Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οδηγός για το "παζάρι" με τις τράπεζες

Ενας στους δέκα δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σήμερα βρίσκεται σε αδυναμία να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο. Όσο δυσάρεστη και αν η κατάσταση εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες πρέπει να χειριστούν την αδυναμία αυτή ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις δυνητικές τους απώλειες. Προσπαθήσαμε λοιπόν να συντάξουμε ένα σύντομο οδηγό για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

1. Μη πανικοβληθείτε. Είναι σίγουρα μία δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκτός από εσάς και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έλληνες. Για αυτό ηρεμήστε και ετοιμάστε ένα σχέδιο δράσης.

2. Επισκεφθείτε μία καταναλωτική οργάνωση και ζητήστε πληροφορίες για το ισχύον πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων ανάλογων με το δικό σας. Ρωτήστε επίσης αν έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από την εμπειρία άλλων καταναλωτών για την τακτική που ακολουθεί η τράπεζα από την οποία έχετε πάρει το δάνειο.

3. Εχετε πλέον μία εικόνα των περιθωρίων χειρισμού αλλά και της πολιτικής της τράπεζας. Εφοδιασμένοι με αυτή τη γνώση , ήλθε η ώρα να αντιμετωπίσετε την τράπεζα. Προσπαθείστε να βρείτε τον αρμόδιο για να συζητήσετε . Περιγράψτε του την κατάσταση και ζητήστε του να σας βοηθήσει για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Μη σας φοβήσουν τα λόγια του ούτε το μελοδραματικό ύφος. Η τράπεζα θέλει τα χρήματα της και όχι το σπίτι σας

4. Από την συζήτηση θα προκύψουν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις. Ζητήστε από την τράπεζα να σας τις δώσει γραπτώς και ανανεώστε το ραντεβού σας. Προσοχή μη αποδεχτείτε σε αυτή τη φάση καμία από τις προτάσεις.

5. Έχοντας, στα χέρια σας τις προτάσεις , προσπαθείστε είτε μόνος σας είτε με την βοήθεια ενός ειδικού να τις ποσοτικοποιήσετε. Παράλληλα, συντάξτε ένα πλάνος εσόδων δαπανών και αξιολογήσατε με βάση αυτό τις προτάσεις.

6. Πλέον, ξέρετε τις προτάσεις της τράπεζας και τις δικές σας δυνατότητες. Ήλθε ή ώρα είτε να επιστρέψετε στην καταναλωτική οργάνωση είτε να ζητήσετε την γνώμη ειδικών –κυρίως νομικών- για να διαμορφώσετε την αντιπρόταση σας αλλά και για να συντάξετε μία λίστα ερωτημάτων για τα «ψιλά γράμματα» που αποτελούν πάντα τον κρυμμένο άσσο της τράπεζας.

7. Επιστρέψτε στην τράπεζα και ξεκινήστε να παρουσιάζετε την δική σας αντιπρόταση. Σίγουρα η κουβέντα θα ξεκινήσει με ένα ξερό «όχι» , αλλά μη πτοείστε. Συνεχίστε, επιμένετε και στην ανάγκη ζητήστε την παρουσία του συμβούλου σας κατά την συζήτηση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το νομικό πλαίσο σας επιτρέπει κινήσει «καθυστέρησης» και αυτό το γνωρίζουν οι τράπεζες.

8. Σίγουρα η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε μία διευθέτηση. Ζητήστε την γραπτώς με κάθε λεπτομέρεια . Ζητήστε επίσης το σχέδιο της συμφωνίας που θα κληθείτε να υπογράψετε συζητήστε το με τον νομικό σας, ώστε να έχετε πλήρη γνώση της συμφωνίας.

9. Αν δεν έχετε κάποιες τροποποιήσεις και αφού είστε σίγουροι για τις οικονομικές παραμέτρους της απόφασης προχωρήστε.

10. Σε κάθε περίπτωση , θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τράπεζες δεν είναι παντοδύναμες και ότι το μόνο που δεν θέλουν είναι το πολιτικό κόστος των πλειστηριασμών γιατί ο εφιάλτης τους είναι το «κίνημα των αγανακτισμένων πελατών». Με πολύ απλά λόγια …προχωρήστε.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki