Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κοινωνία

Παράταση για τα αυθαίρετα

Με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα κατατεθεί άμεσα δίνεται παράταση στην ανάρτηση δικαιολογητικών υπαγωγών που αφορούν στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Η παράταση αφορά τόσο στην ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για περιπτώσεις υπαγωγών στον ν. 4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017 και τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013, όσο και στις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4495/2017.

Ειδικότερα:

-Για περιπτώσεις υπαγωγών σε προγενέστερους νόμους (ν. 4178/2013, 4014/2011) που δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017 ανεξαρτήτως ημερομηνίας πληρωμής παραβόλου. Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης δικαιολογητικών 31.12.2022

-Για περιπτώσεις υπαγωγών στον ν. 4495/2017 με ημερομηνία πληρωμής παραβόλου έως και την 31η.12.2020.Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης δικαιολογητικών 31.12.2022

-Για περιπτώσεις υπαγωγών στον ν. 4495/2017 με ημερομηνία πληρωμής παραβόλου από την 1η.1.2021 και εφεξής. Ανάρτηση δικαιολογητικών εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την πληρωμή του παραβόλου.

Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας  Κτιρίου, ο μηχανικός θα οφείλει να προβεί αμελλητί στην ολοκλήρωση της ανάρτησης των απαραίτητων δικαιολογητικών υπαγωγής ανεξαρτήτως των ανωτέρω προθεσμιών.

Παράταση στο «Εξοικονομώ»

Ακόμα μία παράταση δόθηκε για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επιβεβαίωσε την πληροφορία, ανακοινώνοντας παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα μέχρι τις 15 Μαρτίου. Όπως ανέφερε , στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος έχουν υποβάλλει αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά, ωστόσο «για τη διευκόλυνση της υποβολής των αιτήσεων, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος, παρατείνουμε τη λειτουργία της πλατφόρμας μέχρι τις 15 Μαρτίου». Σημειώνεται ότι η προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί, έληγε στις 15 Φεβρουαρίου.

Αυθαίρετα στον αέρα

Ενώ στη Βουλή η κυβέρνηση έτρεξε να καταθέσει τροπολογία για να τακτοποιήσει τα αυθαίρετα της ΛΑΡΚΟ, για τους χιλιάδες ιδιώτες αυθαιρετούχους που έχουν ξεκινήσει διαδικασία υπαγωγής η προθεσμία έληξε χθες χωρίς να ανακοινωθεί παράταση. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία η διαδικασία τακτοποίησης ξεκίνησε μέσα στην περίοδο της κρίσης με συνέπεια να σημειώνονται καθυστερήσεις, πολλές από τις οποίες οφείλονται στο ίδιο το Δημόσιο. Αν δεν δοθεί νέα παράταση, αυτό θα σημαίνει ότι θα λήξουν διαδικασίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί παράβολα ή και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. Φαίνεται όμως ότι αυτά δεν συγκινούν τόσο την κυβέρνηση όσο οι ανάγκες των επενδυτών που ενδιαφέρονται για τα ακίνητα της ΛΑΡΚΟ, του ΤΑΙΠΕΔ ή όσων έχουν κατασχεθεί από τράπεζες.

Δίμηνη παράταση για τις βεβαιώσεις μηχανικών

Σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δοθεί δίμηνη παράταση, έως τις 31 Μαρτίου 2022, για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, αντίστοιχα και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνεται δίμηνη παράταση έως και τις 31 Μαρτίου 2022 στη δυνατότητα ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της βεβαίωσης μηχανικού χωρίς την υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δηλώνει: «Λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα της εύρυθμης ολοκλήρωσης στις μεταβιβάσεις ακινήτων σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέσω της βεβαίωσης μηχανικού. Οφείλω παράλληλα να επισημάνω ότι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του 2021 και ήδη έχουν γίνει περί τις 20.000 καταχωρίσεις ακινήτων».

Παράταση στο «Εξοικονόμηση κατ' οίκον II»

Την παράταση κατά τέσσερις μήνες της προθεσμίας υλοποίησης εργασιών στον Β' κύκλο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ' οίκον II» ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως σημειώνεται, η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τον περιορισμό της διασποράς του. Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει ότι για τις αιτήσεις που βρίσκονται στο στάδιο υπαγωγής, η προθεσμία αποδοχής της απόφασης υπαγωγής και υπογραφής της δανειακής σύμβασης (όπου απαιτείται) που λήγει στις 26/12/2021, παρατείνεται αυτοδίκαια έως και τις 25/4/22. Αντίστοιχα η προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων που εκπνέει στις 31/12/21 παρατείνεται αυτοδίκαια έως και τις 30/4/22. Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki