Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Όταν το real estate διαγράφει την ιστορία

Το ένα μετά το άλλο χάνονται στην πόλη του Αργους τα σπίτια των αγωνιστών και των πολιτικών της νεότερης ιστορίας της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σπίτι του Μακρυγιάννη, απέναντι από τον ιστορικό ναό του Αγίου Ιωάννη, που χτίστηκε το 1829 επί Καποδίστρια. Πρόκειται για το σπίτι που ο στρατηγός έμαθε γράμματα και ξεκίνησε να γράφει τα απομνημονεύματά του. Το σπίτι αυτό ποτέ δεν έτυχε της προσοχής της πολιτείας, παρά τη «βαριά» του ιστορία. Μάλιστα, πριν από αρκετά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν από τον δήμο την κατεδάφισή του κτιρίου, επειδή, όπως έλεγαν, αποτελούσε εστία μόλυνσης! Ευτυχώς δεν υλοποιήθηκε το αίτημά τους. Σήμερα όμως ο χρόνος γκρεμίζει ό,τι απέμεινε. Μετά τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου το 1982, ξαφνικά κατέπεσε η στέγη του και το οικόπεδο μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο. Το «κονάκι» του στρατηγού Μακρυγιάννη είναι ουσιαστικά σήμερα ένα κουφάρι, χωρίς πόρτες και παράθυρα, χωρίς στέγη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και καταφύγιο παρανόμων και ναρκομανών. Συνθήματα γραμμένα με μπογιά κυριαρχούν στους εξωτερικούς του τοίχους με... ασέβεια. Τίποτα πλέον δεν προϊδεάζει τον ανυποψίαστο περαστικό πως πρόκειται για ιστορικό κτίριο και όχι απλώς για ένα ερείπιο που χαλάει την αισθητική της πόλης.

Και, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Γενικότερα το αρχιτεκτονικό παρελθόν του Αργους βρίσκεται σε κίνδυνο. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο σπίτι του Σπυρίδωνα και του Χαρίλαου Τρικούπη. Η διώροφη κατοικία, που βρίσκεται στο σημερινό κέντρο της πόλης, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Πρόκειται για ένα από τα δύο κτίρια που κατασκεύασε ο Σπ. Τρικούπης με την πώληση των οικοπέδων στο Ηραίο του Αργους, τα οποία του είχαν δοθεί ως αποζημίωση για τη συμμετοχή του στην Επανάσταση. Το δεύτερο κτίριο είχε ανεγερθεί εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αμφιτρύων» στο Ναύπλιο, αλλά δεν διασώζεται. Το σπίτι του Τρικούπη στο Αργος έχει περιέλθει εδώ και χρόνια στην ιδιοκτησία της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία αρχικά το προόριζε για χώρο διαμονής των υψηλόβαθμων στελεχών της. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε η αξιοποίηση τμήματος του οικοπέδου, προκειμένου να στεγαστεί το υποκατάστημα της τράπεζας, όμως η όλη προσπάθεια ναυάγησε όταν αποκαλύφθηκαν βυζαντινά κτίρια σ' εκείνο το σημείο.

Το κτίριο του Δημήτρη Τσώκρη, ενός από τους σημαντικότερους όσο και αμφισβητούμενους αγωνιστές του Αργους, αρχίζει κι αυτό να καταρρέει. Το σπίτι του Τσώκρη, το οποίο, όπως αναφέρεται από τους περιηγητές τον προπερασμένο αιώνα, θύμιζε βίλα της ιταλικής πόλης Κόμο και άρχισε να χτίζεται πριν από την Επανάσταση με μαλτέζικες πλάκες, βρίσκεται πλέον σε άθλια κατάσταση, πνιγμένο από τις οικοδομές γύρω του.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

  • Ακίνητα Τραπεζών

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki