Στα χέρια του κρατικού επενδυτικού φορέα του Κατάρ βρίσκονται και επισήμως από τη Δευτέρα τα πολυτελή ξενοδοχεία, οι μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ της Κόστα Σμεράλντα στη βόρεια πλευρά της Σαρδηνίας, της πιο κοσμικής ακτής της Ιταλίας και μιας από τις κοσμικότερες παγκοσμίως. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Qatar Holding εξαγοράζει από την αμερικανική φίρμα real estate Colony Capital τη Smeralda Holdings, στο «θησαυροφυλάκιο» της οποίας βρίσκονται 4 υπερπολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων με συνολικά 372 δωμάτια, η μαρίνα όπως και το ναυπηγείο του Πόρτο Τσέρβο, καθώς και το Πέβερο Golf Club, το γήπεδο του οποίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εκατό πιο σημαντικά του κόσμου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στη Ρώμη από τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον Eμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι, προβλέπεται επίσης ότι στην ιδιοκτησία της Qatar Holding μεταβιβάζεται και το 51% αναξιοποίητης έκτασης 2.290 εκταρίων που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ένα πλήθος άλλων real estate περιουσιακών στοιχείων στην Κόστα Σμεράλντα. Κάποια από τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα βρίσκονται κοντά στη βίλα Πόρτο Τσέρβο, όπου ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε φιλοξενήσει αρχηγούς κρατών και είχε διοργανώσει αρκετά από τα διάσημα πάρτι, τα οποία και τον ενέπλεξαν σε μια σειρά από σκάνδαλα. «Επενδύουμε στη Σαρδηνία, δεδομένης της τουριστικής σημασίας που έχει», ανέφερε ο εμίρης Αλ Τάνι, ενώ από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Holding Αλ Σαγιέντ έκανε λόγο για νέες επενδύσεις του Κατάρ στη περιοχή που θα ενισχύσουν τη θέση της Κόστα Σμεράλντα ως έναν από τους top 10 προορισμούς στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Σημειώνεται ότι η Smeralda Holdings θα συνεχίσει να έχει το μάνατζμεντ, ενώ η Starwood Hotels και η Resorts Worldwide θα συνεχίσουν να τρέχουν τη διαχείριση των ξενοδοχείων. Για να κλείσει πάντως και οριστικά η συμφωνία, θα πρέπει να δώσει το ΟΚ και η ιταλική επιτροπή ανταγωνισμού.
Τη φήμη της η Κόστα Σμεράλντα την οφείλει στον playboy δισεκατομμυριούχο της δεκαετίας του 1960 Καρίμ Αγά Χαν. Πρώτος ο Αγά Χαν είδε τις προοπτικές της περιοχής και το 1962 δημιούργησε ένα μοναδικό θέρετρο, καλώντας διάσημους αρχιτέκτονες προκειμένου να μετατρέψουν τα χωριά της Κόστα Σμεράλντα σαν το Πόρτο Τσέρβο και το Ρομαντζίνο, σε μικρά αριστουργήματα. Από το 1994 και μετά η Κόστα Σμεράλντα άλλαξε χέρια. Ο Αγά Χαν πούλησε το μάνατζμεντ στην αλυσίδα ξενοδοχείων Sheraton και εκείνη μετά στην εταιρεία Starwood, που με τη σειρά της τη μεταβίβασε στον λιβανέζικης καταγωγής αμερικανό μεγιστάνα Τομ Μπάρακ, αφεντικό της Colony Capital, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι εγκαταστάσεις της Κόστα Σμεράλντα. Σύμφωνα πάντως με τον ιταλικό Τύπο, η εξαγορά της Κόστα Σμεράλντα είναι μόνο το «ορεκτικό» για τους επενδυτές από το Κατάρ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν βάλει επίσης στο μάτι τον γίγαντα της ιταλικής αεροναυπηγικής και άμυνας Finmeccanica, την ιταλική τράπεζα Unicredit, αλλά και την Telecom Italia. Εκτός όμως από τις επενδύσεις του Κατάρ σε ιταλικές φίρμες, εκείνο που ενδιαφέρει τον ιταλικό επιχειρηματικό κόσμο είναι οι «δουλειές» ύψους 70 δισ. ευρώ που θα ανοίξουν στο εμιράτο, προκειμένου αυτό να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2012. Χρειάζεται να κατασκευαστούν στάδια, αυτοκινητόδρομοι, μετρό, λιμάνια και αεροδρόμια, και μετά την πρόσφατη συμφωνία, οι ιταλικές φίρμες προσδοκούν να αποσπάσουν και εκείνες ένα μερίδιο από την πίτα.
Τι αγοράζει το Κατάρ.
Τα τελευταία χρόνια, το Κατάρ, ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου διεθνώς, επενδύει με όλο και μεγαλύτερη ένταση στη Γηραιά Ηπειρο. Τον Μάρτιο η εταιρεία Colony Capital - που μεταβίβασε τη Smeralda Holdings στην Qatar Holding - είχε μεταβιβάσει το υπολειπόμενο 30% που διέθετε ακόμη στην ποδοσφαιρική ομάδα Paris Saint Germain στην Qatar Investment Authority (η μητρική της Qatar Holding). Επίσης, τον Φεβρουάριο η Qatar Investment Authority είχε εξαγοράσει το αρχηγείο του γκρουπ της Credit Suisse στο Λονδίνο, ενώ η Qatari Diar Real Estate Investment - ένας άλλος βραχίονας του αραβικού κρατικού fund - είχε αποκτήσει το πλειοψηφικό κομμάτι των αρχηγείων της Royal Dutch Shell στο Λονδίνο μαζί με το κτίριο της Canary Wharf (τον Ιούλιο του 2011).