Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φορολογικός οδηγός για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Βραχυχρόνια μίσθωση στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού θεωρείται η μίσθωση ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών, με διάρκεια μικρότερη του έτους και όταν δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.Μεταξύ άλλων, μπορούν να μισθώνονται ακόμα και δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών.Τυχόν βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται ιδιωτικά και όχι μέσω πλατφόρμας αντιμετωπίζονται ως κοινές αστικές μισθώσεις.

 

 

 

Φορολογία εισοδήματος & εισφορά αλληλεγγύης – Φυσικά πρόσωπα: Το εισόδημα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων θεωρείται ως «εισόδημα από ακίνητη περιουσία», εφόσον παρέχονται μόνο κλινοσκεπάσματα, γεγονός που σημαίνει πως φορολογείται με την κλίμακα που εφαρμόζεται στα ενοίκια. Αντίθετα, εάν παρέχονται και περαιτέρω υπηρεσίες πλέον της παροχής κλινοσκεπασμάτων, το εισόδημα θεωρείται ως προερχόμενο από «επιχειρηματική δραστηριότητα» και φορολογείται εφαρμόζοντας την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών υπηρεσιών, επί των κερδών της δραστηριότητας (μετά την αφαίρεση των σχετικών δαπανών).

 

 

 

Φορολογία εισοδήματος – Νομικά πρόσωπα: Για τα νομικά πρόσωπα το εισόδημα θεωρείται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογείται σε κάθε περίπτωση εφαρμόζοντας τον συντελεστή εταιρικής φορολογίας στα κέρδη της εταιρείας (29%).

 

 

 

Εμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, τέλη χαρτοσήμου): Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, υπό τον όρο ότι κατά τη διάρκεια της μίσθωσης δεν παρέχονται από μέρους του εκμισθωτή πρόσθετες υπηρεσίες προς τους μισθωτές πλέον της απλής παροχής κλινοσκεπασμάτων (όπως υπηρεσίες καθαριότητας, περισυλλογής απορριμμάτων, βοηθητικού προσωπικού κ.ά.).

 

Τα παραπάνω εφαρμόζονται και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων οι οποίες δεν ενεργούνται μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

 

Σε περίπτωση που παρέχονται και πρόσθετες υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών, το συνολικό αντίτιμο που καταβάλλεται δεν απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, αλλά θεωρείται ότι πρόκειται για παροχή υπηρεσιών διαμονής, οι οποίες υπόκεινται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των σχετικών δαπανών.

 

Οι διατάξεις του κώδικα τελών χαρτοσήμου δεν έχουν εφαρμογή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών.

 

Υποχρεώσεις δηλώσεων, αναρτήσεων (TAXIS)

 

Ο κύριος του ακινήτου (ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής), εφόσον αναθέτει σε τρίτο τη διαχείριση του ακινήτου του με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχει υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στο TAXIS, στην οποία θα καταχωρίσει τα στοιχεία του διαχειριστή του ακινήτου. Σε περίπτωση μη υποβολής αυτής, θεωρείται ο ίδιος διαχειριστής του ακινήτου.

 

Ο διαχειριστής ακινήτου οφείλει:

 

l Να εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

 

l Να αναγράφει στις ψηφιακές πλατφόρμες τον αριθμό εγγραφής του ακινήτου στο ως άνω μητρώο.

 

l Να υποβάλλει τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά μισθωτή, μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο και να οριστικοποιεί τα στοιχεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου κάθε έτους.

 

 

 

Οι κυρώσεις

 

l Μη τήρηση διοικητικών προϋποθέσεων (π.χ. μη αναγραφή αρ. μητρώου ακινήτου στην πλατφόρμα): αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων.

 

l Μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής: πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος στον διαχειριστή του ακινήτου.

 

l Εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής: πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

 

 

 

ΜΙΣΘΩΣΗ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

 

Οταν φυσικά πρόσωπα εκμισθώνουν επιπλωμένα διαμερίσματα, χωρίς να παρέχουν υπηρεσίες ξενοδόχου, το εισόδημα που αποκτούν φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία με συντελεστές που ανέρχονται μέχρι 45% (για εισοδήματα πάνω από €35.000).

 

Το εισόδημα που αποκτούν κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα από την εκμίσθωση επιπλωμένων ακινήτων, ανεξαρτήτως εάν παρέχονται υπηρεσίες ξενοδόχου ή όχι, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με τον εταιρικό συντελεστή ύψους 29%, ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Σε περίπτωση που παρέχονται και άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων το εισόδημα υπόκειται σε ΦΠΑ με συντελεστή 3%.

 

 

 

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki