Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το ντόμινο της οικοδομής

Εμφανής ήταν η αρνητική επίδραση της διαρκώς μειούμενης οικοδομικής δραστηριότητας σε όλους τους κλάδους που συνδέονται με την οικοδομή και πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν την κάθετη πτώση των αγοραπωλησιών κατοικιών, εξέλιξη που με τη σειρά έχει οδηγήσει τους κατασκευαστές στη σχεδόν πλήρη αποχή από τη δραστηριότητα της ανέγερσης νέων οικοδομών. Αρχής γενομένης από τον κλάδο των δομικών υλικών, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Hellastat, η πτώση κατά τη διάρκεια του 2011 (και όπως αναμένεται και κατά το 2012) ήταν εμφανής τόσο σε ό,τι αφορά τον τζίρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, όσο και όσον αφορά την κερδοφορία. Αιτία, ασφαλώς, ήταν η μείωση της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας το 2011 σε ποσοστό 28,5%, καθώς εκδόθηκαν 35.746 άδειες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 23,2 εκατ. κ.μ. οικοδομικού όγκου (-38,2%). Η σημαντική αυτή πτώση του κατασκευαστικού όγκου επηρέασε αρνητικά τον κλάδο των δομικών υλικών, οδηγώντας σε μείωση την εγχώρια παραγωγή τσιμέντου, καθώς το 2011 παρήχθησαν μόλις 5,86 εκατ. τόνοι, μέγεθος που συνιστά πτώση της τάξεως του 37,8% σε σχέση με το 2010, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, η μείωση αυτή διαμορφώθηκε σε 17,8% σε ετήσια βάση.

Το παράδοξο είναι ότι, παρά την υποχώρηση της ζήτησης δομικών υλικών, οι τιμές τους εξακολουθούν να καταγράφουν ανοδική πορεία.Το 2011, η αύξηση ανήλθε σε 2,5%, ενώ σε σχέση με το 2005, το κόστος των δομικών υλικών ήταν υψηλότερο κατά 25%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος κατασκευής κτιρίων. Συνολικά κατά το 2011, οι εταιρείες του κλάδου των δομικών υλικών κατέγραψαν πτώση του τζίρου κατά 15% σε 789,46 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συνολικές προ φόρων ζημίες ύψους 39 εκατ. ευρώ, έναντι χαμηλής κερδοφορίας το 2010. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετές εταιρείες προχωρούν στη μετεγκατάσταση μονάδων στη Βουλγαρία, όπου τα εργατικά έξοδα είναι χαμηλότερα.

Aρνητική ήταν η τάση και στον κλάδο των μεταλλικών κατασκευών, όπου η ζήτηση επίσης κινήθηκε πτωτικά το 2011, όπως επίσης και το 2012. Σύμφωνα με την Hellastat, η ύφεση έχει προκαλέσει περιορισμό των πόρων στις επιχειρήσεις και αναβολή ή καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών και αποθηκευτικών χώρων. Συνεπώς, ο αριθμός των παραγγελιών για τις εταιρείες του κλάδου έχει μειωθεί σημαντικά. Σημειώνεται ότι το 2011 ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων υποχώρησε κατά 42%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 η κάμψη διαμορφώνεται σε 26% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki