει έκταση 450 τ.μ και μεγάλο κήπο 6 στρεμμάτων, δύο κουζίνες και τρία μπάνια και χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Τη διακόσμηση την είχε επιμεληθεί η ίδια η ηθοποιός. Χτίστηκε το 1982 και πωλείται προς 680.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 πουλήθηκε το αγαπημένο σπίτι της Μελίνας, η ροζ μονοκατοικία στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, εκεί όπου η αξέχαστη Μελίνα πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της συντροφιά με τον αγαπημένο της Τζούλι! Η τιμή πώλησης πλησίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 4.500.000 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Πως θα βρείτε αν είστε γείτονες με...αρχαία

Πόσο πιθανό είναι το σπίτι σας ή το οικόπεδό σας να γειτνιάζει με ένα μνημείο και να μην το γνωρίζετε; Ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να επισκεφθείτε έναν αρχαιολογικό χώρο; Πώς προχωρά η διαδικασία μίας απαλλοτρίωσης που σας αφορά; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, κι όχι μόνο, θα δίνει η «Γαία», η ηλεκτρονική πύλη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, που ώς το τέλος του 2015 θα βγει στον διαδικτυακό αέρα και το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα παρέχει στους χρήστες -ιδιώτες και δημόσιους φορείς- πρόσβαση σε στοιχεία, φωτογραφίες, αποφάσεις, για 25.000 μνημεία, ιστορικούς τόπους και κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και για 7.500 δημόσια ακίνητα που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού. Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, προϋπολογισμού περίπου 7 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί σε περιφερειακά προγράμματα και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», και παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε ειδική ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Το έργο αποτελείται από δυο βασικά μέρη: Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και τη διαδικτυακή πύλη «Γαία». Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα είναι η πλατφόρμα η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα στελέχη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού για την εισαγωγή στοιχείων στη βάση δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν την πύλη «Γαία», που αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2015, αρχικά με πληροφορίες για την Αττική και τη Βοιωτία, αλλά συνεχώς θα ενημερώνεται και θα εμπλουτίζεται, προκειμένου να καταστεί μία ολοκληρωμένη ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια για τον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Το έργο αποτελεί την πρώτη οργανωμένη, ενιαία, συστηματική και διαρκώς επικαιροποιούμενη ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση δημοσίων ακινήτων που διαχειρίζεται το υπουργείο, αλλά και προστατευόμενων μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, συμπεριλαμβανομένων των ορίων προστασίας τους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki