Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα δώρα του δεύτερου φορολογικού

Στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο Βουλή το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου, έχει αποφασιστεί να περιληφθούν διατάξεις για την ενίσχυση της οικοδομής. Συγκεκριμένα θα προβλέπει:

 

- τη θέσπιση ειδικής φοροαπαλλαγής για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων. Για τις παραπάνω δαπάνες θα προσφέρεται έκπτωση 40% από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ. Το ποσό της έκπτωσης θα πιστώνεται στον φορολογικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη και εφόσον δεν μπορεί να αποσβεστεί σε μια χρονιά θα μεταφέρεται στις επόμενες χρήσεις. Η δαπάνη θα πρέπει να αποδεικνύεται με παραστατικά, όπως είναι τα τιμολόγια και οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για οικοδομικές εργασίες.

 

- το πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. Ο φόρος που θα παγώσει επιβάλλεται με συντελεστή 24% στη διαφορά μεταξύ του κατασκευαστικού κόστους και του τιμήματος πώλησης που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή την αντικειμενική αξία του νεόδμητου ακινήτου, όποιο είναι υψηλότερο. Αντί για ΦΠΑ που ο υπολογισμός του είναι περίπλοκος και γραφειοκρατικός θα επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή του τιμήματος που αναγράφεται στο συμβόλαιο, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο.

 

- η αναστολή για μια ακόμη τριετία, δηλαδή έως το τέλος του 2022 του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας κτήσης ενός ακινήτου και της αξίας πώλησής του. Ο φόρος επιβάλλεται στον πωλητή αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί καθώς λόγω προβλημάτων που θα δημιουργήσει στην κτηματαγορά αναστέλλεται συνεχώς από το 2014 που επιβλήθηκε τυπικά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki