Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κατασκευές

Όταν το 1 ευρώ γίνεται 1,8 και οι ηγεσίες λένε ΟΧΙ

Για κάθε 1 € που δαπανάται στον τομέα των κατασκευών προστίθενται 1,8 € στο ΑΕΠ της χώρας. Για κάθε 1 εκατομμύριο αξίας που παράγουν οι κατασκευές δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας στην οικονομία. Περισσότερο από το 30% της ύφεσης συνδέεται με την πτώση των επενδύσεων στις κατασκευές Παρά την τεράστια πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία παραμένει σημαντική: το 2013, παρά την κρίση, ο στενός πυρήνας των Κατασκευών συνεισέφερε άμεσα πάνω από €3 δισεκ. προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία ενώ, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεισέφερε €19,6 δισεκ. στην ελληνική οικονομία σε όρους ΑΕΠ (11% του ΑΕΠ). Εξάλλου σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (2015) οι κατασκευές αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας με στενή διασύνδεση με τη βιομηχανία δομικών και άλλων υλικών, με τις μελετητικές δραστηριότητες και με το εμπόριο, με ουσιαστική στήριξη επενδυτικών έργων σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και το εμπόριο. Σε κάθε περίπτωση ,οι κατασκευές επηρεάστηκαν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κλάδο από την κρίση που διέρχεται η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα η προστιθέμενη αξία του στενού πυρήνα των κατασκευών μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που εντάσσονται στον τομέα, είχε διαμορφωθεί σε 11% του ΑΕΠ το 2006 και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είχε υποχωρήσει σε 4% του ΑΕΠ το 2013. Σημαντική ήταν η επίπτωση της κρίσης και στην απασχόληση, που διαμορφώθηκε το 2013 σε 287 χιλ. άτομα (8,7% της συνολικής απασχόλησης).

Κατασκευές : Πτώση 34%

Πτώση 34,6% παρουσίασε ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές το τέταρτο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010, έναντι μείωσης 33,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του τρίτου τριμήνου 2011, ο Δείκτης παρουσίασε μειώθηκε κατά 16,8% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι αύξησης 26,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010.

Ποιοι θα γίνουν ελεγκτές δόμησης

Για την εφαρμογή του ν. 4030/2010 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (Α’ 249), το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε την κοινή υπουργική απόφαση «Καθορισμός κατηγοριών Ελεγκτών Δόμησης, εξεταστέας ύλης, φορέα και διαδικασίας διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση άδειας Ελεγκτή Δόμησης» (ΦΕΚ Β’ 252), στην οποία καθορίζεται η διαδικασία για την απόκτηση άδειας Ελεγκτή Δόμησης. Στο πλαίσιο αυτό, από 1η Μαρτίου 2012, το ΥΠΕΚΑ προσκαλεί όσους επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια Ελεγκτή Δόμησης και να εγγραφούν στο οικείο Μητρώο, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με την παρακάτω Πρόσκληση. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι διπλωματούχοι μηχανικοί ή πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης ή μηχανικοί, με αναγνωρισμένα τα επαγγελματικά τους προσόντα στη χώρα μας, κατ’ εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας να διαθέτουν τουλάχιστον διετή αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία και να συμμετάσχουν σε εξεταστική διαδικασία, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου 2012.

Τι ζητούν οι κατασκευαστές

Αποφάσεις που είναι συνδεδεμένες με την απασχόληση του ενός και πλέον εκατομμυρίου, άμεσα ή έμμεσα, εμπλεκομένων εργατοτεχνιτών και επιστημόνων συνεργατών μας με τον κλάδο των κατασκευών και την Εθνική Οικονομία γενικότερα, ελήφθησαν σήμερα στην Πανελλήνιας Συνεδρίασης της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών – Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ο.Ε.Ε). Όπως ανακοίνωσε η ΟΜ.Κ.Ο.Ε.Ε. αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

Α) Φόρος Ακίνητης Περιουσίας: την άμεση ενοποίηση και μείωση όλων των φόρων ή τέλη που αφορούν τα ακίνητα σε ένα ενιαίο φόρο η τέλος με αισθητή μείωση του συνολικού ποσού που θα πρέπει να καταβάλλεται ετησίως.

Β) Αντικειμενικές αξίες: αφού η χώρα μας και οι πωλήσεις ακινήτων βρίσκονται σε τεράστια ύφεση και τα περασμένα χρόνια όλοι προσπαθούσαμε να μειώσουμε τις αξίες των ακινήτων, είναι αδιανόητο η πολιτεία να προσπαθεί να δημιουργήσει και πάλι πληθωριστικές τάσεις με τη συζητούμενη, κατά περιόδους, αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να «παγώσουν» όσο διαρκεί η ύφεση και μάλιστα να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω, όπου αυτές είναι μεγαλύτερες των αγοραίων όπως επίσης οι συντελεστές εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων.

Πως χάθηκαν 157.000 θέσεις εργασίας

Μέσα σε τρία χρόνια (2008-2011) χάθηκαν 157.000 θέσεις εργασίας από τον κατασκευαστικό κλάδο, απώλειες οι οποίες είναι οι υψηλότερες σε σύγκριση με κάθε άλλο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, δηλαδή, χάθηκαν μιάμιση φορά περισσότερες απ' όσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της δεκαετίας 1998-2008, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, στην έκθεση για τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, στον κλάδο των κατασκευών οι 295.000 απασχολούμενοι του 1998, αυξήθηκαν σε 400.000 το 2008, για να μειωθούν σε 242.000 το τρίτο τρίμηνο του 2011. Βασική αιτία αυτής της δραματικής μεταβολής, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, συνιστά η συνεχής συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από χρόνο σε χρόνο, αλλά και οι αλλεπάλληλες περικοπές του εντός του ίδιου χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΔΕ για το 2011 κατά τον προϋπολογισμό είχε προσδιοριστεί στα 8,5 δισ. ευρώ, όμως έκλεισε στα 6,6 δισ. ευρώ μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές στη διάρκεια του χρόνου (μειωμένο κατά 22,3% ή 1,9 δισ. ευρώ). Με την ψήφιση του Μνημονίου 2, το ΠΔΕ για το 2012 συρρικνώθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ σε 7,15 δισ. ευρώ.

Η συρρίκνωση του ΠΔΕ, σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κρίση, οδήγησε στην έξοδο από το κλάδο μια στις τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες που υπήρχαν το 2004, επισημαίνει ο Σύνδεσμος. Ειδικότερα, από το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων την περίοδο 2004-2011 διαγράφηκαν 176 εταιρείες 3ης έως και 7ης τάξης, επί συνόλου 712, εκ των οποίων 37 το τελευταίο έτος.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki