Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πόσο κόστιζε η γη στην Ηρώδου Αττικού πριν 150 χρόνια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σήμερα , κάθε τετραγωνικό μέτρο γης στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στις πολύ ακριβές του συνοικίες κοστίζει χρυσάφι. Αυτό , είναι το αποτέλεσμα της «τρελής» κούρσας των τιμών γης από τότε που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδος. Σήμερα , υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να υπολογίσει κανείς την τρέχουσα αξία της γης σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας. Όμως , μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι εκείνοι που έχουν στοιχεία για την αξία της γης πριν ενάμισι αιώνα. Το realestatenews.gr ανακάλυψε και κατέγραψε σημαντικές αγορές οικοπέδων στους πιο λαμπερούς δρόμους της Αθήνας πριν 150 χρόνια και τις παρουσιάζει:

Ηρώδου Αττικού

Σίγουρα είναι από τους πιο ακριβούς δρόμους της Αθήνας. Το 1856 πουλήθηκε ένα οικόπεδο 5.440 τετραγωνικών πήχεων στην τιμή 13.600 δραχμών δηλαδή περί τις 2,5 δραχμές το πήχυ.

Πολυτεχνείο

Την περίοδο της βαυαροκρατίας στην Ελλάδα , αγοράστηκε ένα τμήμα του οικοπέδου που βρίσκεται σήμερα το Πολυτεχνείο από βαυαρούς οι οποίοι πλήρωσαν το 1834 για την αγορά 65 ισπανικά τάληρα (1 ισπανικό τάλληλο=6 χρυσές δραχμές) .

Πλατεία Καρύκη

Το Μέγαρο Παρνασσού που βρίσκεται πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος είναι από τα γνωστά κτίρια  στην Αθήνα. Το οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθηκε το κτίριο ήταν εμβαδού 1.103 τ.πήχεων και αγοράστηκε το 1890 προς 52 δραχμές ο πήχυς.

Πλ.Κλαυθμώνος

Το 1834, πουλήθηκε επι της πλατείας οικόπεδο ενός στρέμματος στην τιμή των 430 ισπανικών ταλλήρων . σημειώνεται ότι η ισοτιμία ήταν 1 ισπανικό τάλληλο=6 χρυσές δραχμές .

Μέγαρο Μαξίμου

Ναι, πρόκειται για το κτίριο που στεγάζει το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο ιδιοκτήτης του, ο Μάξιμος, το 1955, το πούλησε στο Δημόσιο στην εξευτελιστική τιμή των 25.000 λιρών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki