Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αναπλάσεις

Πανεπιστημίου: Μένει όπως έχει

Εγκαταλείπεται οριστικά όπως φαίνεται το έργο της ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου, με παράλληλη επέκταση του τραμ από το Σύνταγμα προς την πλατεία Αιγύπτου. Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή του πρώην προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Ιωάννη Αλαβάνου, και άλλων πολιτών που στρέφονταν κατά του έργου. Το ΣτΕ έκρινε παράνομη την απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, με τις συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρου της Αθήνας. Οι δικαστές έκριναν ότι ο σχεδιασμός του έργου είναι μερικά αντίθετος με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Νέα "θα" για την Αθήνα

Με ένα πρόγραμμα 7 στρατηγικών στόχων, 18 αξόνων και 64 προτεινόμενων ενεργειών επιχειρείται συνολικά η αντιμετώπιση της υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας, προκειμένου η πρωτεύουσας της χώρας να αποκτήσει ένα νέο και περισσότερο φιλικό «πρόσωπο». Στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ), που αναμένεται να θεσμοθετηθεί σε ΚΥΑ εντός του προσεχούς διμήνου (Μάρτιος '14), πέραν των πολεοδομικών παρεμβάσεων, περιλαμβάνονται δράσεις οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020 όπως :

Αξιοποίηση ακινήτων του δημόσιου τομέα στο κέντρο της πόλης​ Δράσεις για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια​

Παρέμβαση στο κτιριακό απόθεμα

Απόσυρση​ παλαιών κτιρίων

Δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων του θεσμικού πλαισίου για τα διατηρητέα κτήρια και τις χρήσεις διατηρητέων κτηρίων​

Αναβάθμιση επιλεγμένων πλατειών και κοινόχρηστων χώρων​

Νέες πεζοδρομήσεις​ Αντιστροφή τάσης απομάκρυνσης επιτελικών δημόσιων φορέων από το κέντρο της Αθήνας​

Οριζόντια μέτρα στήριξης αγοράς ακινήτων στο κέντρο​

Κινητρα για ληφτινγκ στα αυθαίρετα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάρτιση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, που προβλέπει παροχή οικονομικού κινήτρου στους ιδιοκτήτες που εντάσσονται στις νέες ρυθμίσεις του νέου πολεοδομικού νομοσχεδίου, μαζί με τη νομιμοποίηση να κάνουν και «λίφτινγκ» στο αυθαίρετό τους. Η κοινή υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι:

* Ποσοστό έως 50% της δαπάνης, που θα αντιστοιχεί σε πιστοποιημένες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης είτε βελτίωσης της στατικής επάρκειας του κτηρίου, θα συμψηφίζονται με το πρόστιμο νομιμοποίησης.

* Το «μπόνους» για στατικές και ενεργειακές εργασίες στα υπό νομιμοποίηση αυθαίρετα θα καλύψει όλους τους ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν για πρώτη φορά στο νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα (ν. 4178/13) και θα χορηγείται για κτήρια που αποδεδειγμένα έχουν ανεγερθεί προ του 2003.

* Δήλωση υλοποίησης των εργασιών, μαζί με προϋπολογισμό δαπάνης θα υποβάλλεται από ιδιώτη μηχανικό, κατά τη διαδικασία υπαγωγής του αυθαιρέτου στο νέο νόμο, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, ώστε μετά την αφαίρεση της δαπάνης εργασιών να διαμορφώνεται αναλόγως τόσο το ύψος του προστίμου όσο και το ύψος των δόσεων για την εξόφληση του εναπομείναντος προστίμου.

* Ο συμψηφισμός της δαπάνης εργασιών και του προστίμου θα ολοκληρώνεται με την κατάθεση τιμολογίων για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και για τη στατική επάρκεια του ακινήτου. * Η χορήγηση του «μπόνους» εργασιών θα καλύψει όλους τους ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο νέο νόμο, όπως επίσης αναδρομικά και τους περίπου 30.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν ήδη καταθέσει δηλώσεις από τις 2 Σεπτεμβρίου 2013, που άρχισε η εφαρμογή του.

* Τα χρονικά όρια τόσο για την υποβολή δήλωσης εργασιών όσο και για την κατάθεση των τιμολογίων, μαζί με τεχνική έκθεση του μηχανικού, προς επιβεβαίωση υλοποίησής τους, θα είναι το ίδιο με το διάστημα εφαρμογής του νόμου για τα αυθαίρετα (ν. 4178/13), από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2015, συνολικής διάρκειας 18 μηνών.

Ληφτινγκ σε νησίδες

Την ανάπλαση και τον καθαρισμό των νησίδων στις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες του αττικού λεκανοπεδίου ξεκινά με εντατικό ρυθμό η Περιφέρεια Αττικής. Συνολικά θα αναμορφωθούν 600 χιλιόμετρα νησίδων που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα πρασίνου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κλαδέματα, δίκτυα ποτίσματος, συντήρηση των φυτών και φύτεμα νέων, καθαρισμούς, αποκομιδή και μεταφορά των κλαδιών και των σκουπιδιών, φυτοπροστασία, λίπανση, αντιμετώπιση πυρκαγιών, αποψιλώσεις ξερών χόρτων, απομάκρυνση πεσμένων δέντρων κ.ά. Ήδη συνεργεία εργάζονται α στα εξής σημεία:

* από Σταυρό Αγίας Παρασκευής προς τη Λεωφ. Λαυρίου

* στη Λεωφ. Μεσογείων από το Σταυρό προς την Αθήνα

* στη Λεωφ. Βουλιαγμένης από την Ηλιούπολη προς τη Γλυφάδα

* στο ύψος του ΣΕΦ: στον κόμβο του Κηφισού με την παραλιακή

* στην παλιά παραλιακή από ΣΕΦ προς Αθήνα

* Λεωφ. Αθηνών (Καβάλας) από Σπύρου Πάτση προς Χαϊδάρι

Μια ιστορια ανάπλασης 30 χρόνων

Πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια από τότε που άρχισε να συζητείται η πρόταση για την ανάπλαση στο κέντρο της Αθήνας. Κομβικό σημείο αναφοράς η διαμόρφωση της Πανεπιστημίου. Ηταν η εποχή του Αντώνη Τρίτση και τα έργα αργότερα εντάχθηκαν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, όπου η Πανεπιστημίου περιελήφθη στο «κύριο δίκτυο πεζών» δηλαδή ένα είδος πεζόδρομου απ' όπου θα μπορούσαν να διέρχονται λεωφορεία. Εκτοτε πολλά άλλαξαν στη ζωή μας και η κατάσταση της πρωτεύουσας πέρασε από «σαράντα κύματα», ενώ δεκάδες ιδέες μέχρι σήμερα έμειναν στα χαρτιά... Τώρα στην οδό Πανεπιστημίου ξεκινά μια νέα σελίδα, καθώς θα αποτελέσει τον άξονα για τη σχεδιαζόμενη αλλαγή στην εικόνα και τη λειτουργία που θα υλοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας. Ηδη κατατέθηκαν οι προμελέτες του έργου μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ έχουν εκπονηθεί η κυκλοφοριακή και η συγκοινωνιακή μελέτη καθώς και η επέκταση του τραμ μέχρι την πλατεία Αιγύπτου. Η διαδικασία της εκπόνησης των μελετών έγινε με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και μετά από διαγωνισμό την ανάθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης ανέλαβε η ομάδα «ΟΚRA LANDSCARE ARCHITECTS». Την έκθεση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, μάλιστα, επισκέφθηκαν 80.000 άτομα, ενώ υπήρχαν 2.870.000 επισκέψεις στο facebook ως ενδεικτικό στοιχείο του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το θέμα για τους κατοίκους της πόλης. Το Ιδρυμα Ωνάση κάλυψε το κόστος του διαγωνισμού καθώς και των υπόλοιπων μελετών αξίας ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα καλύπτει τη χρηματοδότηση και παρακολούθηση των τοπογραφικών και αρχιτεκτονικών μελετών και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την επέκταση του τράμ και τη βιοκλιματική προσέγγιση την οποία εκπονεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης η Αττικό Μετρό Α.Ε. ανέλαβε το project management του έργου και εκπονεί την κυκλοφοριακή μελέτη σε συνεργασία με δημόσιους φορείς (ΔΜΕΟ, ΟΑΣΑ).

Με ιδιαίτερη περίσκεψη, μελετώνται τα όποια συγκοινωνιακά προβλήματα πιθανόν ανακύψουν σε μια προσπάθεια να καθίστανται επίκαιρες οι μελέτες. Ομως πρόθεση είναι η παρέμβαση αυτή να μη σταματήσει στην Πανεπιστημίου αλλά να συμπληρωθεί με παράλληλα έργα σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ενώ οι συνολικές παρεμβάσεις θα καταλήγουν στο Φάληρο. Ως φιλόδοξος στόχος έχει τεθεί όλα αυτά να μην αποτελούν «έργο βιτρίνας», αλλά αντίθετα να τονώσουν το κέντρο, την εμπορική κίνηση και σταδιακά να επηρεαστούν θετικά περιοχές όπως τα Εξάρχεια, η Νεάπολη, το Μοναστηράκι και σημεία πέρα από την Ομόνοια όπως Πατησίων, Πλ. Βικτωρίας, Μάρνη, Αγ. Μελετίου κ.λπ. Το κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη του ΥΠΕΚΑ. Ενα καίριο σημείο όμως είναι το γεγονός ότι αποτελεί ένα σημαντικό έργο εν καιρώ κρίσης καθώς προβλέπεται να δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίας τόσο για την υλοποίηση όσο και σε περιφερειακό επίπεδο συνεργασιών. Το σύνολο των έργων ανάπλασης θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε για την περίοδο 2014-20, ποσοστό 5% κάθε χώρας προορίζεται για έργα στις πόλεις και η Αθήνα φέρεται έτοιμη να διεκδικήσει το μερίδιό της, ενώ έργο εμβληματικό για την πόλη το χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα έργα θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2014 και θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Μια συντονιστική ομάδα θα αναλάβει την προώθηση των εργασιών και την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών ζητημάτων. Μία ακόμα πτυχή είναι η οικολογική διάσταση στην ανάπλαση της Πανεπιστημίου. Οι βιοκλιματικές μελέτες σημειώνουν την ανάγκη για παρέμβαση στο μικροκλίμα του κέντρου της πόλης και ειδικές φυτεύσεις που θα επιτρέψουν πιο δροσερό περιβάλλον μειώνοντας τη θερμοκρασία (κατά τους καυτούς θερινούς μήνες) έως και 3 βαθμούς. Η μελέτη προβλέπει ακόμα τον τρόπο διαχείρισης του βρόχινου νερού τόσο για δροσισμό όσο και για πότισμα. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη λεπτών υδάτινων επιφανειών στις πλατείες, ενώ ένα σύστημα υπόγειων ταμιευτήρων θα συλλέγει το νερό για μελλοντική χρήση .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki