Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

To real estate και η νέα τράπεζα

Η γέννηση της νέας τράπεζας θα έχει κυρίαρχο ρόλο και στην αγορά ακινήτων καθώς και οι δύο όμιλοι έχουν σημαντικά χαρτοφυλάκια ακινήτων (ιδιοχρησιμοποιούμενα και μη) καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα στα οποία έχουν προσημειώσεις και υποθήκες λόγω των δανείων (στεγαστικών , επιχειρηματικών κα) που έχουν χορηγήσει. Στην πραγματικότητα , η αγορά ακινήτων επηρεάζεται άμεσα και με διαφορετικούς τρόπους από το «γάμο» αυτό.

Μέλος του ομίλου Eurobank είναι η Eurobanκ Properties που κατέχει εμπορικά ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Ουκρανία. Η εταιρία είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ και ουσιαστικά πρόκειται για την μεγαλύτερη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ. Η άλλη εταιρία του ομίλου που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων είναι η Εurobank Property Services δραστηριοποιείται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών στην αγορά ακινήτων προσφέροντας από μεσιτικές υπηρεσίες μέχρι εκτιμήσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Από την πλευρά του ομίλου της Alpha Bank, η εταιρία που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων είναι η Alpha Αστικά Ακίνητα. Πρόκειται για εταιρία εισηγμένη στο ΧΑ που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών real estate, ενώ ταυτόχρονα είναι είτε διαχειριστής είτε ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων του ομίλου.

Οι δύο τράπεζες κατέχουν ένα σημαντικό χρηματοφυλάκιο ακινήτων (γραφεία, καταστήματα , ξενοδοχεία, βιομηχανικά κτίρια , κατοικίες και οικόπεδα ) που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται . Σημαντικό είναι όμως και το ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα (τραπεζικά υποκαταστήματα, κτίρια γραφείων και logistics) πολλά από τα οποία είναι επικαλυπτόμενα. Θεωρείται δεδομένο ότι , η νέα τράπεζα θα περιορίσει σημαντικά το δίκτυο των υποκαταστημάτων της σε ολόκληρη την Ελλάδα προκαλώντας νέες πιέσεις στην αγορά εμπορικών χώρων καθώς με το νέο νομικό πλαίσιο το κόστος διακοπής της μισθωτικής σύμβασης είναι μηδαμινό σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά οι δύο τράπεζες έχοντας ένα μερίδιο που ξεπερνά το 30% στην αγορά στεγαστικής πίστης μπορεί να επηρεάσει άμεσα και την αγορά αυτή, είτε μέσω της τιμολογιακής είτε μέσω της εμπορικής της πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα δεν γίνεται καμία αναφορά στην πολιτική που θα ακολουθηθεί: με τις θυγατρικές ακινήτων, το δίκτυο υποκαταστημάτων και τους εργαζόμενους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki