Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κατοικία: Αντέχουν οι τιμές

Που θα πάνε οι τιμές της κατοικίας το 2011; Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα κατρακυλήσουν αλλά αυτό με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να είναι τόσο πιθανό. . Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμος υποχώρησης των τιμών σταθεροποιήθηκε ενώ σε ορισμένες περιοχές καταγράφονται λόγω περιορισμένων συναλλαγών και οριακές αυξήσεις . Πρόκειται κυρίως για πολυ ακριβές περιοχές κατοικίας στις οποίες η άνοδος των τιμών φθάνει έως και 3% σε σύγκριση με το 2009.

Αιτία των εξελίξεων αυτών; Οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν είναι διατεθειμένοι να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους αφού , οι περισσότεροι απο αυτούς έχουν αυτοχρηματοδοτήσει τις κατασκευές τους ενώ οι πιέσεις που πιθανόν να είχαν με τους οικοπεδούχους με τους οποίους είχαν κλείσει συμφωνίες αντιπαροχής έχουν λυθεί στο μεγαλύτερο βαθμό.

Απο την άλλη πλευρά υπάρχουν και τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες πιέζονται να πουλήσουν. Η εμπειρία των δύο τελευταίων μηνών δεν δείχνει ότι η αγορά μεταχειρισμένων κατοικιών έχει κατρακυλήσει. Φυσικά υπάρχουν πάντα υπάρχουν εκείνοι οι ιδιοκτήτες που πουλάνε όσο-όσο λόγω οικονομικών αναγκών αλλά αυτοί δεν είναι η πλειοψηφία. Αντίθετα οι περισσότεροι πωλητές όταν δεν καταφέρουν να πιάσουν την τιμή που επιθυμούν , αποσύρουν το ακίνητο απο την αγορά για μερικούς μήνες και μετά επανέρχονται είτε στην ίδια τιμή είτε σε ορικά χαμηλότερη. Μάλιστα , δεν είναι λίγοι εκείνοι που καθορίζουν την ζητούμενη τιμή με βάση αυτές που ισχύουν για τα αντίστοιχα καινούργια διαμερίσματα που προσφέρονται στην αγορά.

Ένα ακόμα επιχείρημα εκείνων που υποστηρίζουν ότι, παρά την ύφεση δεν θα υπάρξει κατάρρευση των τιμών είναι η στάση που υιοθετούν οι ελληνικές τράπεζες . Το σύνολο σχεδόν των τραπεζών προτιμά την αναχρηματοδότηση απο την κατάσχεση και αυτό για δύο λόγους: -πρώτον διότι το ελληνικό δίκαιο σε σχέση με το αντίστοιχο στις ΗΠΑ απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο για τον εκλπλειστηριασμό ενός σπιτίού -δεύτερον μαζικοί πλειστηριασμοί θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις αποτιμήσεις όλων τωνστεγαστικών δανείων τους αφού θα επιταχύνουν την πτώση των τιμών και επομένως την ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση . Για αυτούς λοιπόν τους δύο λόγους οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν μία πιο συγκρατημένη πολιτική σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ισπανικές οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει ένα αγώνα δρόμου για να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα απο τα σπίτια που έχουν αγοραστεί με στεγαστικά και τα οποία είναι πλέον σε οριστική καθυστερηση.

Φυσικά , στον κανόνα αυτό υπάρχουν και εξαιρέσεις. Σπίτια που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα ή σε περιοχές με υψηλό μέσο όρο ηλικίας των ιδιοκτητών τους είναι για ευνόητους λόγους πιο ευάλλωτα. Το ίδιο ισχύει και τις περιπτώσεις περιοχών με υψηλό απόθεμα αδιάθετων νέων κατοικιών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki