Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ:Σε αδιέξοδο λογω Δημοσίου

Οι εξελίξεις στον τομέα των δημόσιων έργων έχουν προσλάβει δραματικές διαστάσεις, με τεράστιες επιπτώσεις στον κλάδο των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, την γεωμετρική αύξηση της ανεργίας και τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση έχουν οι αλλεπάλληλες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και η στάση του Δημοσίου που δεν καταβάλλει τις οφειλές του ενώ ζητά φόρους ακόμα και για τα ποσά που οφείλει.

Πριν ένα χρόνο, με τον προϋπολογισμό για το 2010, ανακοινώθηκε ΠΔΕ ύψους 10,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στο 4% του ΑΕΠ και ήταν το υψηλότερο από το 2005. Έκτοτε - και έως σήμερα - έγιναν επισήμως τέσσερις περικοπές του ΠΔΕ Με την ανακοίνωση του Προϋπολογισμού του έτους 2011 προκύπτει νέα, τέταρτη στην σειρά, περαιτέρω μείωση των προϋπολογιζόμενων επενδυτικών κονδυλίων του Δημοσίου, για το 2010, η οποία ανέρχεται σε επιπλέον 500 εκ. €, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση του ΠΔΕ για το έτος 2010 να ανέρχεται σε 1,8 δισ. €, ήτοι 17,5% από το αρχικώς προϋπολογιζόμενο, με συνέπεια, ως ποσοστό του ΑΕΠ να πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δωδεκαετίας Υπ’ αυτές τις συνθήκες όχι μόνο νέα έργα δεν δημοπρατούνται, αλλά και τα εν εξελίξει δεν προωθούνται.

Παράλληλα, ο χρόνος των καθυστερήσεων στην εξόφληση τιμολογίων προς τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, διευρύνεται αλματωδώς, με συνέπεια σήμερα να ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις και τα 3 έτη ! Το συνολικό ύψος των χρεών προς τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, ωστόσο, σήμερα πρέπει να ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι κατασκευαστικές εταιρείες καλούνται να καταβάλουν στο δημόσιο ταμείο τον ΦΠΑ για τα ανεξόφλητα τιμολόγια, αλλά και να συμμετάσχουν στην περαίωση καταβάλλοντας επιπλέον ποσά.

Τουλάχιστον 81 εταιρείες 3ης έως 7ης τάξης, από τις συνολικά 652 εταιρείες έβαλαν “λουκέτο” (ποσοστό 12,4%) κατά τα τελευταία 2 έτη ενώ πολλαπλάσιες είναι αυτές που παλεύουν να επιβιώσουν Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 3,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν τα τραπεζικά δάνεια και ο κλάδος ολόκληρος να θεωρείται από τις τράπεζες ως υψηλού ρίσκου και να μην δανειοδοτείται πλέον.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki