Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΤΕΕ: Πέντε μέτρα για την ανάκαμψη της οικοδομής

investment-grafima-anodosΗ λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης του τομέα των οικοδομών αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την ανάκαμψη της αγοράς. Η Κυβέρνηση όμως  προωθει  με συστηματικό τρόπο αντικίνητρα για την οικοδομική δραστηριότητα, η οποία αντιμετωπίζεται σαν πηγή προς είσπραξη κρατικών εσόδων, με τρόπο όμως που πολύ σύντομα θα στερέψει.
Αυτό προέκυψε από την ημερίδα με θέμα «Η κρίση στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών», που διοργάνωσε σήμερα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στο ξενοδοχείο Acropol, στην Αθήνα. Το ΤΕΕ μάλιστα πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την ανάκαμψη της οικοδομής μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

-Η παροχή κινήτρων για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων με μεγαλύτερη διάρκεια χαμηλού σταθερού επιτοκίου (ως μέτρο έμμεσης επιδότησης επιτοκίου)

-Συνολική έκπτωση φόρων για επιτόκια πρώτης κατοικίας

-Αμεση ενίσχυση του προγράμματος Εργατικών Κατοικιών σε δημόσια κτηματική περιουσία

-Εκπόνηση στεγαστικού προγράμματος διαμερισμάτων (τύπου εργατικής κατοικίας) με την αναμόρφωση παλαιών ξενοδοχείων, κτιρίων γραφείων και πολυκατοικιών.

-Ολοκλήρωση του σχεδιασμού, καθορισμός χρήσεων γης παντού, αναπλάσεις.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, τόνισε ότι το ΤΕΕ σε συνεννόηση με τους φορείς των μηχανικών, των επιστημόνων, του κλάδου των δομικών υλικών, την πολιτεία και παράγοντες που μπορούν να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες με ευνοϊκές προϋποθέσεις, επεξεργάζεται μέτρα για την έξοδο του κλάδου από την κρίση. Καθοριστικό ρόλο στο εγχείρημα, για παράδειγμα, μπορεί να διαδραματίσει η αξιοποίηση μέρους των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς ρίσκο και με κέρδος για το Ταμείο.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε ότι στις ειδικές κλαδικές πολιτικές που προτείνει το ΤΕΕ για την έξοδο από την κρίση, σημαντική θέση έχει η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, ακριβώς επειδή είμαστε σε περίοδο κρίσης. Αφορά έναν τομέα μεγάλης έντασης εργασίας, με κύκλο εργασιών εσωτερικής προστιθέμενης αξίας της τάξης του 7% του ΑΕΠ, γρήγορης ανακύκλωσης του χρήματος στην πραγματική οικονομία, ο οποίος συνδέεται με ένα πολύ ζωντανό τμήμα, με σημαντικές εξαγωγές, της ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας. Η νέα οικοδομή, παρά τις προκλήσεις για χρήση σύγχρονων μεθόδων και υλικών, έχει αγγίξει τα όρια της, όχι όμως και η κοινωνική κατοικία, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Μεγάλες παρεμβάσεις από στατική άποψη, με διαρρυθμίσεις χώρων και εξοικονόμηση ενέργειας απαιτούνται στις υπάρχουσες οικοδομές.


  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki