Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι

Οxτώ αλλαγές για λιγότερο φόρο

Οxτώ αλλαγές-κλειδιά στο φετινό έντυπο Ε1 ξεφουσκώνουν τις επιβαρύνσεις σε 8,5 εκατ. μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους, οι οποίοι την ερχόμενη εβδομάδα ρίχνονται στη μάχη υποβολής των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020. Ωστόσο οι φορολογούμενοι έχουν τρεισήμισι μήνες προθεσμία στη διάθεσή τους, καθώς η ηλεκτρονική πύλη του ΤΑΧΙS θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 27 Αυγούστου.

 

Οσοι υποβάλουν τη δήλωση έως και την 31η Ιουλίου θα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε έως 8 δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2022, ή εφάπαξ κερδίζοντας έκπτωση 3%. Εκείνοι που θα επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση μέσα στον Αύγουστο θα έχουν στη διάθεσή τους 7 δόσεις για να καταβάλουν τον φόρο, αλλά η πρώτη θα είναι διπλή. Δηλαδή θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ταυτόχρονα, έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις δεν επηρεάζονται και η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης θα είναι η 28η Φεβρουαρίου 2022.

 

Ειδικά για φέτος ακυρώνονται τεκμήρια διαβίωσης και φορο-πέναλτι 22% που επιβάλλεται στο έλλειμμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τέσσερις κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημική κρίση το 2020 και κινδύνευαν με έξτρα φόρους.

 

Στα «συν» είναι επίσης ότι από φέτος ξεκινάει η φορολόγηση των εισοδημάτων έως 10.000 ευρώ με τον νέο εισαγωγικό συντελεστή 9%, που λειτουργεί ως ανάχωμα για τους φόρους.

 

Επίσης με συντελεστή 10% θα φορολογηθούν όλα τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα. Τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις έχουν τη δυνατότητα μέχρι αυτήν την Πέμπτη να το γνωστοποιήσουν μέσω TAXIS.

 

Αναλυτικότερα οι 8 αλλαγές-κλειδιά για τις φετινές δηλώσεις Ε1 είναι οι εξής:

 

Φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για πρώτη φορά με τον νέο εισαγωγικό συντελεστή 9% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Το όφελος για καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ ανέρχεται σε 1.300 ευρώ.

Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 σε οχτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως και 28 Φεβρουαρίου 2022.

Παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτήν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

Δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (της δόσης του Ιουλίου και του Αυγούστου).

Απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίβασης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

Ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% σε περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές για:

■ Tους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια)

■ Φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.

Μείωση του φορο-πέναλτι στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών, οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30%. αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια) από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται το πραγματικό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Στο 55% μειώνεται για το 2022 η προκαταβολή φόρου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 70% για τις επιχειρήσεις.

Ενοίκια: Επικίνδυνα κενά

Παρότι τελειώνει ο Απρίλιος εν μέσω αργιών, σειρά ερωτημάτων και ζητημάτων σε σχέση με τη μείωση των ενοικίων και αποζημίωση των ιδιοκτητών παραμένει μέχρι στιγμής χωρίς απάντηση, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα και ανησυχία στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές. Συγκεκριμένα :

*Δεν έχει εκδοθεί και δημοσιευτεί η απόφαση με τους ΚΑΔ μειώσεως ενοικίων κλειστών και πληττόμενων Απριλίου 2021, και συνεπώς δεν είναι σαφές τι τελικά θα ισχύσει για τις μειώσεις του μηνός αυτού.

* Ενώ ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί η μείωση ενοικίων και τον Μάιο, δεν υπάρχει καμιά απολύτως διευκρίνιση για το ποιες κατηγορίες μισθώσεων (επαγγελματικές ή και κατοικιών/φοιτητικών) και σε ποια ποσοστά θα ανέρχεται η μείωση που ανακοινώθηκε. Συνεπώς την 1η Μαΐου, ημέρα έναρξης καταβολής των μισθωμάτων, ουδείς ενοικιαστής θα γνωρίζει τι θα πρέπει να καταβάλει, και ουδείς ιδιοκτήτης θα γνωρίζει τι θα πρέπει να εισπράξει.

*Δεν ανακοινώθηκε πότε θα ολοκληρωθούν οι εκκρεμούσες διορθώσεις, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

* Δεν έχει ανακοινωθεί η λύση που θα δοθεί στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις που μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για συμβατική ή και απαγορευμένη υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή), με αποτέλεσμα  αποζημίωση να δικαιούνται μόνον οι υπεκμισθωτές, πολλοί από τους οποίους περικόπτουν παράνομα το μίσθωμα προς τους ιδιοκτήτες.

Έκπτωση φόρου για εργασίες σε κτίρια

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την έκπτωση φόρου που δικαιούνται όσοι πραγματοποιούν εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων.

 

Το φορολογικό κίνητρο φτάνει υπό προϋποθέσεις μέχρι και τα 6.400 ευρώ σε βάθος τετραετίας και προβλέπεται από τον νόμο 4646/2019. Δηλαδή, η έκπτωση θα κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και θα ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τις υπηρεσίες κτιριακής αναβάθμισης. Οι εργασίες θα πρέπει να υλοποιηθούν μεταξύ 1.1.2020 και 31.12.2022 και το ανώτατο συνολικό όριο των επιλέξιμων δαπανών είναι τα 16.000 ευρώ – έτσι προκύπτει και η ανώτατη δυνατή μείωση φόρου των 6.400 ευρώ.

 

Η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας (ΦΕΚ 1636 Β) προβλέπει ότι λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι η απόδειξη των δαπανών με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Οι επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να μην έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, το μέτρο καλύπτει κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης.

 

Δικαιούχοι της έκπτωσης είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης.

 

Στις επιλέξιμες εργασίες περιλαμβάνονται η τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων, εγκατάσταση/αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, διατάξεις αυτόματου ελέγχου, συστήματα αυτοπαραγωγής ρεύματος με ενεργειακό συμψηφισμό, παραγωγή ζεστού νερού μέσω ΑΠΕ, συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής ή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, συντήρηση/επισκευή στέγης, επισκευή τοιχοποιίας, χρωματισμοί, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, αλλαγή/επισκευή δαπέδων και εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

ΕΝΦΙΑ: Με τα ίδια υλικά το φετινό κοστούμι

Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ εφέτος, ενώ στο τέλος του έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8%. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα προχωρήσει μαζί με τον καθορισμό τιμών ζώνης, για πρώτη φορά σε νέες περιοχές. Πρόσθεσε ακόμη πως η ΑΑΔΕ θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να «τρέξει» τις προσαρμογές των νέων αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του έτους θα εξεταστούν τα δεδομένα για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο.

Οι ρυθμίσεις σε ΕΝΦΙΑ και τεκμήρια

Πακέτο με έκτακτες παρεμβάσεις στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 που θα δηλωθούν φέτος τον Μάιο στην Εφορία κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την αποτροπή των επιβαρύνσεων από την πανδημία. Το πακέτο περιλαμβάνει διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, στα τεκμήρια διαβίωσης, στον φόρο εισοδήματος και στον ΕΝΦΙΑ, η εξόφληση των οποίων απλώνεται σε 8 και 6 δόσεις αντίστοιχα. Ωστόσο υπάρχουν και φορολογούμενοι που μένουν εκτός των άμεσων ελαφρύνσεων. Από την ακτινογραφία των νέων ρυθμίσεων προκύπτουν τα εξής:

 

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Δεν θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για το ποσόν των αποδείξεων που θα υπολείπεται του ορίου 30% επί του εισοδήματός τους οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 60 ετών, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, οι επαγγελματίες που ανήκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ ή έκλεισαν με κρατική εντολή. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το μέτρο θα ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη διάρκεια των αναστολών και αντίστοιχα για τους επαγγελματίες.

Η ελάφρυνση θα είναι σημαντική για πολλούς καθώς λόγω του λοκντάουν και της συγκράτησης των καταναλωτικών δαπανών θα υποχρεώνονταν να πληρώσουν φέτος πρόσθετο φόρο για τις αποδείξεις. Για παράδειγμα, κάποιος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ που θα έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 4.500 ευρώ και συγκέντρωνε 3.500 ευρώ θα καλούνταν να πληρώσει έξτρα φόρο 300 ευρώ, ενώ με τη νέα ρύθμιση η επιβάρυνση μηδενίζεται.

Επιπρόσθετα για τους υπόλοιπους φορολογούμενους σε περίπτωση που η συνολική αξία των αποδείξεων που συγκέντρωσαν είναι τουλάχιστον 20% αλλά υπολείπεται του ορίου του 30% επί του ποσού που λείπει, θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο όχι 22% αλλά 11%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ συγκέντρωσε αποδείξεις αξίας 2.000 ευρώ ενώ θα έπρεπε η αξία τους να είναι 3.000 ευρώ.

Για τη διαφορά των 1.000 ευρώ δεν θα πληρώσει 220 ευρώ αλλά 110 ευρώ. Ομως αν ο ίδιος φορολογούμενος δεν έχει πιάσει το όριο του 20% στην αξία των αποδείξεων, δηλαδή 2.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει κανονικά το πέναλτι του 22% επί του ποσού που υπολείπεται του 30%. Ετσι, αν εμφανίσει αποδείξεις 1.000 ευρώ, θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ (2.000 ευρώ x 22%).

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο κίνδυνος της επιβάρυνσης περιορίζεται σημαντικά καθώς η αξία των αποδείξεων μειώνεται αφού για τον προσδιορισμό του ύψους του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσόν δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις από το κρατικό πακέτο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τεκμήρια διαβίωσης. Για όλους τους πληττόμενους από την πανδημία δεν θα ισχύσουν οι αντικειμενικές δαπάνες που υπολογίζει η Εφορία με βάση τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να προσδιορίσει το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει κάποιος και σε περίπτωση που το τεκμαρτό είναι υψηλότερο από το πραγματικό επιβάλλει φόρο.

Ομως ακόμα και αν κάποιος ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία, αλλά σε ένα τουλάχιστον έτος από τα δύο προηγούμενα πιάστηκε στην παγίδα των τεκμηρίων, εξαιρείται από το μέτρο και θα κληθεί να καταβάλει τον επιπλέον τεκμαρτό φόρο. Επισημαίνεται ότι πέρυσι φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια πάνω από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα δικαιούνται την απαλλαγή. Για τους υπόλοιπους, τα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύσουν κανονικά.

Ανείσπρακτα ενοίκια: Εφόσον έχει κοινοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου εξώδικο στον μισθωτή, αυτόματα τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχει εισπράξει δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά.

Χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος και εκπτώσεις: Δίνεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο μπορεί κάποιος να υποβάλει χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου, καταβάλλοντας τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού έναντι 2% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

ΕΝΦΙΑ: Η καταβολή μπορεί να γίνει σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021. Σημειώνεται ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η αποσύνδεση του φετινού φόρου από τις νέες αντικειμενικές αξίες και το «πάγωμα» του ποσού στα περυσινά επίπεδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki