Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κατοικια: Απορροφούν το κόστος

Οι κατασκευαστές απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κόστους κατασκευής προκειμένου να πουλήσουν. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει απο την σύγκριση της μεταβολής του κόστους οικοδομής και των τιμών πώλησης των νέων κατοικιών. Συγκεκριμένα το κόστος αυξήθηκε καθώς:

α) Ο δείκτης τιμών υλικών κατασκευής (συντελεστής στάθμισης: 56,71%), αυξήθηκε κατά +3,0% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής του κατά -0,8% στο 2009.

β) Ο δείκτης αμοιβής εργασίας στην κατασκευή νέων κατοικιών (συντελεστής στάθμισης: 43,3%), παρέμεινε 2010 αμετάβλητος σε ετήσια βάση, έναντι μικρής αύξησής του το 2009. Απεναντίας, οι τιμές των διαμερισμάτων (σύνολο χώρας, παλαιά και νέα διαμερίσματα) μειώθηκαν σημαντικά κατά -3,6% σε ετήσια βάση στο 9μηνο.΄10 (9μηνο΄09: επίσης - 3,6%).

Η διαφαινόμενη σημαντική μείωση των τιμών των διαμερισμάτων, έναντι της αύξησης του συνολικού κόστους παραγωγής τους το 2010, υποδηλώνει την μειωμένη ζήτηση διαμερισμάτων η οποία συμβάλλει στη σχετικά μικρή πτώση των τιμών τους. Η επίσης σημαντικά μειωμένη προσφορά διαμερισμάτων στην αγορά έχει αποτρέψει μια μεγαλύτερη πτώση των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki