Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΤΕΕ: Παράνομες οι αποφάσεις για ελάχιστες αμοιβές;

Παράνομες είναι οι αποφάσεις Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τις οποίες καθορίστηκαν κατώτατα όρια αμοιβών μελέτης και επίβλεψης οικοδομών για τους μηχανικούς. Αυτό προκύπτει από την εισήγηση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού που υπεβλήθη στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση για το αν υπάρχει παράβαση και αν θα επιβληθούν ποινές, χωρίς να δεσμεύεται από την εισήγηση.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού:
Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής Εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 του ν. 703/1977 και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην άρθρο 81 Συνθήκης Ευρωπαϊκής Κοινότητας) σε υπόθεση που αφορά αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) του 2006 και 2007 που υιοθέτησαν κατώτατα όρια αμοιβών, μέσω της εφαρμογής ελάχιστου τεκμαιρόμενου κόστους κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο στα ιδιωτικά κτιριακά έργα.
Όπως επισημαίνεται στο βασικό τμήμα της Εισήγησης, από την εξέταση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου καθώς και των σχετικών πράξεων του ΤΕΕ, φέρεται ότι το ΤΕΕ, με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του, υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία, υιοθετώντας ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων. Η κατά αυτό τον τρόπο υιοθέτηση κατωτάτων ορίων αμοιβών στο χώρο των ελευθέριων επαγγελμάτων, εφόσον αποδειχθεί, συνιστά σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με την Εισήγηση, με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, αντικαταστάθηκαν  προηγούμενες πράξεις της Πολιτείας αναφορικά με τη λεγόμενη «Ενιαία Τιμή Αφετηρίας» (Ε.Τ.Α.) για όλη την Ελλάδα, και με την υιοθέτησή τους, για τον υπολογισμό της αμοιβής μελέτης και επίβλεψης των μηχανικών, χρησιμοποιείται πλέον ως ποσό βάσης  το ποσό των 105 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της υπό ανέγερση οικοδομής, αντί του αντίστοιχου ποσού των 44 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που ίσχυε από το 1989. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το ανωτέρω ποσό των 105 ευρώ αναπροσαρμόστηκε για τα έτη 2008, 2009 και 2010 σε 110, 115 και 118 ευρώ αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι η Εισήγηση δεν προδικάζει την ύπαρξη παράβασης και δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki