Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Θα ψηφίσουν ένα νόμο που ίδιοι τον λένε αντισυνταγματικό;

Θα ψηφίσουν ένα νόμο που οι ιδιοι οι βουλευτες και νομικοί χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματικό. Ο ενιαίος φόρος έχει χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός όχι μόνο απο ενδιαφερόμενους φορείς αλλά και απο κορυφαίους νομικούς όπως ο πρώην υπουργός και νομικός κ. Π.Παυλόπουλος. Σε πρόφατη συνέντευξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ έχει επισημάνει δύο σημεία τα οποία κατα την νομική του άποψη θέτουν θέμα συνταγματικότητας. Σας μεταφέρουμε αυτούσιο απόσπασμα της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΙΑ για το θέμα αυτό:

* Με δηλώσεις σας στην «Ε», όταν είχε παρουσιαστεί το αρχικό σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, είχατε επισημάνει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Αίρεται αυτή η αντίρρηση ή εξακολουθεί να υπάρχει, δεδομένου ότι όσες βελτιώσεις και να γίνουν η φορολογική στόχευση των ακινήτων παραμένει;

- Το ζήτημα αντισυνταγματικότητας έχει εγερθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας -και μάλιστα εν Ολομελεία- με την απόφαση 1972/2012 για το ΕΕΤΗΔΕ. Ειδικότερα δε υπό διπλή έποψη:

Πρώτον, δεν επιτρέπεται να φορολογείται ακίνητο που δεν παράγει, αμέσως ή εμμέσως, πρόσοδο, αφού κάτι τέτοιο οδηγεί σε έμμεση δήμευσή του, άρα σε παραβίαση του άρθρου 17 του Συντάγματος και του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δεύτερον, δεν επιτρέπεται ο υπολογισμός του φόρου επί των ακινήτων να γίνεται αποκλειστικώς με βάση αντικειμενικές αξίες πολλαπλάσιες της εμπορικής, διότι έτσι παραβιάζεται ιδίως η αρχή της ισότητας ενώπιον των δημόσιων βαρών, αλλά και το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, το οποίο δεν συμβαδίζει με την καθιέρωση αμάχητων τεκμηρίων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki