Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κανείς δεν θέλει να αγοράσει σπίτι

Κανείς δεν ασχολείται πλέον με την αγορά ή την ανακαίνιση του σπιτιού του. Σύγκεκριμένα η ζήτηση για κατοικία είναι σχεδόν μηδενική και αυτό θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο αφού η δυνατότητα αποταμίευσης έχει περιοριστεί στο ελάχιστο όπως επίσης και η απροθυμία των ελλήνων να πάρουν δάνειο για να χρηματοδοτήσουν την αγορά στέγης. Αυτό προκύπτει απο έρευνα του ΙοΒΕ σύμφωνα με την οποία:

• Μικρή πτώση κοντά στο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του Ιουλίου καταγράφει τον Ιανουάριο η πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών. Η επίδοση αυτή είναι δυσμενέστερη από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες. Μόλις το 1% των νοικοκυριών δηλώνει εκ νέου ότι ίσως να προβεί σε αγορά/ κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.

•Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρεί και η πρόθεση πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση / ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών,. Το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να πραγματοποιήσουν σημαντικές σχετικές δαπάνες το επόμενο διάστημα αυξάνεται στο 90% (από 85%).

Παράλληλα μηδενική είναι η ζήτηση για αγορά επίπλων και προϊόντων που σχετίζονται με το σπίτι. Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) αποδυναμώνεται περαιτέρω. Τα 9/10 των καταναλωτών προβλέπουν ότι θα προβούν σε πολύ ή λίγο λιγότερες δαπάνες, ενώ ένα 8-9% το τελευταίο δίμηνο αναμένει σταθερότητα.

Επίσης απο την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 93% των οικοδομικών επιχειρήσεων (από 90%) αναμένει υποχώρηση των προγραμματισμένων εργασιών του, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση, τα 3/5 των επιχειρηματιών ενώ το σύνολο των επιχειρηματιών περιμένει υποχώρηση των τιμών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki