Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ρυθμίσεις εξπρες για την δόμηση

Ρυθμίσεις εξπρές για την δόμηση προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι άλλες βασικές πολεοδομικές ρυθμίσεις προβλέπουν:

* Οικοδομική άδεια για αυθαίρετα: Παρέχεται η δυνατότητα σε όσες αυθαίρετες κατασκευές τηρούν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή τηρούσαν αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους (δηλαδή έχουν τα επιτρεπόμενα μεγέθη αλλά δεν εξέδωσαν οικοδομική άδεια κατά την κατασκευή) να προχωρήσουν σε έκδοση ή αναθεώρηση άδειας δόμησης για όσες εργασίες απαιτείται άδεια δόμησης και σε έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για όσες εργασίες απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή 48ωρη ενημέρωση.

* Νομιμοποίηση υπόγειων μηχανοστασίων: Εντάσσονται στις διατάξεις που ισχύουν για μουσεία, θέατρα και νοσοκομεία ή θεραπευτήρια οι χώροι εκπαιδευτηρίων ή ερευνητικών κέντρων για την εγκατάσταση μηχανολογικών εγκαταστάσεων στον πρώτο υπόγειο χώρο κύριας χρήσης εκτός του περιγράμματος της ανωδομής.

* Ρυθμίσεις για προσθήκες και τροποποιήσεις σε ακίνητα: Αυστηροποιείται το πλαίσιο και επιλύονται παρερμηνείες όσον αφορά τις προϋποθέσεις που δίνει ο ΝΟΚ για προσθήκες σε νομίμως υφιστάμενα κτήρια, αυξάνοντας τα απαραίτητα υπολειπόμενα τετραγωνικά του συντελεστή δόμησης.

* Υπέρβαση ύψους για φυτεμένα δώματα: Δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης ύψους για την κατασκευή φυτεμένου δώματος σε υφιστάμενα κτήρια στα οποία έχει εξαντληθεί το ύψος που προβλέπεται στην περιοχή. Προβλέπεται ότι «σε περιπτώσεις κατασκευής φυτεμένων δωμάτων επιφάνειας μεγαλύτερης του 50% της καθαρής επιφάνειας δώματος, τα ανωτέρω μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη, ως ισχύουν, προσαυξάνονται κατά 1,00 μ. και των στεγών κατά 0,40 μ. και ομοίως σε υφιστάμενα κτήρια στα οποία έχει γίνει εξάντληση ύψους περιοχής».

* «Μπόνους» δόμησης σε πολυκατοικίες: Προβλέπεται ότι «επιτρέπεται υπέρβαση του ύψους, όπως αυτό εκάστοτε ισχύει, μέχρι 1 μέτρο, στις περιπτώσεις όπου το ισόγειο του κτηρίου χρησιμοποιείται κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για στάθμευση αυτοκινήτων. Το ίδιο ισχύει όταν στην πιο πάνω περίπτωση το κτήριο κατασκευάζεται σε υποστυλώματα (πιλοτές) κατ' εφαρμογήν της παρ. 6 ιζ' του άρθρου 11 του Ν. 4067/12 και ο ελεύθερος ημιυπαίθριος χώρος του διατίθεται αποκλειστικά για στάθμευση αυτοκινήτων». * Προσθήκες σε κατεδαφιστέα κτήρια: Προβλέπεται ότι προσθήκη σε νομίμως υφιστάμενο κτήριο με τμήμα που έχει εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης με τους νόμους περί αυθαιρέτων μπορεί να γίνει μόνο στο νόμιμο τμήμα του κτηρίου.

* Ερμηνείες του ΝΟΚ: Δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά να επιλύονται θέματα διαφορετικών ερμηνειών του ΝΟΚ και της πολεοδομικής νομοθεσίας μεταξύ του πολίτη και της υπηρεσίας, όπως ακριβώς προβλέπεται και για διαφωνία μεταξύ υπηρεσιών, δηλαδή με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ έπειτα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

* Τροποποιήσεις ειδικών ρυθμίσεων δόμησης: Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι επιτρέπεται η διάσπαση του ενιαίου κτηρίου μετά τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και με τις εξής προϋποθέσεις: Μορφολογικά να αποτελούν ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. Οταν το ενιαίο κτήριο αποτελεί σύνθεση περισσότερων όγκων, η σύνδεση αυτών επιβάλλεται να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,20 μ. και να προσμετράται τουλάχιστον σε έναν από τους συντελεστές δόμησης ή κάλυψης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki