Παρά το γεγονός ότι το μερίδιο της αγοράς εξοχικής κατοικίας στη συνολική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να κινείται στα επίπεδα του 10%, οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά δεν είναι και τόσο ευοίωνες καθώς όλα δείχνουν ότι το δυσμενές περιβάλλον του 2010 δεν φαίνεται να ανατρέπεται. Ήδη , τα «σημάδια της κρίσης γίνονται αισθητά καθώς:
-οι λιγοστές οικοδομικές άδειες που εκδίδονται μένουν στο συρτάρι.
-ο αριθμός των αδιάθετων κατοικιών αυξάνεται -οικοδομές που παραμένουν στα μπετά
-η αύξηση της ανεργίας στο κλάδο έχει κτυπήσει «κόκκινο» καθώς κατασκευαστές προχωρούν σε απολύσεις και μεσιτικά γραφεία αναστέλλουν την λειτουργία τους.
Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι πρωταγωνιστές της ανόδου της περιόδου 2000-2008. Από στοιχεία έρευνας προκύπτει ότι τη περίοδο πριν την οι περιοχές αυτές ήταν: στη Βόρεια Ελλάδα η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής ενώ στη Νότια Ελλάδα η αγορά των Χανίων Στις αγορές των περιοχών Χαλκιδικής και Χανίων που είχαν μέχρι και δεκαπλασιασμό των συναλλαγών οι ξένοι αγοραστές έχουν εξαφανιστεί ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που είτε έχουν πουλήσει είτε αναζητούν αγοραστή. Η αγορά της Χαλκιδικής που είχε συντηρηθεί ι κυρίως από την γειτονική Θεσσαλονίκη και σε –σημαντικότερο βαθμό- από τις χώρες της Βαλκανικής αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης αφού η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί στο ελάχιστο ενώ η κρίση στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες απομάκρυνε πολλούς υποψήφιους αγοραστές. Το πλέον ανησυχητικό είναι η απομάκρυνση των ρώσων οι οποίοι κατευθύνονται σε πιο ανταγωνιστικές αγορές (Κροατία, Μαυροβούνιο αλλά και Τουρκία). Ανάλογη και η κατάσταση στο νομό Χανίων που η ζήτηση προέρχονταν κυρίως από την πρωτεύουσα αλλά και σε υψηλό ποσοστό από μονίμους κατοίκους χωρών μελών της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης. Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν εξαφανιστεί με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης .
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η αγορά των Κυκλάδων η οποία μετά την τη τριετία 2003-2005 όπου κατέγραψε σημαντική υποχώρηση-κυρίως εξαιτίας των χωροταξικών ρυθμίσεων που είχαν γίνει τότε- σημείωσε θεαματική άνοδο η οποία φυσικά διακόπηκε από την κρίση . Σήμερα , η συγκεκριμένη αγορά κινείται στα όρια της απαξίωσης καθώς οι συναλλαγές είναι περιορισμένες και η οικοδομική δραστηριότητα έχει καταγράψει σημαντική υποχώρηση λόγω και του υψηλού αδιάθετου αποθέματος. Ακόμα και στην Μύκονο η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών έχει υποστεί σημαντική καθίζηση με τις τιμές να καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 30%.