Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

158 λουκετα

Κατά 22,2%, δηλαδή κατά 158 εταιρείες, μειώθηκε ο αριθμός των εργοληπτικών εταιρειών από 7η έως και 3η τάξη (σ.σ. στην 7η τάξη βρίσκονται οι μεγάλες εταιρείες που κατέχουν το ανώτατο κατασκευαστικό πτυχίο με βάση την κατηγορία και την τάξη εγγραφής στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων), ενώ ειδικά οι μεγαλύτερες εταιρείες είδαν να μειώνονται από 14 σε 9, μείωση κατά 35,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ανωνύμων Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται ότι και οι «επιζώσες» εταιρείες δεν έχουν επωφεληθεί από το κλείσιμο των ανταγωνιστριών. Οπως προκύπτει, μία στις τρεις εταιρείες 7ης τάξης δεν διαθέτει ενημερότητα πτυχίου (σ.σ. μέχρι και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου), καθώς και από την 6η τάξη οι 11 στις 35.

Συνολικά, από τις 554 εταιρείες σήμερα δεν διαθέτουν ενημερότητα πτυχίου οι 88. Οι εργολήπτες επισημαίνουν ότι η αιτία του «κακού» εντοπίζεται στη μείωση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Υποστηρίζουν μάλιστα πως, αν και η περικοπή του στοχεύει στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, οδηγεί τελικά σε μείωση του ελληνικού ΑΕΠ και πάγωμα της ανάπτυξης. «Η περικοπή του ΠΔΕ, μέθοδος που συστηματικά ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, είναι μία ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανάπτυξη της οικονομίας επιλογή, αφού η μείωση του ΑΕΠ που τελικώς επιφέρει είναι και μεγάλη και μόνιμη και μάλιστα για μακρά περίοδο, με τελικό αποτέλεσμα το αντίθετο από τον στόχο, αντί να δοθεί βάρος στην περιστολή των δαπανών της δημόσιας κατανάλωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, οι οποίες έχουν απολέσει χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω της κρίσης, γίνεται ξεκάθαρο κατά την εξέταση του κύκλου εργασιών τους: η μέση τιμή του κύκλου εργασιών πέφτει σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια σε όλες τις κατηγορίες, ωστόσο η έντονη καθίζηση διαφαίνεται κυρίως στις εταιρίες 3ης-5ης τάξης, που σημειώνουν τις μεγαλύτερες ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές στον κύκλο εργασιών τους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki