Πανάκριβα πληρώνει η ελληνική οικονομία την κρίση στην οικοδομή καθώς από την κατακόρυφη υποχώρηση της δραστηριότητας του συγκεκριμένου κλάδου έχει ήδη σημαντικές απώλειες: σε εισφορές στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, απώλεια φορολογικών εσόδων, πτώση της ζήτησης και –το σημαντικότερο- επιβράδυνση της οικονομίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεση του το realestatenews.gr, το 2010 , οι απώλειες που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία από την συρρίκνωση της οικοδομικής και της κατασκευαστικής δραστηριότητας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι η απασχόληση στο κλάδο έχει μειωθεί σημαντικά (εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά τις 100.000), τότε θα πρέπει να συνυπολογιστεί και οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας. Σημαντικές είναι οι απώλειες και στο φόρο εισοδήματος τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι δαπάνες για αμοιβές των εργαζομένων το 2008 ξεπερνούσαν τα 2,2 δις. ευρώ , ενώ ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών στο κλάδο των κατασκευών ήταν περί τα 16 δις. ενώ στην οικοδομική δραστηριότητα τα 8,1 δις. ευρώ. Την ίδια χρονιά ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στο κλάδο των κατασκευών ξεπερνούσε τις 114.000 . Με δεδομένο ότι σήμερα :
- το 10% των επιχειρήσεων έχουν σταματήσει την δραστηριότητα τους
- ένας άγνωστος αριθμός υπολειτουργούν -το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας στο κλάδο κινείται στο 34%
-ο κύκλος εργασιών έχει περιοριστεί άνω του 50% σε σύγκριση με το 2008 ,
οι επιπτώσεις στο ύψος των φορολογικών εσόδων είναι σημαντικέ καθώς οι απώλειες σε τρέχουσες τιμές υπερβαίνουν το 60% . Στην εκτίμηση αυτή έχει ληφθεί υπόψη και η παράπλευρη εμπορική , βιομηχανική και εισαγωγική δραστηριότητα . Ενδεικτικές είναι πρόσφατες εκτιμήσεις που διατύπωσε εισηγμένη στο ΧΑΑ βιομηχανία τσιμέντου , σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση τσιμέντου σήμερα κινείται στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60.
Στην πραγματικότητα όμως οι απώλειες από την κρίση στην οικοδομή και στην αγορά ακινήτων γενικότερα είναι σημαντικά μεγαλύτερες . Σύμφωνα με μελέτες που είχαν γίνει την προηγούμενη τριετία μία σειρά κλάδων της βιομηχανίας και του εμπορίου είναι σε άμεση εξάρτηση από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα , ο κλάδος των επίπλων «οφείλει» άνω του 30% του ετήσιου τζίρου του στις νέες κατοικίες, ενώ για το κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών, το αντίστοιχο ποσοστό κινείται στα επίπεδα του 20%. Η πτώση της παραγωγής των βιομηχανιών επίπλου αλλά και του τζίρου σε έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές είναι σε άμεση συνάρτηση με την πτωτική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας.
«Πρόκειται, για ένα φαύλο κύκλο . Αυτό , όμως που θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, είναι ότι η απώλεια εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών που προέρχεται από την συρρίκνωση της οικοδομής και της αγορά ακινήτων γενικότερα είναι σχεδόν ισοδυνάμου αποτελέσματος με τα επιπλέον έσοδα που προσδοκά να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από την αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος οικονομικός αναλυτής.