Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το ντομινο των στεγαστικών

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον προηγούμενο έτος έφτασαν το 10% του συνόλου, μάλιστα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 15%. Την πρώτη θέση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι τα καταναλωτικά και στην δεύτερη τα στεγαστικά. Σύμφωνα με στοιχεία, από τις αρχές του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2011 οι τράπεζες προχώρησαν συνολικά σε ρυθμίσεις περίπου 689.000 δανείων για ποσό που ξεπερνούσε τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία, τα 126.000 ήταν στεγαστικά, τα 495.000 καταναλωτικά και τα 68.000 επιχειρηματικά.

Η αύξηση της ανεργίας, οι απολύσεις στο δημόσιο και η εργασιακή εφεδρεία που προωθείται θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες οφειλέτες –ακόμα και αυτούς που έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων- σε αδιέξοδο ανεβάζοντας σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστά άνω του 12%.

Η προοπτική αυτή –αν μάλιστα αλλάξει και το πλαίσιο των πλειστηριασμών-θα προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά κατοικίας καθώς, θα υπάρξει σημαντική αύξηση της προσφοράς προς πώληση υφιστάμενων ακινήτων και πιέσεις στο επίπεδο των τιμών. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι πιέσεις που θα δεχθεί η αγορά από οφειλέτες που επιθυμούν να ρευστοποιήσουν ακίνητα θα επηρεάσει και τις επενδύσεις σε κατοικίες οι οποίες για το 2012 προβλέπεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δις. ευρώ με αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ, περί τις ο,8 ποσοστιαίες μονάδες

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki