Συνολική είναι πλέον η κατάρρευση της οικοδομής καθώς από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας καταγράφονται απώλειες που -σε ορισμένες περιπτώσεις-προσεγγίζουν το 30%. Το ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και αγορές προπύργια όπως οι περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα η υποχώρηση είναι ραγδαία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι , στους τουριστικούς προορισμούς παγκόσμιας εμβέλειας δηλαδή Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα η πτώση υπερβαίνει το 25% γεγονός ενδεικτικό όχι μόνο της συρρίκνωσης της αγοράς εξοχικής κατοικίας αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα. Συγκεκριμένα στο Νότιο Αιγαίο, δηλαδή στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα η πτώση ανέρχεται στο 29,6% και είναι η υψηλότερη σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώ στην Κρήτη η συρρίκνωση αγγίζει το 25%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις , οικονομικών αναλυτών , η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει τόσο την ύπαρξη μεγάλου αποθέματος αδιάθετων τουριστικών κατοικιών όσο και την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ακόμα και τα λιγοστά σπίτια που κτίζονται είναι μικρότερου εμβαδού σε σύγκριση με το παρελθόν αφού πλέον το περιορισμένο ενδιαφέρον εστιάζεται σε μικρά σπίτια με εμβαδόν που δεν ξεπερνά τα 70 τετραγωνικά μέτρα.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει η πτώση στην αγορά των νησιών του Ιονίου είναι πιο συγκρατημένη καθώς στο τελευταίο δωδεκάμηνο η συρρίκνωση κινείται στα επίπεδα του 7%. Αντίθετα , στην Χαλκιδική, που θεωρείται πόλος έλξης όχι μόνο για την Βόρεια Ελλάδα αλλά και για υπηκόους γειτονικών χωρών καθώς και τουριστών από την Ανατολική Ευρώπη η πτώση ξεπερνά το 23%.