Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ: Σπίτια και κτίρια στο ναδιρ

Λιγότερες δουλειές, αύξηση της ανεργίας και υποχώρηση των τιμών περιμένουν για τους επόμενους μήνες οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν κατοικίες και άλλα ιδιωτικά έργα. Απο τα στοιχεία της έρευνας του ΙΟΒΕ στις Ιδιωτικές Κατασκευές, οι επιχειρηματικές προσδοκίες σημειώνουν υποχώρηση . Η εξέλιξη αυτή είναι το συνδυαστικό αποτέλεσμα της βελτίωσης του κλίματος στις Κατασκευές Κατοικιών, αλλά της επιδείνωσης στις Κατασκευές Λοιπών Ιδιωτικών Κτιρίων.Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας:

- Οι προβλέψεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών χειροτερεύουν έντονα, αφού επτά στις δέκα επιχειρήσεις (από 60%) αναμένουν επιδείνωση και καμία επιχείρηση δεν προβλέπει βελτίωση,

- στις προσδοκίες για την απασχόληση του επόμενου τριμήνου, η πλειονότητα (63% από 50%) αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση των θέσεων εργασίας.

- Οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας περιορίζονται σημαντικά, στους 6,6, τη χαμηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2009,

-το μόνο στοιχείο που καταγράφει θετική μεταβολή τον Ιούνιο είναι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών, με το σχετικό ισοζύγιο όμως να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (-49 από -56 μονάδες).

Οι αποπληθωριστικές προσδοκίες (μείωση τιμών ) υιοθετούνται από το 1/3 των επιχειρήσεων (από 18%), ενώ τέλος, το ποσοστό όσων δηλώνουν απρόσκοπτη λειτουργία της δραστηριότητάς τους, είναι μόλις 17% (από 20%), όταν το 60% αναφέρει τη χαμηλή ζήτηση ως βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία του.

Αντίθετα , οι κατασκευαστικές που δραστηριοποιούνται ς στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων, είναι πιο αισιόδοξοι . Οι δυσμενέστατες προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται σημαντικά, αλλά το αρνητικό ισοζύγιο διατηρείται (-50 από -87 μονάδες), ενώ ήπια άνοδο καταγράφουν και οι προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, με ένα μεγάλο ποσοστό ωστόσο (46%) να διατυπώνει ακόμα αρνητικές προβλέψεις. Αλλά και οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με την τρέχουσα πορεία των εργασιών τους αμβλύνονται, με πάνω από τις μισές να δηλώνουν ότι αυτές έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο. Οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας κινούνται το τελευταίο τρίμηνο κοντά στους 16 (15,8 τον Ιούνιο), ενώ ως προς τις τιμές, η τάση παραμένει πτωτική και το σχετικό ισοζύγιο κινείται στις -40 μονάδες για τρίτο μήνα. Ως προς τα προσκόμματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι μισές αναφέρουν τα προβλήματα χρηματοδότησης, το 28% τη χαμηλή ζήτηση και το 13% λόγους οι οποίοι συνδέονται με την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία και τα προβλήματα που δημιουργεί.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki