Πυρετός εξαγορών περιουσιακών στοιχείων που έχουν στα χέρια τους ευρωπαϊκές χώρες ή τράπεζές τους έχει καταλάβει τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδιαίτερα εταιρείες επενδύσεων (hedge funds και private equity funds) που βλέπουν να δημιουργούνται ευκαιρίες για «φθηνά ψώνια» στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, λόγω της κρίσης χρέους. Οι αμερικανικές τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες στέλνουν τα λαγωνικά τους παντού, από την Ελλάδα έως την Ιρλανδία και από την Πορτογαλία έως τη Γερμανία, αναζητώντας ακίνητα ή εταιρείες-φιλέτα σε πολύ χαμηλές τιμές, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με μελέτη αναλυτή της Morgan Stanley, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να πουλήσουν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο περιουσιακά στοιχεία τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή έχουν ανάγκη από ρευστότητα. Ηδη αυτόν τον μήνα τρεις τραπεζίτες από τα γραφεία που διατηρεί στο Λονδίνο η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Kohlberg Kravis Robers - γνωστή ως KKR - επισκέφθηκαν την Ελλάδα για να διερευνήσουν την εξαγορά «πολλά υποσχόμενης ιδιωτικής εταιρείας η οποία δεν μπορεί να πείσει ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή της», σύμφωνα με τους «Τάιμς». Η εταιρεία αυτή δεν κατονομάζεται αλλά η κίνηση της KKR είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που αρχίζει να δημιουργείται από όσους έχουν ζεστό χρήμα και θέλουν να επωφεληθούν από την κρίση. Η KKR αναζητά παρόμοια ντιλ σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ναθάνιελ Ζίλκα, κορυφαίο στέλεχος του τμήματος «ειδικών περιπτώσεων» της KKR - όπως το περιγράφουν οι «Τάιμς» -, έχει αυξήσει τον αριθμό της ομάδας των στελεχών στο Λονδίνο με τα οποία συνεργάζεται, από δύο σε οκτώ. «Οταν κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να σηκώσει μια πέτρα για να δει τι υπάρχει από κάτω, είναι δυνατόν να επιτευχθούν εντυπωσιακές επενδύσεις. Η κατάσταση της αγοράς στην Ελλάδα δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες δεν θα υπήρχαν», λέει ο ίδιος στους «Τάιμς».
Η KKR δεν είναι ο μοναδικός κυνηγός ευκαιριών στην Ευρώπη. Ηδη πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν κλείσει ή θέλουν να κλείσουν συμφέρουσες γι' αυτές συμφωνίες. Ο επενδυτικός κολοσσός Blackstone Group συμφώνησε με τη γερμανική τράπεζα Commerzbank να εξαγοράσει στεγαστικά δάνεια με εγγύηση ακίνητα-φιλέτα αξίας 300 εκατ. δολαρίων από το χαρτοφυλάκιό της, ανάμεσα στα οποία, τα ξενοδοχεία Sofitel στο Σικάγο, το Μαϊάμι, τη Μινεάπολη και το Σαν Φρανσίσκο. Σημειώνεται ότι η Commerzbank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία και το τελευταίο διάστημα αναζητά τρόπους να συγκεντρώσει κεφάλαια κάνοντας πολλούς να μιλούν ακόμη και για ανάγκη κρατικοποίησής της. Συγκεκριμένα, οι εποπτικές Αρχές έχουν ζητήσει από την τράπεζα να συγκεντρώσει κεφάλαια 5,3 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα του 2012. Στον χορό των εξαγορών έχει μπει και η Google. Η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας προχώρησε στην εξαγορά του κτιρίου Montevetro στο Δουβλίνο. Πρόκειται για δεκαπενταώροφο κτίριο εμπορικής χρήσης, από τα υψηλότερα και πιο γνωστά στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας. Πωλητής του κτιρίου ήταν η Εταιρεία Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας της Ιρλανδίας, η οποία το απέκτησε από ιρλανδική τράπεζα όταν η τελευταία αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την ιρλανδική κυβέρνηση.