Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ενα δώρο για όσους έχουν στεγαστικό

Δώρο είναι για χιλιάδες δανειολήπτες που αποπληρώνουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, η μείωση του επιτοκίου του ευρώ στο 1,25% (από 1,5%), η οποία συμπαρασύρει και τα επιτόκια euribor.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε κατά 0,25 της μονάδας το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 1,25%, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μηνιαίων δόσεων για χιλιάδες στεγαστικά, αλλά και καταναλωτικά δάνεια. Συγκεκριμένα, οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων έχουν όφελος μέχρι 30 ευρώ τον μήνα από τη νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με επιτόκιο 3,25% (ΕΚΤ 1,25% +2 μονάδες περιθώριο) και διάρκειας 25 ετών η μηνιαία δόση του μειώνεται στα 975 ευρώ, από τα 1.005 ευρώ όταν το επιτόκιο ήταν στο 1,5% (τελικό επιτόκιο 3,5%). Αν το επιτόκιο του ευρώ μειωθεί -όπως αναμένεται τον Δεκέμβριο- στο 1%, τότε η δόση του δανείου θα υποχωρήσει περαιτέρω στα 945 ευρώ. Ομοίως ο δανειολήπτης που έχει στεγαστικό 200.000 ευρώ με 20ετή διάρκεια θα δει τη μηνιαία δόση του να μειώνεται κατά 25 ευρώ, με τη μείωση του 0,25 της μονάδας. Ανάλογο όφελος θα έχουν και οι δανειολήπτες των οποίων τα στεγαστικά είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο euribor τριμήνου το οποίο ήδη διαμορφώνεται στο 1,47% από 1,58% που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Χτες το euribor μήνα ήταν στο 1,21%, τριμήνου στο 1,47%, εξαμήνου στο 1,69% και έτους στο 2,04%. Αυτομάτως σε όλα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν ως επιτόκιο αναφοράς το επιτόκιο της ΕΚΤ ή το euribor οι δόσεις τους ακολουθούν πτωτική πορεία. Ισόποση αναμένεται να είναι η μείωση και στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, τα οποία το τελευταίο διάστημα διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα καθώς έχουν ξεπεράσει το 18,5%, ενώ το ΣΕΠΠΕ (συνολική ετήσια πραγματική επιβάρυνση) φτάνει ακόμα και στο 22%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών, αναμένεται μία ακόμη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25 της μονάδας τον Δεκέμβριο, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα διατηρηθεί στο ιστορικό χαμηλό του 1% καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2012.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki