Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κίνα: Γιατί φοβούνται την φούσκα στα ακίνητα

Το 2007 η μέση αξία μίας κατοικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσε από τις 221.900 δολάρια σε 219.000 δολάρια . Στην διάρκεια της επόμενης διετίας οι τιμές υποχώρησαν 21%. Η άλλη όψη βρίσκονταν στην μακρυνή Κίνα, όπου τα ακίνητα τριπλασίασαν την αξίας τους σε διάστημα πέντε ετών (μεταξύ 2004 και 2009). Οι αυξήσεις των τιμών συνεχίστηκαν , αλλά πολλοί αναλυτές κάνουν δημοσίως λόγο για επερχόμενη φούσκα. Οι αναλυτές της Standard & Poors , μάλιστα , προβλέπουν ότι οι τιμές των κατοικιών θα πέσουν κατά 10% μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η πρωταρχική ανησυχία για τη βιωσιμότητα του σημερινού επιπέδου τιμών των κινέζικων ακινήτων προέρχεται από την πληθώρα των οικιστικών και εμπορικών ακινήτων. Σε μία οικονομία που ο μέσος ετήσιος μισθός είναι $ 7.400 οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν δώσουν $ 100.000 για να αγοράσουν ένα σπίτι.. Σε πόλεις όπως η Hainan, τα αδιάθετα διαμερίσματα ανέρχονται σε 30%, ενώ στη Σαγκάη και στο Πεκίνο το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 50% και 35% αντίστοιχα. Αλλά και στα εμπορικά ακίνητα η εικόνα είναι ανάλογη. Το νέο εμπορικό κέντρο της Νότιας Κίνας στο Dongguan είναι σχεδόν άδειο, καθώς πάνω από το 95% των καταστημάτων της να παραμείνουν άδεια από το 2005.

Το παράξενο είναι ότι , παρά τα υψηλά ποσοστά κενών χώρων οι τιμές των ακινήτων σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές έχουν αυξηθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα. Στην αιχμή της αμερικανικής στεγαστικής φούσκας, η σχέση της αξίας του μέσου σπιτιού με το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα ήταν 1:5 (χρειάζονταν πέντε χρόνια για την αγορά). Η σημερινή αντίστοιχη μέτρηση για την Σαγκάη είναι ... 57.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki