Το μέτρο της χορήγησης άδειας παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για αγορά κατοικίας αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι επενδύσεις σε real estate από ξένους που αξιοποιούν το κίνητρο της άδειας παραμονής, είναι υπαρκτές, αλλά δεν αποτελούν ακόμη κρίσιμη μάζα. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών, ιδίως Κινέζοι αλλά και Ρώσοι ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, ωστόσο η αξία των πράξεων που έχουν πραγματοποιηθεί είναι σημαντικά υποδεέστερη, εάν συγκριθεί με το ύψος των deals που έχουν γίνει σε Πορτογαλία και Ισπανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πορτογαλία, μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» για χορήγηση πενταετούς διάρκειας άδειας παραμονής, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 650 εκατ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2012- που τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα- έως το τέλος του Μαΐου. Μάλιστα, στη χειμαζόμενη από την κρίση Πορτογαλία, τα εκτιμώμενα έσοδα, μέσω της «χρυσής βίζας» τοποθετούνται στο 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και ό,τι δεν κατάφερε να πετύχει η χώρα μας, σχετικά με την προσέλκυση Κινέζων αγοραστών, έχει πραγματοποιήσει η Πορτογαλία, όπου το 80% των ξένων επενδυτών προέρχεται από τη χώρα του Δράκου.
Πάντως αναλυτές σημειώνουν ότι το πορτογαλικό πρόγραμμα προσέλκυσης επενδυτών από τρίτες χώρες μέσω της έκδοσης άδειας παραμονής είναι το πιο επιτυχημένο, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, όπου αυτό εφαρμόζεται, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και βέβαια η Ελλάδα.
Επίσης, στην Ισπανία η αξία των ξένων επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένων των deals που έγιναν μέσω της έκδοσης βίζας) διαμορφώθηκε το 2013 στα 6,45 δισ. ευρώ και είναι η υψηλότερη των τελευταίων εννέα ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας.
Στην Ελλάδα, η αξία των αγοραπωλησιών από ξένους διαμορφώθηκε κατά την τελευταία διετία στα 285 εκατ. ευρώ από τα οποία 168 εκατ. ευρώ αφορούν το 2013, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Μία αιτία που στη χώρα μας, οι επενδύσεις σε real estate από Κινέζους δεν έχουν αποδώσει καρπούς σχετίζεται με την ανυπαρξία απευθείας και τακτικής αεροπορικής σύνδεσης της Αθήνας με το Πεκίνο.
Ένας ακόμη λόγος σχετίζεται και με την αθέμιτη πρακτική που υιοθετεί μερίδα μεσιτών που προωθεί ακίνητα σε Κινέζους. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μεσιτικά γραφεία που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Κίνα ζητούν υπέρογκη προμήθεια που αγγίζει το 20%, δυσφημώντας την ελληνική κτηματαγορά.