Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επενδύσεις

Περισσότερα αλλά λίγα

Αύξηση της εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, κυρίως εξοχικών κατοικιών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 63,4% σε ό,τι αφορά την καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, εξέλιξη που μεταφράζεται σε κεφάλαια της τάξεως των 220 εκατ. ευρώ, επιχειρώντας κανείς μια αναγωγή σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι κατά το σύνολο του 2016, οι σχετικές επενδύσεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 45,3% σε 270 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015, όταν καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 36%. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνεται η άποψη πολλών φορέων της αγοράς ακινήτων ότι το 2017 αναμένεται να αποτελέσει την καλύτερη χρονιά για τον κλάδο των εξοχικών κατοικιών από την αρχή της κρίσης το 2009 και μέχρι σήμερα. Προς το παρόν πάντως, μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών και ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια, τα οποία μπορούν να μισθωθούν μέσω κάποιας από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων ενοικιάσεων. Επίσης, εισροή κεφαλαίων πραγματοποιείται και λόγω του προγράμματος της χορήγησης αδειών παραμονής («χρυσή βίζα») στους ενδιαφερόμενους πολίτες από χώρες εκτός της Ε.Ε., εφόσον οι αγορές τους αφορούν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Η καυτή αγορά των φοιτητικών κατοικιών

Μία ακόμα απόδειξη ότι η αγορά φοιτητικών κατοικιών στην Ευρώπη εξελίσσεται σε μια σημαντική κατηγορία επενδυτικών ακινήτων, αποτελεί πρόσφατη έρευνα . Βάσει αυτής, κατά το τρέχον έτος, οι φοιτητικές κατοικίες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από κάθε άλλη κατηγορία ακινήτων. Ηδη, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να καταγράφουν τις φοιτητικές ροές, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές χώρες και πόλεις-στόχους, δεδομένου ότι παρατηρείται σημαντική απόκλιση από χώρα σε χώρα. Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη αγορά είναι η βρετανική, όπου 438.000 φοιτητές μένουν σε φοιτητικές εστίες, ενώ ακολουθούν η Γερμανία με 297.000 φοιτητές και η Γαλλία με 275.000 φοιτητές. Αναλογικά με τον πληθυσμό, η Σουηδία ξεχωρίζει επίσης, καθώς εμφανίζει τη μεγαλύτερη αναλογία φοιτητών που μένουν σε εστίες, τη στιγμή που στην Ιταλία, σχεδόν 50% των σπουδαστών μένουν στο πατρικό τους σπίτι. Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζει επίσης η ισπανική αγορά, όπου η ζήτηση για εστίες αυξάνεται, όπως επίσης και στη Δανία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ζήτηση για φοιτητικές κατοικίες κινείται αντίστροφα με τον παραδοσιακό επενδυτικό κύκλο, μιας και έχει καταγραφεί ότι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αυξάνονται οι φοιτητές λόγω περιορισμένων ευκαιριών απασχόλησης.

Ζητούν τριτοκοσμικές αποδόσεις και ρίχνουν τις τιμές

Δραματική συρρίκνωση παρουσιάζουν οι επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, στην ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων. Αιτίες η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η αύξηση της φορολογίας, η αύξηση της ανεργίας, η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, η απουσία χρηματοδότησης και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ακόμα και υπό καλύτερες συνθήκες εκτιμάται πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο δεκαετίες για να εξομαλυνθεί η αγορά. Τόσο μεγάλη είναι η ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος.Αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό, ελάχιστες συναλλαγές πραγματοποιούνται. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο προσφερόμενο και το ζητούμενο τίμημα είναι η βασική αιτία αυτής της εικόνας, καθώς οι επιδιωκόμενες από τους επενδυτές αποδόσεις είναι υψηλότατες, προκειμένου να αντισταθμίσουν το υψηλό ρίσκο που συνοδεύει τη χώρα. Οι επενδύσεις στα εμπορικά ακίνητα κατά το 2016 δεν υπερέβησαν τα 450 εκατ. ευρώ, όταν το 2015 είχαν διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 600 εκατ. και το 2014 είχαν αγγίξει το 1,1 δισ. ευρώ.Με βάση τα στοιχεία της ελληνικής αγοράς οι αποδόσεις που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή, με βάση τις τιμές ενοικίασης και τις επιβαρύνσεις που συνοδεύουν την κατοχή ακινήτων στην Ελλάδα, διαμορφώνονται μεταξύ 7,50% και 9,00% για τα καταστήματα ανάλογα με την ποιότητα και τη θέση τους, μεταξύ 8,00% και 10,50% για ακίνητα γραφείων και από 9,75% έως 13,00% για τα βιομηχανικά ακίνητα. Ομως οι δυνητικοί επενδυτές εμφανίζονται να επιζητούν αποδόσεις ακόμα υψηλότερες προκειμένου να ανταμειφθούν για το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνουν.

Στο ναδίρ το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Μείωση παρουσιάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας αγοράς που πραγματοποίησε η εταιρία συμβούλων επενδύσεων ακινήτων, NAI Hellas, μέλος της NAI Global, σε δείγμα 48 Ευρωπαίων επενδυτών, το διάστημα Μάιο - Ιούνιο του 2016. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η ελάχιστη απόδοση που ζητούν πλέον οι επενδυτές για την Ελλάδα κυμαίνεται από 15% έως 17% (εκφραζόμενη ως προς τον εσωτερικό βαθμό απόδοσης ιδίων κεφαλαίων), έχει δηλαδή αυξηθεί αισθητά σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, που ήταν στο εύρος του 12%. Αυτό οφείλεται στις συνεχόμενες αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος, στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, στην έλλειψη ρευστότητας αλλά και στους κεφαλαιακούς ελέγχους που συνεπάγεται και τη μη ύπαρξη τραπεζικής χρηματοδότησης. Το οικονομικό αυτό μείγμα αυξάνει τον κίνδυνο επένδυσης για τη χώρα μας, που έχει ως συνέπεια την αύξηση των απαιτούμενων αποδόσεων και τη συνεπακόλουθη μείωση των αξιών. Το 50% των ερωτηθέντων βλέπουν επιφυλακτικά τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, ποσοστό που τον Νοέμβριο του 2014 άγγιζε το 23%, ενώ μόλις το 32% των ερωτηθέντων θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων, ποσοστό που τον Νοέμβριο του 2014 έφτανε το 58%. Ο τουριστικός κλάδος εξακολουθεί να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές, που βλέπουν ευκαιρίες στον σημαντικό αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν τόσο ξενοδοχεία όσο και άλλες κατηγορίες ακινήτων. Σύμφωνα με την έρευνα της NAI Hellas, το real estate portfolio των επενδυτών σήμερα θα περιλάμβανε ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα στο 38%, ενώ ακολουθούν οι γραφειακοί χώροι με 16%, τα εμπορικά κέντρα με 15% και οι κατοικίες με 11%. Το επενδυτικό portfolio συμπληρώνουν τα καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους και τα ακίνητα logistics με 9% το καθένα, ενώ το ενδιαφέρον για βιομηχανικά κτίρια έχει περιοριστεί σημαντικά συγκεντρώνοντας μόλις 1% από 11% που ήταν το 2014. Τα ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα συγκεντρώνουν τις καλύτερες προοπτικές επενδύσεων (57%) για την επόμενη πενταετία ενώ ακολουθούν οι παραθεριστικές κατοικίες με 43%. Σύμφωνα με τη NAI Hellas, επενδυτικό ενδιαφέρον είναι δυνατό να υπάρξει. Είναι προφανές ότι στην αρχή των επενδύσεων οι αποτιμήσεις θα είναι χαμηλές αλλά θα βελτιώνονται όσο θα υποχωρεί ο κίνδυνος, θα σταθεροποιείται η οικονομία, θα εξορθολογίζεται η υπέρμετρη φορολογία και θα αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, η δημιουργία θεσμών διαφάνειας όπως το μητρώο καταγραφής πραγματικών τιμών αγοραπωλησιών που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση καθώς και η υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών, είναι δυνατόν να δώσουν το σήμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί νέες επενδύσεις..

Ψάχνουν για ακίνητα σε όλο τον κόσμο

Τα «δίχτυα» τους στην παγκόσμια αγορά ακινήτων έχουν απλώσει οι Κινέζοι επενδυτές το τελευταίο διάστημα, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις και αγοραστικές ευκαιρίες, που μπορούν να αφορούν π.χ. οικόπεδα στο Ντουμπάι ή φοιτητικές κατοικίες στο Μάντσεστερ. Ορισμένοι επενδύουν και για λόγους αναψυχής (π.χ. διακοπές), αλλά στην πλειονότητά τους οι Κινέζοι αναζητούν χαμηλό κόστος αγοράς και υψηλές προοπτικές υπεραξιών στο μέλλον. Οι επενδυτές από την Κίνα κυμαίνονται, από μεμονωμένους ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά funds ιδιωτικής τοποθέτησης που αγοράζουν κατοικίες μέχρι εταιρείες και ειδικά επενδυτικά σχήματα που συστήνονται σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους σε κάθε χώρα, ώστε να επενδύσουν σε συγκεκριμένα έργα ανάπτυξης ακινήτων. Το αποτέλεσμα είναι μια μαζική εισροή κεφαλαίων από την Κίνα προς την παγκόσμια αγορά ακινήτων. Για παράδειγμα, στην αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης και του Σίδνεϊ επενδύθηκαν το 2015 ποσά της τάξεως των 5,45 δισ. ευρώ και 3,63 δισ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι μόλις 1,1 δισ. ευρώ και 3,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2014, δείγμα της κατακόρυφης αύξησης των επενδύσεων από τους Κινέζους. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε άλλες αγορές ανά τον κόσμο, γεγονός που εξηγείται από την έλλειψη επενδυτικών επιλογών στην ίδια την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, όπου το υψηλό κόστος έχει συμπιέσει τις αποδόσεις σε μόλις 2,8%.

ΠΗΓΗ:Καθημερινή

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki