Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αρνητικό το κλίμα στις κατασκευές

Στις Κατασκευές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά οι έντονα αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα διευρύνονται.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές ανακόπτει την ανοδική τροχιά του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώνεται κατά 2 μονάδες χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο έναντι του Ιουλίου, στις 44,4 μονάδες, στα ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο περυσινό. Από τα βασικά στοιχεία του δείκτη, οι απαισιόδοξες προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις προγραμματισμένες τους εργασίες παραμένουν ισχυρές, ενώ εντείνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση, ιδιαίτερα στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων. Αναλυτικότερα, ο εξαιρετικά χαμηλός δείκτης του προγράμματος εργασιών παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα, στις -75 μονάδες, με το συντριπτικό 85% των επιχειρήσεων (από 79%) να εκτιμά χαμηλότερα επίπεδα εργασιών στο επόμενο διάστημα αν και ένα 10% δηλώνει το αντίθετο. Όμως οι προβλέψεις για την απασχόληση υποχωρούν περαιτέρω, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις -41 μονάδες (από -38). Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών τον Σεπτέμβριο ενισχύονται με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -32 μονάδες. Άλλωστε, οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας περιορίζονται ελαφρά στους 8,9 μήνες (από 9,1). Στις τιμές, οι σταθερά κυρίαρχες προβλέψεις για περαιτέρω υποχώρηση πτώση τιμών εξασθενούν ελαφρά, καθώς το 34% (από 43%) των επιχειρήσεων, κρίνει ότι οι τιμές του κλάδου θα μειωθούν στο επόμενο τρίμηνο. Τέλος, περιορίζεται στο 8% (από 13%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν απρόσκοπτη λειτουργία, με το 43% να επισημαίνει την ανεπαρκή χρηματοδότηση και το 30% τη χαμηλή ζήτηση ως βασικά εμπόδια στη δραστηριότητά του, ενώ ένα 19% να δηλώνει την παρατεταμένη ύφεση, τη γραφειοκρατία, τις μεγάλες εκπτώσεις και τις καθυστερήσεις πληρωμών, τις οφειλές του

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, μετά την υποχώρηση του Ιουλίου στις 21,8 μονάδες, τον Σεπτέμβριο κερδίζει έδαφος και διαμορφώνεται στις 32,6 μονάδες, χαμηλότερα όμως έναντι της αντίστοιχης περσινής τιμής του (40,4 μονάδες). Από τα βασικά μεγέθη που συνδιαμορφώνουν τον δείκτη, οι σχεδόν εξολοκλήρου αρνητικές προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις προγραμματισμένες εργασίες τους δεν μεταβάλλονται και έτσι το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -88 μονάδες. Στην άνοδο του συνολικού δείκτη συμβάλλουν οι λιγότερο αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του κλάδου, όπου περιορίζεται στο 45% (από 67%) το ποσοστό εκείνων που αναμένουν μείωση θέσεων εργασίας, ενώ σχεδόν καμία επιχείρηση δεν προβλέπει άνοδο. Από τα υπόλοιπα στοιχεία, οι πολύ χαμηλές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων εξομαλύνονται ελαφρά (στις -72 από -76 μονάδες ο δείκτης), ενώ η εξασφαλισμένη δραστηριότητα κερδίζει ένα μήνα και διαμορφώνεται στους 4,8 μήνες. Στις τιμές του κλάδου στο επόμενο διάστημα, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες εκφράζονται από το 34% (από 46%) των επιχειρήσεων, όταν καμία επιχείρηση για τέταρτο κατά σειρά μήνα δεν αναμένει άνοδο. Τέλος, μόλις το 2-3% των ερωτηθέντων, σταθερά από τις αρχές του έτους, δεν αναφέρει προσκόμματα στη λειτουργία του, με τις μισές επιχειρήσεις να δηλώνουν τη χαμηλή ζήτηση, το 23% την ελλιπή χρηματοδότηση και το 25% τους υπόλοιπους συγκυριακούς παράγοντες ως τα βασικότερα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων, μετά την κατακόρυφη άνοδο του Ιουλίου στις 61,9 μονάδες, τον Σεπτέμβριο επανέρχεται σε πτωτική τροχιά, κινούμενος στις 51,7 μονάδες. Οι προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων χάνουν ήπια έδαφος (στις -67 από -65 μονάδες ο σχετικός δείκτης), ενώ οι προβλέψεις της απασχόλησης επιδεινώνονται και το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κατά 17 μονάδες χαμηλότερα, στις -38. Από τα υπόλοιπα στοιχεία, η θεαματική άνοδος του Ιουλίου στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων, δίνει τη θέση της σε μικρή πτώση, με το σχετικό ισοζύγιο να χάνει 5 μονάδες και να διαμορφώνεται στις -11 μονάδες. Στις τιμές, το 34% των επιχειρήσεων αναμένει μείωση (από 42%) και το 24% (από 28%) άνοδό τους στο επόμενο διάστημα. Τέλος, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία περιορίζεται στο 11% (από 19%), ενώ από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το 56% δηλώνει τη χαμηλή χρηματοδότηση, το 18% τη χαμηλή ζήτηση, και ένα 16% τους λοιπούς συγκυριακούς παράγοντες ως βασικότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική λειτουργία τους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki