Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η αγορά ακινήτων στη Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Σημαντική κάμψη των συναλλαγών στην διάρκεια του 2009 αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα του REAL ESTATE NEWS που πραγματοποιήθηκε σε 24 νομούς της χώρας καλύπτοντας το σύνολο των τοπικλών αγορών της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδος. Η έρευνα που βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που απευθύνθηκε στους κορυφαίους επαγγελματίες μεσίτες του νομού αποκαλύπτει ότι:

-το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φετεινή πτώση των συναλλαγών ξεπέρασε το 10% σε σύγκριση με το 2008.

-το 15% θεωρεί ότι η πτώση κυμάνθηκε μεταξύ 5% και 10%.

-το 42% θεωρεί ότι η πτώση των τιμών δεν ξεπέρασε το 5%

-το 38% θεωρεί ότι η πτώση των τιμών κυμάνθηκε μεταξύ 5% και 10%.

Αναλυτικά στις επιμέρους αγορές η εικόνα που αναδεικνύεται απο την έρευνα έχει ως εξής:

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΘΡΑΚΗ: Η ήπια πτώση των τιμών και η έντονη πτώση των συναλλαγών χρακτηρίζει την συγκεκριμένη αγορά. Το 80% το ερωτηθέντων απόντησε ότι η πτώση των τιμών είναι 5-10% ενώ η πτώση των συναλλαγών ξεπερνά το 10%. Η εκτίμηση αυτή συνδέεται και απο κύμα αποβιομηχανοποίησης στην συγκεκριμλενη αγορά.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Σχετική στασιμότητα στις τιμές (το 77% θεωρεί ότι οι απώλειες δεν ξεπέρασαν το 10%) και υποχώρηση των συναλλαγών (το 55% πιστεύει ότι μειώθηκαν σε ποσοστό που ξεπερνά το 10%) είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη αγορά. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση της δραστηριότητας στην ευρύτερη αγορά της Θεσσαλονίκης επηρέασε σημαντικά την γενικότερη εικόνα .

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Πρωτοφανής πτώση των συναλλαγών καταγράφηκε στην συγκεκριμένη αγορά . Το σύνολο των ερωτηθέντρων θεωρεί ότι η μείωση των συναλλαγών ξεπέρασε το 10% ενώ αντίθετα η υποχώρηση του γενικού επιπέδου των χρακτηρίζεται ως ήπια(75% θεωρεί ότι κινήθεικε κάτω απο το 10%). Με δεδομενο ότι η αγορά εστιάζεται στην κύρια κατοικία , η εικόνα που προκύπτει απο την έρευνα μπορεί να θεωρηθεί ως επίπτωση απο την οικονομική κρίση.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Η κρίση δεν φαίνεται ότι έχει επηρεάσει έντονα την συγκεκριμλενη αγορά στην οποία καταγράφηκε μικρή υποχώρηση των τιμών και των συναλλαγών. Το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πτώση των συναλλαγών δεν ξεπέρασε το 10% ενώ 67% πιστεύει ότι οι απώλειες των τιμών ήταν μεταξύ 5% και 10%.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Σχετικά ήπιες ήταν οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλίας αφού το 75% των ερωτηθέντων διατυπώνει την εκτίμηση ότι η πτώση των τιμών δεν ξεπέρασε το 5% ενώ το 50% θεωρεί ότι η υποχώρηση των συναλλαγών ήταν έως 10%.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki