Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στο 1,4 δισ. η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων

grafeiaΗ  ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών φορέων έχει  συνολική αξία της  1,4 δισ. ευρώ (η αποτίμηση έγινε με αντικειμενικές αξίες). Από την περιουσία αυτή αναξιοποίητο παραμένει:

* Το 7,8% των αυτοτελών ακινήτων, αξίας 84 εκατομμυρίων ευρώ
* Το 5,57% των οριζόντιων ιδιοκτησιών, αξίας 7,2 εκατομμυρίων ευρώ
* Το σύνολο των οικοπέδων και αγροτεμαχίων, αξίας 184 εκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία από τους 19 συνολικά ασφαλιστικούς φορείς, οι 12 έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία που παραμένει αναξιοποίητη. Οπως είναι φυσικό τα μεγαλύτερα περιθώρια για αξιοποίηση της περιουσίας τους έχουν τα μεγάλα Ταμεία και συγκεκριμένα το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολουμένων) και το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για το ΙΚΑ, που διαθέτει το 53,16% της συνολικής ακίνητης περιουσίας του ασφαλιστικού συστήματος (ύψους 744 εκατομμυρίων ευρώ).

Σημειώνεται πως το ποσοστό της ιδιόχρησης είναι πολύ υψηλό, αφού κατά βάση το ΙΚΑ χρησιμοποιεί τα ακίνητα για στέγαση των υπηρεσιών του. Μάλιστα το 88,26% των εκμισθωμένων ακινήτων προέρχεται από επτά ακίνητα, πέντε από τα οποία «αποκτήθηκαν» πρόσφατα από το Ιδρυμα στο πλαίσιο των ενοποιήσεων.

Συνολικά δεκατέσσερα είναι τα αναξιοποίητα αυτοτελή ακίνητα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Δύο από τα δεκατέσσερα αυτά ακίνητα -στην οδό Πειραιώς και στη Ρόδο- αποτελούν το 47,23% του συνόλου.

Την ίδια στιγμή, έξι αναξιοποίητα αγροτεμάχια και οικόπεδα αποτελούν το 70,17% της συνολικής αξίας των οικοπέδων του ΙΚΑ. Πρόκειται για οικόπεδα σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που η αξία τους φτάνει τα 79,7 εκατομμύρια ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki