"Πράσινα" ξενοδοχεία
Σάββατο, 23 Νοέμβριος 2024 23:30
Του Θοδωρή Δουλουμπέκη
Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π.
www.d-engineering.gr
Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, στρέφονται σε εξειδικευμένους συμβούλους μηχανικούς, προκειμένου την ανανέωση των επιχειρήσεων τους με σκοπό να τις κάνουν «πράσινες» και εκτός από τη συμβολή τους στην παγκόσμια προσπάθεια περιορισμού των περιβαλλοντικών συνεπειών της λειτουργίας κτηριακών μονάδων, να τις κάνουν ακόμη πιο οικονομικές, περιορίζοντας σημαντικά τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των μονάδων τους.
Ταυτόχρονα στην Ευρώπη, μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, έχουν ήδη αρχίσει να διαφημίζουν τα νέα ή ανακαινισμένα «πράσινα» ξενοδοχεία τους, αποσκοπώντας στην αύξηση των εσόδων τους μέσω της προσέλκυσης πελατών από τη συνεχώς και εκθετικά αυξανόμενη ομάδα των περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένων τουριστών (τα τρία μεγάλα online travel agencies (OTA) Travelocity, Orbitz και Expedia έχουν αρχίσει μια προσπάθεια για να προωθούν τα φιλικά προς το περιβάλλον ξενοδοχεία (green hotels - eco friendly hotels).
Το πρόγραμμα του «πράσινου τουρισμού», που ήδη τρέχει στην Ελλάδα και λήγει την τρίτη βδομάδα του Φεβρουαρίου, φαίνεται αυτή τη στιγμή να αποτελεί τη «χρυσή» ευκαιρία για τους ξενοδόχους, προκειμένου να «πρασινίσουν» τα ξενοδοχεία τους, με χαμηλό κόστος, αφού έως και το 40% των ενεργειών αναβάθμισης (συνολικής αξίας έως και 400.000 ευρώ) επιδοτείται από το ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως μέσω της ένταξης τους, να πιστοποιήσουν το ξενοδοχείο τους ως «πράσινη τουριστική μονάδα», αυξάνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους.
Η διαδικασία «πρασινίσματος», στην ουσία είναι μια συνάρτηση επεμβάσεων στα κτηριακά δεδομένα ενός ξενοδοχείου, στα μηχανολογικά στοιχεία του, αλλά και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση του προσωπικού και την οικολογική κατεύθυνση των πελατών. Η εγκατάσταση σκιάστρων ή η τοποθέτηση άλλων μεθόδων φυσικής σκίασης, κατάλληλα προσανατολισμένων, σε μια μονάδα, είναι από τις συνηθισμένες χαμηλού κόστους επεμβάσεις στο δομικό ιστό ενός κτηρίου, που μπορεί να μειώσει έως και 30 – 40 % τις ανάγκες για ψυκτικό φορτίο (έξοδα κλιματισμού) κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης η αντικατάσταση των κουφωμάτων με άλλα θερμοδιακοπτόμενα και με ανακλαστικούς υαλοπίνακες, η χρήση υγρών στοιχείων (μικρές αβαθείς δεξαμενές – πισίνες) κατάλληλα διατεταγμένων, αλλά και η χρήση των σωστών χρωμάτων, μπορούν επίσης να αποτελέσουν εκτός από καλαίσθητες αρχιτεκτονικές προσθήκες και κυρίως παράγοντες μείωσης κατανάλωσης ενέργειας για εξασφάλιση της σωστής θερμοκρασίας. Οι μηχανολογικές επεμβάσεις σε ένα ξενοδοχείο, προκειμένου να το κάνουν φιλικό κατά τη λειτουργία, του προς το περιβάλλον, έχουν ως βασικές συνιστώσες τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης μιας μονάδας (κυρίως για ψύξη στις μονάδες της Κρήτης) και τον περιορισμό των μεγάλων ποσοτήτων νερού που σπαταλούνται άσκοπα τις περισσότερες φορές σε ένα τουριστικό συγκρότημα. Τα συστήματα συμπαραγωγής θερμότητος και ηλεκτρισμού (βρίσκουν σημαντική εφαρμογή σε μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα), ο έλεγχος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα δωμάτια και στους χώρους του ξενοδοχείου (συστήματα BEMS), αλλά και οικονομικότεροι τρόποι, όπως η αντικατάσταση παλιών πλυντηρίων, η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με τέτοιους τεχνολογίας LED, η παραγωγή θερμού νερού μέσα από ηλιακούς συλλέκτες καθώς και η συλλογή του βρόχινου νερού και η επαναχρησιμοποίηση αυτού της πισίνας μετά από επεξεργασία, για άλλες χρήσεις (π.χ. πότισμα), αποτελούν μερικές μόνο μεθόδους για τον περιορισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας και την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών, σε σχέση με αυτά που απαιτούνται. Τέλος η ενημέρωση του προσωπικού για την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης μέσα από τήρηση συγκεκριμένων οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών, αλλά και οι συστάσεις προς τους πελάτες, για ορθή – οικολογική χρήση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, ολοκληρώνουν το πάζλ της ενεργειακής αναβάθμισης μέσα από απλά βήματα, μιας ξενοδοχειακής μονάδας.
Μέσω της ένταξης μιας τουριστικής επιχείρησης, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το διαθέσιμο ποσό του επιχειρηματία, στο πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός» και με τη βοήθεια εξειδικευμένων μηχανικών, μια μονάδα μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από τον περιορισμό της κατανάλωσης, καθώς επίσης, να πιστοποιηθεί ως «Πράσινο Ξενοδοχείο» και να ανοίξει τις πύλες του σε μια μεγάλη μερίδα συνειδητοποιημένων τουριστών.