Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αυθαίρετα :Για ποιούς τρέχουν οι ημερομηνίες

Οι ιδιοκτήτες που έχουν υπαχθεί στο «νόμο Παπακωνσταντίνου», με καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη καταβάλει 912 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, καλούνται από το ΥΠΕΚΑ να σπεύσουν να υπαχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα, για να μην είναι ευάλωτοι σε προσφυγές και για να μην αντιμετωπίσουν εμπλοκές και προβλήματα σε πωλήσεις και μεταβιβάσεις των ακινήτων τους. Οι περίπου 700.000 ιδιοκτήτες που υπέβαλαν δηλώσεις τακτοποίησης ημιυπαίθριων και άλλων χώρων με το «νόμο Μπιρμπίλη» (ν. 3843/2010) μπορούν να υπαχθούν στο νέο «νόμο Καλαφάτη», ώστε η εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 έτη, που έχουν ήδη εξασφαλίσει, να μετατραπεί σε οριστική νομιμοποίηση. Οι ιδιοκτήτες που έχουν εξοφλήσει το παράβολο και το πρόστιμο του «νόμου Μπιρμπίλη» προβλέπεται ότι, για να ενταχθούν στο «νόμο Καλαφάτη», θα πληρώσουν ξανά πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 500 ευρώ για τις συνηθισμένες υπερβάσεις έως 4.000 ευρώ για υπερβάσεις άνω των 4.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι ιδιοκτήτες, που δεν έχουν αποπληρώσει τις δόσεις τους, θα πληρώσουν έτσι και αλλιώς ξανά το παράβολο, αλλά θα συμψηφιστεί με τις δόσεις του προστίμου, καθώς δεν ισχύει για αυτούς ευνοϊκότερη ρύθμιση έως στις 6 Φεβρουαρίου 2014. Σημειώνεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και ακινήτων με πολεοδομικές υπερβάσεις, τόσο οι νέοι που θα κάνουν δήλωση πρώτη φορά όσο και οι 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες που έχουν ήδη υπαχθεί στους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων (Ν. 4014/2011 του Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. 3843/2010 της Τ. Μπιρμπίλη) μπορούν να ενταχθούν στο «νόμο Καλαφάτη» μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, δηλαδή στη διάρκεια της συνολικά 18μηνης ισχύος της εφαρμογής του. Μετά, όμως, τις 6 Φεβρουαρίου 2014 χάνονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ενδιαφερομένους.

Επίσης, στις 6 Φεβρουαρίου λήγει το πρώτο εξάμηνο, που προβλέπει πληρωμή των προστίμων σε 102 δόσεις. Για το επόμενο εξάμηνο οι δόσεις γίνονται 84 και το μηνιαίο ποσό αυξάνεται κατά 60%.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki