Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Newsfeeds

Δεν κουνιέται...φύλλο

Στα όρια της... ακινησίας βρέθηκαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα για το 2016 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.Η ανέγερση νέων κατοικιών για εμπορικούς σκοπούς έχει πρακτικά σταματήσει, την ίδια στιγμή που οι μεταβιβάσεις το 2016, με βάση τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, τοποθετούνται μεταξύ 15- 20 χιλιάδων για το σύνολο του έτους. Προς επίρρωση των παραπάνω ήρθαν και τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2016, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας), μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε μόλις σε 12.526 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.416,6 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015 παρατηρήθηκε περαιτέρω μείωση κατά 5,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 12,8 % στην επιφάνεια. Αντίστοιχα, κατά την ίδια χρονική περίοδο, Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2016, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 5,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 5,2% στην επιφάνεια, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015.

Μαύρα μαντάτα

Στο «ναδίρ» αναμένεται να παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, η οποία ακόμα και μετά την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σε επιλεκτικές επενδύσεις μεμονωμένων αναπτύξεων και έργων τουριστικού κυρίως χαρακτήρα. Αιτία το γεγονός ότι έχει συσσωρευθεί ένας τεράστιος όγκος κενών ακινήτων κάθε ηλικίας, που είναι σχεδόν απίθανο να απορροφηθεί με την παρούσα τάξη πραγμάτων. Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων, τόσο σήμερα όσο και για αρκετά χρόνια μετά το πέρας της παρούσας οικονομικής κρίσης, η ανέγερση νέων οικοδομών θα είναι τελείως ασύμφορη, δεδομένου ότι οι επιλογές αγοράς ακινήτων θα είναι πολυάριθμες και σε τιμές ακόμα και κάτω του κόστους κατασκευής.Το μεγαλύτερο ζήτημα για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας προκύπτει από την τεράστια υπερπροσφορά που έχει διαμορφωθεί στην αγορά. Σήμερα, υπολογίζεται ότι τα κενά ακίνητα πανελλαδικά ανέρχονται σε τουλάχιστον 500.000. Από αυτά, περίπου τα 200.000 είναι τα απούλητα διαμερίσματα και κατοικίες, νεόδμητα και μεταχειρισμένα. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα ξενοίκιαστα ακίνητα, όπως επίσης και οι χιλιάδες εγκαταλελειμμένοι επαγγελματικοί χώροι, αλλά και καταστήματα, ως αποτέλεσμα των «λουκέτων» των επιχειρήσεων και των καταστημάτων.Ενα ρεαλιστικό σενάριο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030, προβλέπεται ότι οι αξίες των κατοικιών θα επανέλθουν στο επίπεδο που βρίσκονταν την περίοδο 2002-2008 μετά το 2050 και εφόσον καταγραφεί μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησής τους κατά 0,6%.

Διαλύοντας την "ατμομηχανή"

Μεγάλη μείωση 34,8% καταγράφηκε στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, οι εκδοθείσες άδειες της ιδιωτικής οικοδοµικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθαν σε 1.067 οικοδοµικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 173,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 686,7 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσιάστηκε µείωση κατά 11,6% στον αριθµό των οικοδοµικών αδειών, κατά 28,6% στην επιφάνεια και κατά 34,8% στον όγκο, σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2015. Το α΄ τρίμηνο εφέτος, η ιδιωτική οικοδοµική δραστηριότητα εµφανίζει µείωση κατά 14% στον αριθµό των οικοδοµικών αδειών, κατά 19,7% στην επιφάνεια και κατά 11,9% στον όγκο, σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2015. Σημειώνεται ότι , την περίοδο Ιανουαρίου- ∆εκεµβρίου 2015, η ιδιωτική οικοδοµική δραστηριότητα εµφανίζει µείωση 3,3% στην επιφάνεια και 0,2% στον όγκο σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- ∆εκεµβρίου 2014.

Οικοδομή : Μετέωρη στο χείλος του γκρεμού

Βελτιωμένο εμφανίστηκε το κλίμα στον κλάδο των ιδιωτικών κατασκευών (κατοικίες, επαγγελματικά κτίρια κτλ.), κατά τον μήνα Νοέμβριο, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ σημείωσε άνοδο στις 48 μονάδες, έναντι 32,6 μονάδων τον Οκτώβριο. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όταν είχε ανέλθει σε 57,1 μονάδες. Θετικά κινούνται όλα τα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου της οικοδομής αναμένουν αύξηση των προγραμματισμένων εργασιών (από τις -76 μονάδες στις -57 μονάδες), ενώ ανάκαμψη καταγράφεται και στις προβλέψεις για την πορεία της απασχόλησης του κλάδου (από τις -57 μονάδες στις -44 μονάδες). Επίσης, οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας αυξήθηκαν σε 4,6, έναντι 3,3 μηνών τον Οκτώβριο. Σημαντικό επίσης κρίνεται και το γεγονός ότι αυξάνεται στο 11% (από 8%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν αναφέρουν προσκόμματα στη λειτουργία τους. Τα παραπάνω στοιχεία δεν σημαίνουν βέβαια πως ο κλάδος εξέρχεται της κρίσης. Αλλωστε, το 1/3 των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βασικότερο εμπόδιο για τη λειτουργία τους παραμένει η χαμηλή ζήτηση, ενώ ένα επιπλέον 40% αναφέρεται στην ανεπάρκεια χρηματοδότησης, βασικός παράγοντας που δυσκολεύει το επιχειρείν. Αλλωστε, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το σχεδόν πλήρες «πάγωμα» των νέων δανειοδοτήσεων, από το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα, συνηγορούν υπέρ της παραπάνω άποψης, ιδίως αν συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι οι κατασκευαστές δεν διαθέτουν πλέον την υψηλή ρευστότητα του παρελθόντος, δεδομένου ότι οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών έχουν υποχωρήσει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σημειωτέον ότι στο σύνολό του, το κλίμα στις κατασκευές επιδεινώθηκε τον Νοέμβριο λόγω της έντονης επιδείνωσης των προβλέψεων για την απασχόληση στα δημόσια έργα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στις 60,5 μονάδες, έναντι 65,2 μονάδων τον Οκτώβριο και 69,8 μονάδων κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Συγκεκριμένα, ο αρνητικός δείκτης για το πρόγραμμα εργασιών υποχώρησε στις 41 μονάδες, με το 58% των επιχειρήσεων να εμφανίζεται απαισιόδοξο για τη μελλοντική πορεία των εργασιών του κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ μόνο το 17% των επιχειρήσεων αναμένει άνοδο των εργασιών του. Ως εκ τούτου, το 59% (από 46% τον Οκτώβριο) των ερωτηθέντων αναμένει μείωση της απασχόλησης στον τομέα των δημοσίων έργων και μόλις το 16% (από 22%) άνοδο.

Πέφτει το κόστος ...

Η κρίση ρίχνει και το κόστος των οικοδομικών εργασιών. Τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών των οικοδομικών υλικών δείχνουν ότι καταγράφονται μειώσεις που κινούνται στα επίπεδα του 2,5% σε μέσα ετήσια επίπεδα. Ο Γενικός ∆είκτης Τιµών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών του Ιουνίου 2015, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2014, παρουσίασε µείωση 1,6%, έναντι µείωσης 3,0%, που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2014 προς το 2013, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.Ο Γενικός ∆είκτης κατά το µήνα Ιούνιο 2015, σε σύγκριση µε το δείκτη του Μαΐου 2015, υποχώρησε 0,1%, έναντι µείωσης 0,3%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2014.Ο µέσος ∆είκτης του δωδεκαµήνου Ιουλίου 2014 – Ιουνίου 2015, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαµήνου Ιουλίου 2013 – Ιουνίου 2014, παρουσίασε µείωση 2,3%, έναντι µείωσης επίσης 2,3%, που σηµειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούµενων δωδεκαµήνων.

Μείωση στις τιμές έργων και κόστους κατασκευής το β΄ τρίμηνο

Σε ότι αφορά τον Γενικό Δείκτη Τιμών Κατηγοριών Έργων Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών το 2ο τρίμηνο του 2015 σημείωσε μείωση 3,1%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2ου τριμήνου 2014, έναντι μείωσης 3,5%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2014 προς το 2013.Σε σύγκριση με το δείκτη του 1ου τριμήνου 2015, ο δείκτης υποχώρησε κατά 1%, έναντι μείωσης 0,5%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2014.Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2014 - Ιουνίου 2015, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2013 - Ιουνίου 2014, κατέγραψε πτώση 3,1%, έναντι μείωσης 2,4%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.Πτωτικά κινήθηκε το 2ο τρίμηνο και ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κόστους Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών, ο οποίος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2ου τριμήνου 2014, υποχώρησε κατά 2,3%, έναντι πτώσης 3,3%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2014 προς το 2013.Ο δείκτης σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 1ου τριμήνου 2015, σημείωσε μείωση 0,6%, έναντι υποχώρησης 0,5%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2014.Τέλος, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2014 - Ιουνίου 2015, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2013 - Ιουνίου 2014, σημείωσε πτώση 2,6%, έναντι μείωσης 2,5%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki