Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Παίρνουν τα ακίνητα απο τα κληροδοτήματα

Σχέδια για να πάρουν ακίνητα απο κληροδοτήματα και ιδρύματα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος η αξιοποίηση του καθώς εκτιμάται ότι μόνο η αξία της ακίνητης περιουσίας των εθνικών κληροδοτημάτων υπερβαίνει το 10 δισ. ευρώ . Πρώτη κίνηση είναι η καταγραφή τους καθώς διαγωνισμού και δεύτερη η αλλαγή της νομοθεσίας με την οποία θα παρέχεται στο δημόσιο το δικαίωμα να τα διαχειρίζεται. Φυσικά στα περισσότερα κληροδοτήματα, οι διαθέτες έχουν συγκεκριμένο τρόπο για την επιλογή των διαχειριστών και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για την υλοποίηση των σχεδίων. Παράλληλα προωθούνται μέτρα και για την σχολάζουσες κληρονομιές δηλαδή εκείνες για τις οποίες είτε δεν υπάρχει αποδοχή απο τους κληρονόμους είτε δεν έχουν βρεθεί κληρονόμοι.Οι δύο αυτές κατηγορίες δηλαδή η ακίνητη περιουσία κληροδοτημάτων και σχολάζουσων κληρονομιών εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 14 δισ. ( 10 δισ. ευρώ τα κληροδοτήματα και 4 δισ. οι σχολάζουσες κληρονομιές.) Οι πρωτοβουλίες που αναλαµβάνει το υπουργείο Οικονοµικών για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτον, προωθούνται η πλήρης καταγραφή του σκοπούόλων των κληροδοτηµάτων και η λεπτοµερής αποτύπωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Δεύτερον, προγραµµατίζεται η αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης και εποπτείας των εθνικών κληροδοτηµάτων και των σχολαζουσών κληρονοµιών.

Τρίτον , διαµορφώνονται οι κατάλληλες ρυθµίσεις που αφορούν τη νοµοθετική κατοχύρωση του ρόλου του κράτους στην αξιοποίηση των περιουσιών αυτών, ακόµη και όταν δεν έχει αναγνωριστεί το κληρονοµικό δικαίωµα του ∆ηµοσίου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki