Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Βλέπουν πτώση τιμών

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές . που κατασκευάζει το ΙΟΒΕ, τον Απρίλιο κινείται ανοδικά και διαμορφώνεται στις 40,8 μονάδες (από 33,2 μονάδες), υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τιμή του (29,4 μονάδες). Πάντως, γενικά η πορεία του κατά το τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει διακυμάνσεις, καθώς κινείται συνεχώς σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις των επιχειρήσεων του τομέα για τις προσδοκώμενες εργασίες του επόμενου τριμήνου αποκλιμακώνονται ελαφρώς στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων, ενώ μικρή θετική μεταβολή, χωρίς όμως να αλλάζει επί της ουσίας η αρνητική εικόνα, καταγράφεται και στην προβλεπόμενη απασχόληση.

Αναλυτικότερα, απο την έκθεση του ΙΟΒΕ ,ο έντονα αρνητικός δείκτης στο πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων το προσεχές τρίμηνο βελτιώνεται κατά 6 μονάδες και διαμορφώνεται στις -80, αν και μόλις 4% των επιχειρήσεων αναμένει άνοδο. Οι προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα βελτιώνονται επίσης ελαφρά (στις -43 από -50 μονάδες ο σχετικός δείκτης), ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν απογοητευτικές (στις -65 από -69 μονάδες ο σχετικός δείκτης). Οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας ανέρχονται στους 7,7 (από 6,7), στην καλύτερη φετινή μέχρι στιγμής επίδοση, ενώ ως προς τις τιμές, κυριαρχούν σταθερά οι αποπληθωριστικές προβλέψεις, σύμφωνα με τα 2/5 των επιχειρήσεων, έναντι του 1/5 που αναμένει άνοδο. Τέλος, διευρύνεται ελαφρά στο 8% (από 3%) το ποσοστό όσων δηλώνουν απρόσκοπτη λειτουργία, ενώ από ένα 38% επισημαίνει είτε την ανεπαρκή χρηματοδότηση είτε τη χαμηλή ζήτηση ως τα σημαντικότερα λειτουργικά προσκόμματα. Άλλα εμπόδια που επισημαίνονται είναι η γενική κατάσταση της χώρας και η ύφεση, η γραφειοκρατία, η υψηλή φορολογία, οι μεγάλες εκπτώσεις, οι καθυστερήσεις πληρωμών, ο έντονος ανταγωνισμός, η αναστολή μεγάλων έργων και η απουσία δημοπράτησης έργων, οι υψηλές τιμές των οικοπέδων κ.α. Στους επιμέρους κλάδους σημειώνονται τα εξής:

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές χάνει έδαφος για δεύτερο κατά σειρά μήνα και περιορίζεται στις 20,9 μονάδες (από 27 μονάδες), απέχοντας κατά μόλις μία μονάδα από την ιστορικά χαμηλή επίδοση του Ιανουαρίου.

Ο δείκτης των προβλεπόμενων εργασιών υποχωρεί περαιτέρω στις -88 μονάδες (από -84 μονάδες), ενώ επιδεινώνονται και οι ήδη δραματικές προβλέψεις για την απασχόληση, με τα 7/10 των επιχειρήσεων να αναμένουν εκ νέου μείωσή της. Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών παραμένουν σε δυσμενή επίπεδα (στις -69 μονάδες ο δείκτης), ενώ η εξασφαλισμένη δραστηριότητα των κατασκευαστικών επιχειρήσεων περιορίζεται σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στους 3,3 μήνες (από 3,6).

Ως προς τις τιμές του κλάδου, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες διατηρούνται, με το 53% των επιχειρήσεων να αναμένει εκ νέου μείωση τιμών και μόλις το 5% άνοδο. Τέλος, μόλις ένα 2% των ερωτηθέντων δεν αναφέρει λειτουργικά προσκόμματα, ενώ αντίθετα το 55% δηλώνει τη χαμηλή ζήτηση, το 30% την ανεπαρκή χρηματοδότηση και ένα 13% άλλους παράγοντες ως τα βασικότερα επιχειρηματικά εμπόδια.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki