Ακόμα και νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από τα όρια της φτώχειας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες στέγασης. Παράλληλα 1 στα πέντε νοικοκυριά αντιμετωπίζει προβλήματα εγκληματικότητας στη γειτονιά που είναι η κύρια κατοικία. Αυτό προκύπτει από στοιχεία έρευνας που αφορά τις συνθήκες διαβίωσης που πραγματοποίησε η Στατιστική Αρχή. Από τη μελέτη των δεικτών για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού της Χώρας προκύπτει ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, δυσκολία αντιμετώπισης των συνήθων αναγκών, ποιότητα ζωής) δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού. Αναλυτικά από την έρευνα προκύπτει ότι:
-Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 25,5% για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ είναι 23,2% για το μη φτωχό πληθυσμό και 34,7% για το φτωχό πληθυσμό
-Περιβαλλοντικά προβλήματα από παρακείμενη βιομηχανία ή κυκλοφορία αυτοκινήτων αντιμετωπίζει το 25,0% του συνολικού πληθυσμού, ενώ ποσοστό 19,1% του ίδιου πληθυσμού αναφέρει ως πρόβλημα τους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα στην περιοχή του.
-Το 27,8% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχό πληθυσμό εκτιμάται σε 50,6% .
-Το 12,4% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή δανείων ή δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών .
-Το 37,9% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου κλπ. .