Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μειώθηκαν οι μισθοί - αυξήθηκε η αγοραστική δύναμη

1. Ενώ τα εισοδήματα των Δημοσιών Υπαλλήλων, μειώθηκαν στα επίπεδα του 2006 η ικανότητά τους να αγοράσουν σπίτι βελτιώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες!

2. Οι ζητούμενες τιμές μειώθηκαν λιγότερο στις οικονομικότερες περιοχές που οι τιμές τους προσεγγίζουν το κόστος κατασκευής (800-1000 ευρώ)

3. Η μείωση των τιμών κατά 10-20% σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους κατασκευής 20% δείχνει ότι πλέον πραγματοποιούνται και πωλήσεις κάτω του κόστους. Με αντιπαροχής 50% ο εργολάβος χτίζει 2 σπίτια για να πουλήσει το 1, ενώ με 33% χτίζει 3 για να πουλήσει 2 σπίτια.

Το εισόδημα αφορά έγγαμο Δημόσιο Υπάλληλο, χωρίς παιδιά, με πέντε έτη προϋπηρεσία. Τα επιτόκια δανεισμού προέρχονται από δάνεια με πέντε έτη σταθερό επιτόκιο και στην συνέχεια κυμαινόμενο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στα αντίστοιχα έτη. Οι τιμές είναι ελάχιστες ζητούμενες όπως παρουσιάζονται στο ένθετο "Κατοικία" του "Κυριακάτικου Αγγελιοφόρου" την 2η και 3η εβδομάδα του Μάη κάθε αντίστοιχου έτους. Στις διακυμάνσεις ζητούμενων τιμών και κόστους κατασκευής υιοθετήσαμε το 2005 έτος βάσης αφενός διότι το χρησιμοποιεί η ΕΣΥΕ, στις διακυμάνσεις του κόστους κατασκευής, αφετέρου διότι ήταν έτος καμπή στην Αγορά Ακινήτων λόγω της επιβολής του ΦΠΑ στις οικοδομές. Άμεσο συμπέρασμα: Παρ'όλη την μείωση των αποδοχών τους οι χαμηλόμισθοι Δ. Υπάλληλοι μπορούν και αγοράζουν "περισσότερο σπίτι"

Κλικ εδώ για να δείτε τον αναλυτικό πίνακα

Νίκος Μανομενίδης,

Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Αντιπρόεδρος CEREAN (Central European Real Estate Associations Network) σε συνεργασία με www.realestatenews.gr

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki