Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πολεοδομία

Στον αέρα η οικοδόμηση στα εκτός σχεδιου

Παγωμένες είναι αυτή τη στιγμή οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών στις περισσότερες εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας και αυτό παρά το γεγονός ότι από το 2023 δεν θα επιτρέπεται η δόμηση στα οικόπεδα αυτά.

 

Σημειώνεται πως για τα οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων (δηλαδή 750, 1.200 και 2.000 τ.μ.) δόθηκε μια μεταβατική διετία προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Και αυτό επειδή, όπως προαναφέρθηκε, η δόμηση σε αυτά τα οικόπεδα δεν θα επιτρέπεται με βάση τα όσα προβλέπονται από το νόμο 4759/2020.

 

Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους: Ο πρώτος αφορά τον καθορισμό του οδικού δικτύου της χώρας, που μέχρι στιγμής έχει γίνει μόνο για λίγους δρόμους. Για να εκδοθεί άδεια δόμησης σε αυτά τα αγροτεμάχια θα πρέπει να έχουν πρόσωπο σε χαρακτηρισμένο δρόμο. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (848/2018) ακύρωσε όλες τις υπάρχουσες οικοδομικές αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης για την αναγνώριση δημοτικών, αγροτικών και κοινοτικών οδών και απαγόρευσε να εκδοθούν νέες. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν την πλειονότητα των οδών αυτών.

Ο δεύτερος λόγος, είναι η καθυστέρηση κύρωσης των δασικών χαρτών και εξέτασης των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί. Σύμφωνα με τα Νέα στις περιοχές που έχουν κυρωθεί μερικώς οι δασικοί χάρτες και είχαν αναρτηθεί πριν από τέσσερα χρόνια, η εξέταση των αντιρρήσεων «τρέχει με ρυθμούς χελώνας». Στις περιοχές αυτές, όπου η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά δασικών χαρτών είναι σε εξέλιξη, η πρόσφατη παράταση που δόθηκε έως την άνοιξη στην ουσία παγώνει κάθε δυνατότητα αδειοδότησης.

 

Ο τρίτος λόγος είναι η υποστελέχωση ορισμένων πολεοδομιών, σε συνδυασμό με την πολυνομία αλλά και την πανδημία, που οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών.

 

Πλέον, με το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, η ανώτατη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία στις εκτός σχεδίου περιοχές (έως το τέλος του 2023) καθορίζεται από τα 86 έως τα 186 τ.μ., ενώ η έκδοση των οικοδομικών αδειών για τις περιοχές αυτές επιβαρύνεται με νέο τέλος 250-5.000 ευρώ.

 

Τι θα γίνει με όσους δεν βγάλουν οικοδομική άδεια εντός της μεταβατικής περιόδου των δύο χρόνων; Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτοί θα μπορούν να χτίσουν βάσει των όσων θα ορίσουν τα τοπικά ή ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν.

Εκτός σχεδίου με αναρτημένους δασικούς χάρτες

Με εγκύκλιο , απλοποιείται  η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών, για τις οποίες έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες.

 

Το νέο θεσμικό πλαίσιο περιορίζει πολύ σημαντικά τη γραφειοκρατία, επιτρέποντας στους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να ολοκληρώνουν την έκδοση οικοδομικών αδειών με απλές και γρήγορες διαδικασίες.

 

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας στα ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, οι οποίες  προσδιορίζονται ως άλλης μορφής (ΑΑ) ή μη δασικές (ΠΑ) και ανεξάρτητα από το στάδιο του χάρτη (ανάρτηση, μερική κύρωση, ολική κύρωση), δεν απαιτείται καμία βεβαίωση υπηρεσίας δασών ή άλλου αρμόδιου φορέα. Από εδώ και στο εξής, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μόνο με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης από μηχανικό στην οποία θα δηλώνεται ότι η θέση του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται γεωχωρικά σε σχέση με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, δεν εμπίπτει σε περιοχή που διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

 

Πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών έπρεπε να προηγηθεί ο χαρακτηρισμός τους ως μη υπαγόμενες σε δάσος ή σε δασική έκταση. Η διαδικασία αυτή απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα και προέβλεπε τα εξής:

 

α) Πράξη χαρακτηρισμού του αρμόδιου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών και β) άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής ή αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης της Επιτροπής ή έκδοση τελεσίδικης απόφασης του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου επί της αίτησης ακύρωσης. Τα στοιχεία βεβαίωσης περί του μη δασικού χαρακτήρα και η σχετική τελεσίδικη απόφαση υποβάλλονταν στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Πολεοδομικές ρυθμίσεις

Νομοθετικές ρυθμίσεις πολεοδομικού χαρακτήρα προβλέπουν 2 τροπολογίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων".

 

Η πρώτη τροπολογία αφορά σε  ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα επείγουσας φύσης λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και η δεύτερη αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων με τη σύσταση  Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων («Ε.ΕΠ.ΕΤ.»), ζήτημα συναρμοδιότητας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ειδικότερα, με τις 2 τροπολογίες, μεταξύ άλλων,προβλέπεται:

 

 

 

-Παράταση βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού

 

 

 

Δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης λόγω COVID19 κρίνεται αναγκαία η παράταση έως και τις 30/06/2021 του χρόνου ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικών, οι οποίες εκδίδονται με ημερομηνία αυτοψίας από 01/01/2021 έως τις 31/01/2021.

 

Με την παράταση αυτή δίνεται το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την υπογραφή συμβολαίων μεταβιβάσεων ακινήτων για τα οποία έχει γίνει αυτοψία έως και εντός του Ιανουαρίου από μηχανικό, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπογραφεί το συμβόλαιο μεταβίβασης πριν από τη λήξη της βεβαίωσης.

 

 

 

-Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης

 

 

 

Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) καθώς και Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και είχαν προθεσμία ολοκλήρωσης έως τις 03/03/2021, λαμβάνουν παράταση έως και τις 31/12/2022.

 

Με την εν λόγω ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα σε ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ σε όλη τη χώρα να ολοκληρωθούνμε αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να αποκτήσουν χωρικό, πολεοδομικό σχέδιο -και στρατηγικού και κανονιστικού χαρακτήρα- που θα παράσχει ασφάλεια προστασίας:  α) στο περιβάλλον, β) στους πολίτες και γ) στις επενδύσεις.

 

Οι Δήμοι  -σε όσους υπάρχουν μελέτες που μπορούν να ολοκληρωθούν-  με οργανωμένο τρόπο θα μπορούν να επιλύσουν εκκρεμότητες και προβλήματα ετών, προστατεύοντας  το περιβάλλον και επιτρέποντας με ασφάλεια τις επενδύσεις.

 

 

 

-Παράταση εκπόνησης Σ.Φ.Η.Ο. (Σταθμοί Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων)

 

 

 

Παρατείνεται έως τις 30/06/2021 η καταληκτική ημερομηνία εκπόνησης ΣΦΗΟ, δεδομένου ότι αυτή λήγει στις 31/03/2021, αλλά για λόγους που σχετίζονται με την υφιστάμενη κατάσταση λόγω κορωνοϊού έχει σημειωθεί καθυστέρηση.Παράλληλα, παρέχεται εξουσιοδοτική στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να αποφασίσει περαιτέρω παράταση αν υφίστανται λόγοι της αναγκαιότητας της.

 

 

 

-Σύσταση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.)

 

 

 

Για το μείζον ζήτημα διαχείρισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, όπως έχει προαναγγελθεί, θεσμοθετείται Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) Μετά από συνεργασία και σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργείται με απόφαση του Συντονιστή εκάστης Αποκεντρωμένης Διοίκησης (στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης) από μία 7μελής Ειδική Επιτροπή.

 

Αντικείμενο της Ειδικής Επιτροπής είναι να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κτισμάτων, για τις οποίες υπάρχει συναρμοδιότητα ΥΠΕΝ – ΥΠΠΟΑ και που εκτιμώνται από την Υ.ΔΟΜ. ως επικινδύνως ετοιμόρροπα και είναι:

 

- προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών ή  βρίσκονται

 

- κοντά σε μνημείο

 

- εντός αρχαιολογικού χώρου

 

- εντός ιστορικού τόπου,

 

- εντός  τόπου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους,  ή

 

- εντός Ζώνης Β’ προστασίας μνημείου.

 

 

 

Μετά τη δημιουργία της Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις κτιρίων,  αντί:

 

1)της τριμελούς επιτροπής του αρ. 7§2 7 του π.δ. της 13.4.1929,

 

2) του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και

 

3) των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ,θα επιλαμβάνεται η Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων.

 

 

 

Ειδικότερα:

 

Εντός τριών ημερών η Ειδική Επιτροπή θα προβαίνει σε αυτοψίακαι η έκθεση θα συντάσσεται αυθημερόν.

Εντός τριών ημερών από τη διενέργεια της αυτοψίας θα συνεδριάζει η Ειδική Επιτροπή.

Εν το κτίριο κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπο, εντός τριών ημερών από τη συνεδρίαση θα πραγματοποιείται η κατεδάφισή του.

 

 

Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να αποφευχθεί η εξέταση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων από πολλαπλές επιτροπές, συμβούλια και υπηρεσίες καθώς και  η έκδοση αντιφατικών γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων που δημιουργεί καθυστερήσεις, θέτοντας εν τέλει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

 

 

 

-Πρόβλεψη για κατάρτιση δημοσίων συμβάσεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος (ενεργειακή αναβάθμιση, προσβασιμότητα,  συντήρηση κτιρίωνκλπ)

 

 

 

Καταργείται η υποχρέωση συμπλήρωσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου όταν καταρτίζεται

 

δημόσια σύμβαση -δεδομένης αναγκαιότητας για άμεση σύναψησυμβάσεων π.χ. συντήρησης κτιρίων. Η δε άμεση υποχρέωση για σύνταξη ταυτότητας πουπροέβλεπε η ισχύουσα διάταξη οδηγούσε σε δυσκολία κατάρτισης συμβάσεων άμεσηςαναγκαιότητας π.χ. για διαμορφώσεις προσβασιμότητας για άτομα με κινητικά προβλήματα, ενεργειακή αναβάθμιση κλπ.

 

 

 

-Προβλέψεις για Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, οριοθέτηση οικισμών, Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή, αναγνώριση οδών.

 

 

 

Προβλέπονται ζητήματα που αφορούν στην επιτάχυνση της εκπόνησης μελετών σχετικών με τα προγράμματα ΤΠΣ, ΕΠΣ, οριοθέτηση οικισμών, ΖΥΣ, αναγνώρισης οδών, καθώς και στελέχωσης και οργάνωσης της Τεχνικής Γραμματείας που επικουρεί τον Συντονιστή.

 

 

 

-Διευκόλυνση πολιτών στην άρση απαλλοτριώσεων

 

 

 

Η νέα ρύθμιση επιτρέπει στους πολίτες που είχαν υποβάλει αίτηση τροποποίησης εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης πριν τις 09.12.2020, να μπορούν να συνεχίζουν να εξετάζονται με το παλαιό καθεστώς και όχι με το νέο που θεσμοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, προς αποφυγή επανάληψης εγκρίσεων και περαιτέρω καθυστερήσεων.  Σημειώνεται ότι για τις νέες αιτήσεις μετά τις 09/12/2020 εφαρμόζονται κανονικά οι σχετικές διατάξεις του ν.4759/2020.

Παρατάσεις για τα αυθαίρετα

Νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνει άμεσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την παράταση προθεσμιών οι οποίες εκπνέουν το επόμενο διάστημα και αφορούν στην αυθαίρετη δόμηση. Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4178/2013 (οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017) και για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 (που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013) καθίσταται αναγκαία, καθώς λόγω της πανδημίας υφίσταται μεγάλος αριθμός αιτημάτων μηχανικών που αντιμετωπίζουν σημαντική δυσχέρεια στην εμπρόθεσμη συγκέντρωση και καταχώρηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Με ρύθμιση που θα ενταχθεί σε σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μεταθέσει κατά ένα έτος τις προθεσμίες για την περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων – δικαιολογητικών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι διαδοχικές και η πρώτη από αυτές λήγει, κατόπιν των παρατάσεων που έχουν ήδη δοθεί, στις 8.2.2021. Με την προωθούμενη ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι καταληκτικές ημερομηνίες μετατίθενται εντός του 2022 και ειδικότερα στις ημερομηνίες 8.2.2022, 8.5.2022 και 8.8.2022.

Ξεκινά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων είναι ήδη σε κανονική λειτουργία από την 1/1/2021, καθώς και ότι ενημερωτικό υλικό διατίθεται στη διεύθυνση https://web.tee.gr/e-building/anakoinoseis/. Σύμφωνα με το Υπουργείο, στο άμεσο μέλλον θα ξεκινήσει η υποχρεωτική λειτουργία της Ταυτότητας Κτιρίων.

 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει χαρακτηρίσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) ως «θεσμό μείζονος σημασίας για το δημόσιο συμφέρον, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία της ιδιοκτησίας που παρέμενε στον “πάγο” από το 2010».

 

Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, υποχρεώνονται να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα:

 

■ Τα υφιστάμενα κτίρια την ώρα που γίνεται μεταβίβασή τους.

 

■ Τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες.

 

■ Αυθαίρετα κτίσματα που ολοκληρώνουν τη διαδικασία τακτοποίησης.

 

Προκειμένου να εξοικειωθούν οι μηχανικοί με το νέο θεσμό και την ηλεκτρονική πλατφόρμα, το ΤΕΕ θα πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών Διαδικτυακών Παρουσιάσεων με θέμα την Ταυτότητα Κτιρίων. Η πρώτη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/1/2021 στις 16:00.

 

Κάθε παρουσίαση θα έχει περιορισμένες θέσεις στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα, δηλαδή θα συμμετάσχουν μέχρι 250 μηχανικοί και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδίδεται διαδικτυακά. Η παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη ελεύθερη για όλους μετά την ολοκλήρωσή της από τα μέσα του ΤΕΕ. Σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή, η παρουσίαση θα επαναληφθεί, με ανακοίνωσή τους στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και στην ενότητα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων.

 

Όσοι μηχανικοί επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να συμπληρώσουν το σχετικό αρχείο που θα βρουν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και να το αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki