Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Νέα Προϊόντα

Δάνεια στα λόγια...

Δάνεια στα λόγια αποδεικνύεται το περίφημο πρόγραμμ αχρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση καθώς οι τράπεζες απορρίπτουν την πλειοψηφία των αιτήσεων χρησιμοποιώντας υπαρκτά ή και -πολυ συχνά-ανύπαρκτα κωλλύματα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα προφασίζονται την απροθυμία του δημοσίου να καταβάλλει την δική του συμμετοχή!!! Πρόκειται για δάνεια ύψους ύψους 15.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, με επιδοτούμενο επιτόκιο ως 100% απο τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα δάνεια είναι άτοκα μέχρι το 2015, ενώ ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του ιδιοκτήτη το ποσοστό επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας διαμορφώνεται ως εξής: Ιδιοκτήτες με οικογενειακό εισόδημα ως 20.000 ευρώ, επιχορηγούνται για το 70% του δανείου και το υπόλοιπο 30% είναι άτοκο ως το τέλος του 2015. Για ιδιοκτήτες με οικογενειακό εισόδημα ως 60.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης είναι 35% και το υπόλοιπο 65% προσφέρεται με μηδενικό επιτόκιο ως το 2015. Για ιδιοκτήτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 80.00 ευρώ η επιχορήγηση είναι 15% και το υπόλοιπο 85% άτοκο δάνειο. Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Τα συγκεκριμένα δάνεια μπορούν να έχουν διάρκεια αποπληρωμής 4, 5 ή 6 χρόνια και όπως αναφέραμε το μέγιστο ύψος τους είναι 15.000 ευρώ.

Δάνεια για... υπερχρεωμένους

Μπαράζ νέων προϊόντων, με τα οποία οι δόσεις του στεγαστικού δανείου θα μπορούν να μειωθούν ακόμη και κάτω από το μισό φτάνοντας στα επίπεδα ενός ενοικίου, είναι έτοιμες να ρίξουν στην αγορά οι τράπεζες. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αρκετά σύντομα, ακόμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα κάνουν την εμφάνισή τους στο γκισέ δάνεια και προγράμματα νέου τύπου, μέσω των οποίων οι υπερχρεωμένοι - και όχι μόνο - δανειολήπτες θα μπορούν να φέρουν ξανά τις δόσεις τους σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Για παράδειγμα, σήμερα ένα δάνειο 200.000 ευρώ που αποπληρώνεται σε 25 χρόνια με επιτόκιο 4%, μεταφράζεται σε δόση 1.055 ευρώ τον μήνα. Ποσό που, πλέον, θεωρείται απαγορευτικό για την πλειονότητα των δανειοληπτών, ειδικά μετά το μπαράζ των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις αλλά και την πτώση του τζίρου των ελεύθερων επαγγελματιών. Ενα από τα προϊόντα νέου τύπου που θα προσφέρουν οι τράπεζες, θα επιτρέπει το πάγωμα της πληρωμής κεφαλαίου για χρονικό διάστημα έως 5 ετών και την πληρωμή μόνο τόκων. Ετσι, στο δάνειο του παραδείγματός μας ο πελάτης της τράπεζας θα πληρώνει 8.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή μηνιαία δόση 666,6 ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, είναι αντίστοιχο με το ενοίκιο που ούτως ή άλλως θα πλήρωνε για ένα ακίνητο αντίστοιχης αξίας, με τη διαφορά ότι δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του και - αν η οικονομική του κατάσταση βελτιωθεί στο μέλλον - θα μπορεί να συνεχίσει να αποπληρώνει το κεφάλαιο ώστε κάποια στιγμή να γίνει κύριος του ακινήτου.

Ενα αντίστοιχο πρόγραμμα που έχουν στο συρτάρι τους οι τράπεζες, μετατρέπει το δάνειο απευθείας σε μακροχρόνια μίσθωση μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα χρήματα που δίνει ο πελάτης κάθε μήνα, ενώ παράλληλα του επιτρέπει να αποκτήσει το ακίνητο στη λήξη της σύμβασης. Στην περίπτωση αυτή, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η τράπεζα παίρνει στην κατοχή της το ακίνητο απεμπλέκοντας τον πελάτη από το στεγαστικό. Αντ' αυτού, του επιτρέπει να υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση, αντίστοιχη με αυτή του leasing, για να μένει στο ίδιο σπίτι για 20 ή 30 χρόνια πληρώνοντας τίμημα αντίστοιχο ή κατώτερο του ενοικίου. Στο τέλος της σύμβασης ή τμηματικά κατά τη διάρκειά της, ο πελάτης θα μπορεί να πληρώνει στην τράπεζα επιπλέον ποσά, που αντιστοιχούν στην αξία του σπιτιού, ώστε εν τέλει να το πάρει στην κατοχή του.

Πληρώστε τους φόρους με άτοκες δόσεις

Αρκετές τράπεζες σήμερα παρέχουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς την εφορία με άτοκες δόσεις, με την προϋπόθεση βέβαια ότι επαρκεί το πιστωτικό όριο της κάρτας. Ταυτόχρονα, οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν ειδικά προγράμματα επιβράβευσης για όσους κάνουν συναλλαγές μέσω καρτών τα οποία προσφέρουν είτε επιστροφή χρημάτων σε ποσοστό έως και 3% είτε πόντους που ανταλλάσσονται με εκπτώσεις σε νέες αγορές. Έτσι, ο συνδυασμός των δύο κινήσεων μεταφράζεται σε διπλό κέρδος, αρκεί βέβαια οι πελάτες να μην επιβαρυνθούν με τους «τσουχτερούς» τόκους των πιστωτικών. Δηλαδή, για να βγει κερδισμένος ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει κάθε μήνα να εξοφλεί το σύνολο της οφειλής του προς την τράπεζα, καθώς στην αντίθετη περίπτωση επιβαρύνεται με ετήσιους τόκους της τάξης του 20%, πολλαπλάσιους δηλαδή από το όφελος που έχει. Τα προγράμματα που έχουν σε ισχύ οι τράπεζες είναι:

Η Εθνική Τράπεζα, προσφέρει τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών προς την εφορία με τις πιστωτικές της κάρτες σε 3 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Για να πραγματοποιήσετε την πληρωμή, επισκεφθείτε οποιοδήποτε Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, με την πιστωτική σας κάρτα και την αστυνομική σας ταυτότητα. Ειδικότερα μπορείτε να πληρώσετε: εισφορά ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενιαίο τέλος ακινήτων ΕΤΑΚ, περαίωση, εισφορές-τέλος επιτηδεύματος Ν 3986, το ειδικό πρόστιμο Διατήρησης Ρυθμιζόμενων Χώρων (ημιυπαίθριοι), το τέλος υπαγωγής και το ειδικό πρόστιμο ρύθμισης αυθαιρέτων

Ανάλογη διευκόλυνση προσφέρει στους πελάτες της και η Eurobank, οι οποίοι μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τις εφορίες μέχρι σε 6 άτοκες δόσεις. Οι δόσεις ισχύουν για πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ (συμπεριλαμβάνεται το Τέλος Ακινήτων), το πρόστιμο για τους ημιυπαίθριους, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, εισφορές και τέλος επιτηδεύματος, το τέλος υπαγωγής και το ειδικό πρόστιμο ρύθμισης αυθαιρέτων

Και οι πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο με πιστωτική κάρτα και να έχουν 6 άτοκες δόσεις. Συγκεκριμένα μπορούν να πληρώσουν: τις έκτακτες εισφορές 2011 (Αλληλεγγύης κτλ.), φόρο εισοδήματος, φόρο ακινήτων, το πρόστιμο για τους ημιυπαίθριους, και το πρόστιμο για τα αυθαίρετα.

Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές στέγες

Την έναρξη υλοποίησης προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε βιομηχανικές στέγες ανακοίνωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Τράπεζα Πειραιώς και η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., βασικός διαχειριστής των περισσότερων βιομηχανικών περιοχών της χώρας
Το νέο προϊόν «Φωτοβολταϊκά σε Βιομηχανικές Στέγες» παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες βιομηχανικών-βιοτεχνικών επιχειρήσεων.
Το προϊόν αυτό εντάσσεται στους άξονες δράσης που εξήγγειλε πρόσφατα ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς από κοινού με τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) και αποσκοπεί στην ενίσχυση της Πράσινης Ανάπτυξης.
Ο ρόλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. στο νέο αυτό πρόγραμμα είναι να αξιολογεί το δυναμικό της κάθε βιομηχανικής στέγης και τη δυνατότητά της να φιλοξενήσει φωτοβολταϊκά, να εκπονεί το επιχειρηματικό σχέδιο, να επιλέγει τον καταλληλότερο εξοπλισμό,να φροντίζει για την σύνδεση του συστήματος με το δίκτυο, καθώς και να πιστοποιεί την ποιοτική εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του συστήματος μέσω ενός νέου τραπεζικού προϊόντος ενώ θα προσφέρει και ειδικό  ασφαλιστικό πακέτο.
Το προϊόν «Φωτοβολταϊκά σε Βιομηχανικές Στέγες» περιλαμβάνει:
•Την προμήθεια και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στη στέγη μίας επιχείρησης.
•Τη  χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς.
•Τον οικονομοτεχνικό έλεγχο για λογαριασμό της επιχείρησης, δηλαδή τον έλεγχο οικονομικής σκοπιμότητας του έργου, την επάρκεια της στατικής κατασκευής του κτιρίου και την εκπόνηση της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και σύνδεσής τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.
•Την προετοιμασία και υποβολή φακέλων για την χορήγηση της πολεοδομικής άδειας και για την υπογραφή των απαιτούμενων Συμβάσεων με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ. 
•Την έκδοση της Έγκρισης Επέκτασης Σκοπού από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. (για όσες επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες εντός ΒΙ.ΠΕ.).
•Τη σύνδεση της εγκατάστασης με το δίκτυο.
•Τον έλεγχο και πιστοποίηση του συστήματος.
•Την ασφάλιση του συστήματος.
•Τη συντήρηση του συστήματος (εφόσον το επιθυμεί η επιχείρηση).

Το ΤΕΜΠΕ για φόρους και εισφορές

Σε εφαρμογή τίθεται το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ) για την παροχή εγγυήσεων δανεισμού σε Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις (ΜΕ/ΠΜΕ), ώστε να καλύψουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας εγγυάται ένα μεγάλο μέρος των δανείων που συνάπτουν οι ΜΕ και ΠΜΕ με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς, διασφαλίζοντας παράλληλα χαμηλό σχετικά επιτόκιο, ελάχιστες εξασφαλίσεις ή μηδενικές για τις ΜΕ και ΠΜΕ και εύκολο τρόπο αποπληρωμής των δανείων. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες ΜΕ/ΠΜΕ (που έχουν ημερομηνία έναρξης εργασιών έως 31-12-2009) οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν έδρα σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδος, απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους - ΕΜΕ και εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. € (βλέπετε αναλυτικότερα την ενότητα «Επιλέξιμες Επιχειρήσεις»). Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίζεται έως την 31-12-2010, εκτός αν η εξάντληση του προϋπολογισμού πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Ειδικότερα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες ΜΕ/ΠΜΕ προς τις τράπεζες είναι η 31-10-2010 και παραλαβής των αιτήσεων αυτών από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ η 20-11-2010. Επιλέξιμες θεωρούνται οι νέες δανειακές συμβάσεις για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση από την ΜΕ/ΠΜΕ στη δανειοδοτούσα τράπεζα, μετά την ημερομηνία έγκρισης του Προγράμματος. Ο αρχικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 700 εκ. € εγγυήσεις, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 875 εκ. €. Ο τελικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος προβλέπεται με νεότερη απόφαση να ανέλθει στο ποσό του 1 δις.€ εγγυήσεων καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 1,25 δις.€. Το ανώτατο ποσό του δανείου ανά ΜΕ/ΠΜΕ προσδιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό απασχολούμενων στην επιχείρηση και διαμορφώνεται από 40.000 έως 100.000€. Η διάρκεια του δανείου και της εγγύησης είναι έξι (6) έτη με διετή περίοδο χάριτος κατά την οποία καταβάλλεται μόνο ο αναλογούν τόκος του δανείου. Για δάνεια έως 40.000€ δεν θα παρέχονται εξασφαλίσεις από την πλευρά των ΜΕ/ ΠΜΕ, ενώ για δάνεια άνω των 40.000€ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση που παρέχονται εμπράγματες εξασφαλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% του αρχικού δανείου. Το επιτόκιο του δανείου καθορίζεται σε EURIBOR 6 μηνών + 600 μονάδες βάσης (6%) κατ’ ανώτατο όριο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki