Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κοκκινο για τις συναλλαγες

Εκ των ων ουκ άνευ είναι σύμφωνα με την Alpha Bank η ανάγκη για αναζωπύρωση των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, γεγονός το οποίο θα συμβάλλει στην ανάκαμψη και των επενδύσεων σε ακίνητα, από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που διαμορφώνονται σήμερα μετά από 5 έτη συνεχούς πτώσης. Θα συμβάλλει επίσης στην ανάκαμψη και άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, των οποίων η δραστηριότητα έχει σήμερα καταποντιστεί εξαιτίας της μεγάλης κρίσης στην αγορά ακινήτων. Οι αναλυτές της Alpha Bank χαρακτηρίζουν ως δραματική την επιδείνωση της κρίσης στα ακίνητα το 2012 όπως φαίνεται από:

α) Την εκτιμώμενη πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά -30,6% το 2012. Επιπλέον, η πτώση του όγκου των εκδοθεισών αδειών οικοδομών κατά περίπου -32,5% το 2012, συνεπάγεται νέα πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες, άνω του -20,0%, και το 2013.

β) Την εκτιμώμενη πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) στον τομέα των κατασκευών στα 3,65 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές το 2012, από 16,3 δισ. ευρώ το 2006 και από 8,63 δισ. ευρώ το 2000. Ετσι, η πτώση της ΑΠΑ στις κατασκευές ανέρχεται στο -77,6% έναντι του 2006 και στο επίσης σημαντικό -57,7% έναντι του 2000.

γ) Την τεράστια πτώση του αριθμού και της αξίας των συναλλαγών επί ακινήτων (κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων) κατά -48% και κατά -45,5% αντίστοιχα το 2012 έναντι του 2011 και κατά -83,3% και -81,2% αντίστοιχα έναντι του 2005.

Η ουσιαστική διακοπή των συναλλαγών στην ελληνική αγορά συνέβη το 2012 παρά το γεγονός ότι αφενός επιταχύνθηκε η πτώση των τιμών των ακινήτων και αφετέρου η πτώση αυτή στις τιμές πώλησης πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία η πτώση στις τιμές των ενοικίων ήταν σχετικά χαμηλή. Ετσι, σημειώνεται αξιοσημείωτη και επιταχυνόμενη πτώση του λόγου του δείκτη τιμών των διαμερισμάτων προς τον δείκτη τιμών των ενοικίων, που σηματοδοτεί υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές (εγχώριους ή ξένους) που θα επέλεγαν να επενδύσουν σε οικιστικά ακίνητα στην εγχώρια οικονομία.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki