Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι

Το κτηματολόγιο στις υπηρεσίες της εφορίας

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος καθορίζονται οι τελευταίες προδιαγραφές και διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει τεχνικά η διασύνδεση της βάσης δεδομένων του Κτηματολογίου με τις ηλεκτρονικές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ο λόγος της διασύνδεσης; Ο εντοπισμός φορολογούμενων οι οποίοι έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων και άλλων διαδικασιών σε βάρος τους από τη φορολογική διοίκηση.

 

Η απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου προβλέπει ότι εντός ενός μήνα θα πρέπει να καθοριστούν οι προδιαγραφές για τη διασύνδεση των συστημάτων των δυο υπηρεσιών. Η διασύνδεση θα μπορεί να γίνει είτε με την παροχή στοιχείων σε ψηφιακή μορφή από την μια υπηρεσία στην άλλη είτε με απευθείας επικοινωνία μέσω της χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών.

 

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν ενδείξεις ότι μερίδα φορολογούμενων δεν έχει δηλώσει στη δήλωση ακινήτων Ε9 το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει, είτε αποκρύπτοντας ακίνητα είτε δηλώνοντας σκοπίμως στοιχεία που περιορίζουν τη φορολογητέα ύλη (π.χ. μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική).

 

Με την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους της ακίνητης περιουσίας ουσιαστικά περιορίζεται ο λογαριασμός του φόρου κατοχής ακινήτων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας παλιότερα. Παράλληλα, στις περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν στη διάθεσή τους την πραγματική εικόνα της ακίνητης ιδιοκτησίας τους και έτσι περιορίζεται η δυνατότητά τους να διασφαλίζουν τις απαιτήσεις του δημοσίου (π.χ. εγγραφή υποθηκών, κατασχέσεις ακινήτων, πλειστηριασμοί).

 

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα με περιορισμό της φορολογητέας ύλης θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

 

-επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

-πρόσθετο φόρο ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής

-πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Δεκαεννιά "μαχαιριές"

Δεκαεννιά φόρους και τέλη θα συμπαρασύρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνοντας έτσι μεγάλες ανατροπές στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια «εμπλοκή», τότε οι νέες τιμές ζώνης θα είναι έτοιμες περί τα τέλη Μαρτίου, ενώ αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 προκειμένου βάσει αυτών να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ 2018.

 

Οι νέες αντικειμενικές τιμές της εφορίας για τα ακίνητα αναμένεται να επηρεάσουν , σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο Φορολογίας Ακινήτων» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) τους παρακάτω φόρους και τέλη.

 

1. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης

3% επί αντικ. αξίας

 

2. Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α'+ β' κατοικία

αναλόγως εμβ.& Τ.Ζ.

 

3. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ανά περιουσιακό στοιχείο

Κτίσματα: 2,50-16,25 ευρώ/τμ

Οικόπεδα: 0,0037-11,25 ευρώ/τμ

 

4. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας- αφορολόγητο ποσό 200.000 ευρώ

Φυσικά πρόσωπα:1‰-1%

Νομικά πρόσωπα:2,5-5‰

 

5. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) (κτίσματα+οικόπεδα) 0,25-0,35‰

 

6. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών 15%

 

7. Φ.Π.Α. στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή (επί αξίας κτισμάτων) 24 %

 

8. Φόρος Μεταβίβασης/Χρησικτησίας Ακινήτων 3%

 

9. Επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων: α) Δημοτικός φόρος και β) Νέος φόρος υπέρ Νομαρχιακών Ταμείων Οδοποιίας (Ν.4110/13) 3% επί του ΦΜΑ, 7% επί του ΦΜΑ

 

10. Φόρος Ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων) 1,5%

 

11. Φόρος Διανομής Ακινήτων 0,75%

 

12. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων 3% επί Φ.Μ.Α.

 

13. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων 4,75‰ στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία

5‰ + 1‰ στα νέα κτηματολ. γραφεία

 

14. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων

 

15. Φόρος Δωρεάς ακινήτων

 

16. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών 7,75‰ στα υποθηκοφυλακεία

8‰ + 1‰ στα νέα κτηματολ. γραφεία

 

17. Τέλος κτηματογράφησης προς το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» 35 ευρώ/δικαίωμα + 1‰ επί αντ. αξίας άνω των 20.000€ με όριο τα 900 ευρώ

 

18. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων Βλ. Ν.4178/2013

 

19. Εισφορές σε γη & χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων (Ν.1337/83, Ν.2508/97, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ.7 Ν.4315/2014,ΦΕΚ Α 269/24.12.2014 κλπ.) σε γη 10 έως 50%,

σε χρήμα έως 25%

Αντίστροφη μέτρηση για τις αντικειμενικές

Το χρονοδιάγραμμα,  για τον ορισμό των νέων αντικειμενικών δεν αλλάζει. Οι εκτιμητές θα πρέπει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τη νέα τιμή ζώνης που έχουν αναλάβει. Για τον ορισμό της νέας τιμής θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα πιθανά στοιχεία που υπάρχουν, όπως τα τιμήματα που αναγράφονται στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, τις ζητούμενες τιμές για την πώληση ακινήτων, τα μισθώματα των επαγγελματικών μισθώσεων και των μισθώσεων κατοικίας, τις τιμές ακινήτων που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες.

 

Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να επεξεργαστεί τις τιμές ζώνης που θα προτείνουν οι εκτιμητές προκειμένου να υπολογίσει τη μέση προτεινόμενη τιμή, τη διαφορά της από την υφιστάμενη τιμή ζώνης καθώς και τη διαφορά από την ανώτερη και κατώτερη προτεινόμενη τιμή. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2018 στον ορισμό των νέων τιμών ζώνης οι οποίες, βάση του σχεδιασμού, θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

 

Το ότι θα ισχύσουν αναδρομικά από την Πρωτοχρονιά σημαίνει ότι για όσες μεταβιβάσεις έχουν γίνει και θα γίνουν έως το τέλος Μαρτίου θα γίνει επανυπολογισμός του φόρου που αναλογεί και κατεβλήθη καθώς και ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ πρόκειται να υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν το αργότερο έως τον Αύγουστο και ο φόρος να πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις, δηλαδή από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο.

 

Σε ότι αφορά στις νέες τιμές ζώνης αναμένονται τα εξής:

 

-αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε ορισμένες περιοχές των αστικών κέντρων της περιφέρειας στις οποίες οι τιμές διαμορφώνονται σήμερα από 600 έως 800 ευρώ.

 

- μειώσεις στις λεγόμενες "ακριβές" περιοχές οι οποίες θα κυμανθούν από 10% έως και 25%, δηλαδή θα γίνει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 15%.

 

- οριακές αναπροσαρμογές, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, στις τιμές ζώνης των μεσαίων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Που αυξάνονται οι αντικειμενικές

Ελάχιστη τιμή ζώνης που αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 800-850 ευρώ ετοιμάζεται να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις χαμηλές αντικειμενικές αξίες σε περισσότερους από 70 δήμους και οικισμούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε πολλές περιοχές μεγάλων πόλεων της περιφέρειας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 70 περιοχές στην Αττική όπου οι ελάχιστες τιμές ζώνης διαμορφώνονται στα επίπεδα των 600 ευρώ, των 650 ευρώ, των 700 και των 750 ευρώ. Οι δήμοι-οικισμοί Αττικής και Θεσσαλονίκης που θα σημειωθεί αύξηση των κατώτατων τιμών ζώνης είναι: Αθήνα, Ανατολική και Δυτική Αττική: Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ιλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνας, Αχαρνές, Βαρνάβας, Γραμματικό, Κάλαμος, Κιούρκα, Θορικό, Καπανδρίτι, Λαυρεωτική, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Σκάλα Ωρωπού, Πολυδένδρι, Συκάμινο Ωρωπού, Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Κινέτα, Πάχη Μεγάρων, Νέα Πέραμος, Οινόη, Φυλή. Πειραιά: Ρέντη, Αμπελάκια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μέθανα, Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα. Θεσσαλονίκη: Αγ. Αθανάσιος, Ασπροβάλτα, Ελ. Κορδελιό, Επανομή, Ευκαρπία, Διαβατά, Καλοχώρι, Σίνδος, Λαγκαδάς, Μενεμένη, Αγγελοχώρι, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Χαλάστρα, Χαλκηδόνα, Εξοχή, Φίλυρο, Χορτιάτη.

Το τσουνάμι των αντικειμενικών

Αυξομειώσεις σε όλο το «μενού» των συνολικά 21 φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα φέρνουν οι νέες αντικειμενικές τιμές που έρχονται .Στο σύνολο του οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα έχουν ως σημείο αναφοράς την αντικειμενική τιμή των ακινήτων. Σε όσες περιοχές οι αξίες θα αυξηθούν, ο ιδιοκτήτης θα εμφανίζεται πιο πλούσιος και θα επιβάλλονται ανάλογα αυξημένοι φόροι, ενώ όπου αντικειμενικές μειωθούν θα υπάρξουν ελαφρύνσεις.

 

Ειδικότερα:

 

Ο πρώτος και πιο βασικός φόρος για τα ακίνητα που θα επηρεαστεί από την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές θα είναι ο «οριζόντιος» ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος ως γνωστόν επιβάλλεται σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών θέλουν οι μεταβολές μεσοσταθμικά να μην είναι μεγάλες. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι αντικειμενικές αναμένεται να αυξηθούν σε πιο φθηνές περιοχές (όπως πχ Κερατσίνι, Πέραμα, Λιόσια) και να μειώνονται σε ακριβές περιοχές ( πως πχ Ψυχικό Φιλοθέη, Βουλιαγμένη). Με δεδομένο ότι ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή ευρώ ανά κλιμάκιο τιμής ζώνης, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν η όποια αύξηση σε περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης να συνοδεύεται και από προσαρμογή των συντελεστών ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες επιβαρύνσεις.

Κατ' αναλογία, αυξομειώσεις θα υπάρξουν και στον λεγόμενο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται ( εκτός από τον βασικό ) στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ . Με την μείωση των αντικειμενικών τιμών σε ακριβές σήμερα περιοχές , κάποιοι θα βρεθούν να ελαφρύνονται ή ακόμη και να απαλλάσσονται από τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων θα ακολουθήσει την νέα τιμή ζώνης αφού υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

Ο φόρος χρησικτησίας θα ακολουθήσει και αυτός τις νέες αντικειμενικές υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

Το ίδιο και ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας.

Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.

Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ - 0,35‰ (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου ) επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας: Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών που διαμένει ο φορολογούμενος. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μετά τις μειώσεις "πέσουν” πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, Σε όσες περιοχές μειωθούν οι τιμές ζώνης θα μειωθούν αντίστοιχα και τα τεκμήρια που διαμορφώνονται από την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ θα αυξηθούν όπου οι αντικειμενικές θα αυξηθούν.

Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα τα το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

Τα τέλη υπέρ του ταμείου νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

Φόρος δωρεάς ακινήτου.

Τέλος εγγραφής: Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.

Τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμενικές αξίες πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξίας που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες ( Off Shore ) εταιρείες.

H εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

 

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki