Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι αποδόσεις της επένδυσης σε κατοικία

Στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης βρίσκονται οι ακαθάριστες αποδόσεις των επενδύσεων σε κατοικίες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε αστικές κατοικίες οι ακαθάριστες αποδόσεις κινούνται μεταξύ 2,5% και 3,7% ενώ σε τουριστικά θέρετρα είναι ελαφρώς υψηλότερες αφού σε οριακές περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 4,5%. Απο τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι κατοικίες με τις υψηλότερες αποδόσεις είναι εκείνες με εμβαδόν 50-75 τετραγωνικά μέτρα.

Ειδικότερα, σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας (τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ) η απόδοση υπολογίζεται στο 3% (εμπορική τιμή αγοράς ελαφρά υψηλότερη των 4.000 ευρώ /τμ και τιμή ενοικίου 11 ευρώ/τμ). Υψηλές αποδόσεις προσφέρουν και τα διαμερίσματα που βρίσκονται στα προάστια καθώς υπολογίζεται ότι κινούνται στα επίπεδα του 3,7% ( τιμή :3.000 ευρώ /τμ ενοίκιο : 9,8 ευρώ/τμ). χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όσο μεγαλύτερο είναι το εμβαδόν της κατοικίας τόσο περιορίζεται η απόδοση της επένδυσης. Απο την έρευνα προκύπτει ότι σε ένα διαμέρισμα 200 τμ στο κέντρο της Αθήνας η απόδοση κινείται στα επίπεδα του 2,5%.

Αν το ίδιο διαμέρισμα βρίσκεται τα προάστια η απόδοση κινείται στα επίπεδα του 2,8% ενώ για βίλες και μεζονέτες εμβαδού άνω των 150 τμ οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν το 2,7%. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις αυτές αφορούν κατοικίες οι οποίες βρίσκονται σε βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής με υψηλό οικονομικό επίπεδο. Η έρευνα , επεκτάθηκε και σε κατοικίες που βρίσκονται σε τουριστικά θέρετρα υψηλής προβολής όπως για παράδειγμα στην Κρήτη . Έτσι προέκυψε ότι οι μικρές τουριστικές κατοικίες (έως 50 τμ ) προσφέρουν αποδόσεις που κινούνται τα επίπεδα του 4,7%, ενώ ο μέσος όρος των αποδόσεων σε εξοχικές κατοικίες είναι 3,5%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν σε ακαθάριστες αποδόσεις δηλαδή δεν έχει ληφθεί υπόψη η φορολογία που επιβάλλεται :στα εισοδήματα αλλά και στην κατοχή του ακινήτου. Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη , η απόσβεση της επένδυσης .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki